RECEPT ZA LEŠNIK GNEZDA: Sitni kolači bez kojih SLAVA ne sme proći, još su i POSNI (RECEPT)
Lešnik gnezda, Foto: Printscreen Youtube

njami

RECEPT ZA LEŠNIK GNEZDA: Sitni kolači bez kojih SLAVA ne sme proći, još su i POSNI (RECEPT)

Nek vas ne brine što će vrela smesa izgledati prilično retko i mekano

Objavljeno:

Lešnik gnezda su sitni posni kolačići (bez mleka i jaja) koji vas najpre zasene svojim dekorativnim izgledom a onda i ukusom kad ih probate. Mleveni keks, mleveni pečeni lešnici, čokolada – zvuči li vam kao da tu ima išta loše?

Sastojci:

1 / 3 Foto: Printscreen Youtube

Priprema:

Najpre prepecite lešnike u rerni, na 180 stepeni, 10-15 minuta uz često mešanje varjačom. Oljuštite ih od ljuske i sameljite u secku 150 g. Keks takođe sameljite u secku.

U veću šerpu ulijte vodu, sipajte šećer, ubacite margarin i čokoladu izlomljenu na kocke pa stavite na šporet i zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se sve ne otopi. Neka proključa, pa kuvajte još 2-3 minuta i skinite sa vatre.

Ubacite mleveni keks i lešnike, dobro izmešajte, pa ovu smesu ostavite da se skroz ohladi, na najmanje 2-3 sata u frižider, ili u zamrzivač na sat vremena ako želite da skratite vreme pripreme.

Nek vas ne brine što će vrela smesa izgledati prilično retko i mekano. Hlađenjem će se potpuno stegnuti.

U međuvremenu, naseckajte na komadiće preostalih 100 g lešnika. Možete i u secku ali tako da budu krupno mleveni.

Kada se smesa ohladila i stegla, kašičicom vadite smesu i formirajte najpre kuglice i ređajte ih na tacnu. Svaku kuglicu uvaljajte u seckane lešnike a na sredini kuglice prstom ili drškom varjače napravite malo udubljenje, tako da kuglica poprimi izgled gnezda.

Ovako formirana gnezda stavite u frižider da skroz očvrsnu.

Lešnik gnezda
foto: Printscreen Youtube

Ganache

Za punjenje napravite ganache. Sipajte slatku pavlaku u manji lonac i zagrevajte je skoro do vrenja, pa skinite sa vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minut, pa žicom dobro izmešajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku finu čokoladnu kremu. Stavite u frižider da se skroz ohladi i stegne. Savet: Ganache je najbolje da napravite već dan ranije pre nego što ćete puniti gnezda, da bi se u potpunosti stegao.

Ohlađenim ganache kremom napunite poslastičarsku špric kesu, stavite nastavak po želji pa napunite gnezda.

(Espreso/MystikCakes)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.