pojedu se za tili čas
BIO JE OBAVEZAN NA TRPEZAMA U JUGOSLAVIJI: Starinski recept za BRESKVICE koji će vas vratiti u detinjstvo
Breskvice su ukras skoro svake slavske trpeze i među prvima nestanu sa iste
Sezona slava uveliko je krenula, a domaćice pred svoje ukućane i goste stavljaju najrazličitija jela, kako slana tako i slatka.
Jedan od omiljenih kolača na srpskim slavskim trpezama jesu i čuvene breskvice.
Iako iziskuju više truda za pripremu, nijednu domaćicu ovo neće pokolebati, jer one ne mame samo izgledom već i ukusom.
Osim što su slasne i slatke, u zimskim danima podsećaju nas na sezonu leta i voća koje se u tom periodu može naći u izobilju.
Breskvice su ukras skoro svake slavske trpeze i među prvima nestanu sa iste. Ukoliko tragate za najboljim receptom za breskvice, na pravom ste mestu.
Sastojci za testo:
- 4 jaja
- 250 ml ulja
- 100 ml mleka
- 200 gr šećera u prahu
- 600 gr brašna
- kora 1 limuna
- 1 kesica praška za pecivo
- kašičica ekstrata od vanile
- prstohvat soli
Sastojci za fil:
- mrvice od izdubljenih breskvica
- 300 gr džema od bresaka (ili kajsija)
- 100 gr mlevenih oraha
- 2 kašike ruma (ili jedna kašičica ekstrata ruma)
Za dekorisanje:
- crvena i žuta boja za kolače
- kristal šećer
Priprema:
U duboku plastičnu posudu stavite brašno, dodajte izrendanu limunovu koricu, pa dodajte prašak za pecivo i so.
Sve dobro sjedinite.
U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, mleko i ekstrat vanile, pa sve ulijte u brašno i umesite glatko testo.
Pokrijte ga folijom i ostavite u frižider da odstoji sat vremena.
Na radnu površite pospite malo brašna.
Testo izvadite iz frižidera, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i isecite te ga na dva jednaka dela i napravite dve rolnice, a rolnice iseckajte na manje komadiće.
Svaki komadić oblikujte u kuglicu i ređajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Imajte u vidu da kuglice treba da budu iste veličine, ali i da će narasti u toku pečenja, pa ih odvojte jednu od druge.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepni, oko 15 minuta, boja biskvita treba da ostane svetla.
Još tople pečene biskvite, pažljivo izdubiti tankim nožićem.
Mrvice stavite u posudu, pa dodajte sve ostale sastojke za fil.
Biskvite punite filom, pa spojite dva biskvita tako da dobijete oblik loptice, odnosno breskve.
Postupak ponavljate sve dok imate kolača i fila.
Jestive boje pomešajte sa vodom u dve posude, pa breskvice umočite prvo u žutu, potom u crvenu boju.
Stavite ih minut na ubrus da se ocede, pa ih uvaljajte u kristal šećer.
Čuvajte ih na hladnom i suvom mestu do služenja.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!