OVA HRANA JE "SMRT" ZA PANKREAS: Naučnici objasnili šta pravi NAJVEĆI PROBLEM
Hrana, Foto: Printscreen/Youtube/Miss Ris

paŽnja

OVA HRANA JE "SMRT" ZA PANKREAS: Naučnici objasnili šta pravi NAJVEĆI PROBLEM

Saznajte koja hrana "izaziva" dijabetes

Objavljeno: 16:41h

Broj obolelih od dijabetesa širom sveta se svakodnevno uvećava, a najčešći razlog je loša ishrana i nedostatak fitičke aktivnosti. Ono što takođe zabrinjava jeste i što ova ozbiljna bolest često dugo ostane neprimećena, jer simptomi mogu da ukazuju na neke prolazne tegobe.

Konzumiranje velike količine slatke ili visokokalorične hrane ne samo da dovodi do prekomernog taloženja masnog tkiva i gojenja, već i do smrti ćelija pankreasa. Drugim rečima, ova hrana je direktna prečica za razvoj dijabetesa.

"U masnom tkivu se neizbežno javlja sistemsko zapaljenje sa oksidativnim stresom, protiv kojeg se razvija insulinska rezistencija i ćelije pankreasa koje proizvode insulin (ali ne samo one) umiru", objasnila je gastroentrolog klinike Moskovskog državnog univerziteta Zuhra Pavlova.

Šta je oksidativni stres?

Žena, Glavobolja, Migrena, Umor, Stres, Bolest
foto: Profimedia

Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada produkcija slobodnih radikala nadvlada sposobnost tela da ih neutrališe, odnosno eliminiše. Može da se javi usled manjka antioksidanasa ili velike količine slobodnih radikala. Antioksidansi su materije koje štite organizam od slobodnih radikala. Kada za sebe vežu kiseonik, oni na taj način onesposobljavaju slobodne radikale i jačaju odbrambene sposobnosti tela.

Endokrinološkinja je preporučila da se prave pauze od tri sata između obroka.

"Osoba bi trebalo da jede najranije tri sata od prethodnog obroka, a najkasnije pet sati", kaže doktorka.

Pavlova je naglasila da se "pauza koja traje duže od pet sati definitivno ne isplati". Ako se pravi prevelika pauza između obroka, u masnom tkivu se aktivira enzim koji prati nivo hranljivih materija (lipoprotein lipaza), što dovodi do nagomilavanja rezervi masti.

Koja hrana se preporučuje?

Za zdravlje pankreasa preporučuju se sledeće namirnice: spanać, borovnice i trešnje, brokoli, beli luk, batat (slatki krompir), crveno grožđe, reiši pečurke, tofu...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.