1 OBROK SE NAROČITO PREPORUČUJE PRE ODLASKA U KREVET: Neizmerno je važno
Preporučuje se za kvalitetan san, Foto: Printscreen/Instagram

podelila

1 OBROK SE NAROČITO PREPORUČUJE PRE ODLASKA U KREVET: Neizmerno je važno

Ako se hrana koju smo pojeli ne probavi pre nego što odemo u krevet, telo će vreme koje treba provesti odmarajući trošiti na probavljanje

Objavljeno: 14:30h

Nutricionistkinja dr. Tracy Lockwood Beckerman napominje kako sve što jedemo utiče na našu probavu, pa s tim i na san, a prema njenom mišljenju, obrok za najkvalitetnije spavanje je banana s maslacem od kikirikija.

Ako se hrana koju smo pojeli, objasnila je Beckerman, ne probavi pre nego što odemo u krevet, telo će vreme koje treba provesti odmarajući trošiti na njeno probavljanje. Uz to i povišen nivo glukoze, biti ćemo budni duže nego što bismo hteli. Beckerman zato napominje kako pre spavanja nikako ne bismo trebali jesti rafinirane šećere ni ugljene hidrate jer oboje mogu loše uticati na san pa je banana s maslacem od kikirikija po njoj najbolji izbor za utažiti želju za slatkim nakon stresnog dana, puno bolji od hrane bogate šećerom i ugljenim hidratima. Smanjenje šećera u komercijalnoj hrani najviše će uticati na zdravlje.

- Banane su bogate kalijem i magnezijem, što može pomoći u opuštanju mišića, dok maslaci od orašastih plodova sadrže triptofan, aminokiselinu koja se u mozgu pretvara u serotonin i zaslužna je za osećaj sreće i prijatnosti, zbog čega će se poboljšati i kvaliteta sna - objasnila je nutricionist za Well+Good.

Banana, jabuka i maslac od kikirikija na tostu 2 kriške kruha, prepečene 4 kašike kremastog maslaca od kikirikija 1/2 banane, tanko narezane 1/2 jabuke, tanko narezane sirovi kakao, kašika meda ili javorov sirup, za ukrašavanje. Na svaku krišku prepečenog hleba dodajte po dve kašike maslaca od kikirikija, pa preko njega naslažite kriške banane i/ili jabuke i ukrasite zrncima kakaa, medom ili javorovim sirupom po želji. Prijatno!

(Espreso/ Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.