EVO KAKO ĆETE NAJBRŽE OBORITI ŠEĆER POSLE JELA: Metoda koja provereno radi
Limunada, Foto: Printscreen/Youtube

paŽnja

EVO KAKO ĆETE NAJBRŽE OBORITI ŠEĆER POSLE JELA: Metoda koja provereno radi

Samo jedna čaša ovog soka posle obroka, veoma brzo može da reguliše nivo šećera u krvi

Objavljeno: 16:51h

Nivo šećera u krvi značajno raste nakon obroka koji se sastoji od ugljenih hidrata, jer se oni razlažu brže u glukozu nego bilo koji drugi sastojci hrane.

Takav je, na primer, hleb koji ima visok glikemijski indeks. Upravo je on i upotrebljen u studiji istraživača sa Univerziteta Pariz-Sakle koji su analizirali mogućnosti da se šećer što pre snizi posle jela. Na tom Univerzitetu je obavljeno istraživanje i šta posle jela obara šećer.

Ispitanicima su, posle 100 grama hleba, davali tri vrste napitka: jednima crni čaj, drugima vodu a trećima sok od limuna. Rezultati su pokazali da najbrže dejstvo ima limunov sok, koji značajno smanjuje glikemijski odgovor organizma. Prema studiji francuskih istraživača, nivo šećera u krvi bio je manji za oko 30 odsto, u roku od 35 minuta. Oni ističu da je time potvrđen sličan efekat koji je zabeležen kod drugih kiselih pića.

Zaključuju da se vrlo jednostavnim postupkom može smanjiti uticaj ugljenih hidrata na nivo šećera u krvi – uključivanjem kiselih napitaka u obrok. Takođe, razlaganje na glukozu će se usporiti ako se uz hleb jede i neko voće, pa čak i povrće.

Potrebno je da posle jela popijete čašu nešećerene limunade i po mogućnosti da budete u pokretu. Makar po kući. Nikako nije preporučljivo ležanje odmah posle jela.

Ovo se naročito preporučuje svima koji pate od dijabetesa 2. Naime, za regulaciju šećera zadužen je hormon insulin, a upravo kod njih je njegovo lučenje poremećeno.

Inače, dijabetes je hronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno insulina ili kada telo ne može učinkovito da upotrebi proizvedeni insulin – hormon koji omogućuje ćelijam preuzimanje glukoze iz krvi i njenu preradu u energiju.

Neadekvatna proizvodnja insulina ili njegova nedelotvornost uzrokuju povišeni nivo glukoze u krvi (hiperglikemija) koja može rezultirati dugoročnom štetom za organizam.

1 / 9 Foto: Printscreen/Youtube/ Dr Arjan Khalsa

Dijabetes je bolest od koje boluju i mladi i stari. Najčešći uzrok je stres, a pored toga i nepravilna ishrana uvelike doprinosi ovoj bolesti današnjice.

Čak i ako obolite od dijabetese, treba da znate da možete normalno živeti ako redovno pijete lekove koji su vam propisani. Redovno jedite, ali i ne preskačite obroke.

Naravno, ne vredi da pijete lekove ako se nećete zdravo hraniti.

Ipak postoje i prirodni lekovi koje trebate probati. Ovaj napitak deluje preventivno, ali dobro deluje i na osobe koje već pate od dijabetesa.

Sastojci:

* šaka kelja

* 5 kivija

* 1 banana

* 1 jabuka

Priprema:

Stavite u blender sve sastojke sa pola litra vode.

Konzumacija:

Pijte po jednu čašu ujutru, pre doručka, a ostatak tokom dana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.