DR MILENKOVIĆ UPOZORAVA NA DIJABETES KOD DECE: Sve je prisutniji, POLOVINA DECE DOLAZI ŽIVOTNO UGROŽENA
Tatjana Milenković, Foto: Printscreen/RTS

vodite računa

DR MILENKOVIĆ UPOZORAVA NA DIJABETES KOD DECE: Sve je prisutniji, POLOVINA DECE DOLAZI ŽIVOTNO UGROŽENA

Endokrinolog je istakla i da je situacija u Srbiji alarmantna kada u pitanju broj dece sa dijabetesom

Objavljeno:

Endokrinolog dr Tatjana Milenković upozorava da sve veći broj dece u Srbiji ima dijabetes, da kasno dolaze kod lekara, a otkriva i koje simptome ne treba ignorisati!

Sve više dece u svetu, ali i u Srbiji, boluje od dijabetesa. Zašto se šećerna bolest javlja kod dece i koji su simptomi, za RTS je govorila endokrinolog iz Instituta za majku i dete dr Tatjana Milenković.

"Postoje različite forme dijabetesa kod dece – dijabetes meritus tipa 1, dijabetes meritus tipa 2 koji sada viđamo zato što imamo ekstremno gojaznu decu, postoji novorođenački neonatalni dijabetes koji ima nekih 12-13 formi. Ono o čemu danas pričamo i što je najčešći oblik dijabetesa kod dece je dijabetes meritus tipa 1. To je autoimunska bolest sa multifaktorijalnom etiologijom, znači ne znamo kako nastaje, ima mnogo činilaca. Broj dece sa dijabetesom raste u svetu, nemamo odgovor na pitanje zašto je to tako, ali je tako".

Endokrinolog je istakla i da je situacija u Srbiji alarmantna kada u pitanju broj dece sa dijabetesom.

"Situacija u Srbiji je veoma alarmantna, imamo porast incidencije na godišnjem nivou od skoro šest odsto. To je činjenica koju treba da gledamo širom otvorenih očiju, zato što nam roditelji dovode decu kasno, u fazi kad se već razviju komplikacije i kada dete već ozbiljno nije dobro. Mi ne možemo da sprečimo dijabetes meritus u ovom trenutku, nemamo način, ali možemo da omogućimo da deca dođu u kompenzovanom stanju, što bi rekli žargonski na nogama ili da dođu teško bolesna, u ketoacidozi koja je akutna komplikacija koja životno ugrožava dete i mi se na sve načine trudimo da deca dođu u kompenzovanom stanju", rekla je doktorka, dodajući da je najmlađi pacijent kod koga je otkriven dijabetes meritus tipa jedan imao šest meseci.

Dr Milenković je navela i simptome kod dece koji mogu da ukažu na dijabetes.

"Simptomi koji se ne smeju ingorisati: ako dete puno pije vode, puno mokri i gubi u telesnoj masi. Ako nešto od toga postoji ne treba da se misli da dete ima mokraćnu infekciju, ne treba da se misli da mnogo trenira, da su vrućine, prvo treba da se izmeri glikemija".

Majka petogodišnje devojčice Eme kojoj je dijagnostikovan dijabetes pre dve i po godine, Ivana Veverec, opisala je simptome koje je primetila kod svog deteta.

"Moje dete je danima bilo bezvoljno, jako je aktivno dete, ali tada nije mogla ni da vozi trotinet, ona je mene molila da idemo kući jer je umorna. To su isto neki simptomi, pa je bolela glava, mirisala je na aceton, mnogo je smršala, bila je malaksala, povraćala je i često je mokrila, noću po sedam puta, puna noša je bila".

Endokrinolog je istakla i da veliki broj dece, čak oko 35 odsto, kod lekara dolazi kada je več u stanju ketoacidoze.

"Veliki broj dece u Srbiji sa novootkrivenim dijabetesom dolaze u ketoacidozi, nekih 35 odsto. Ako su ispod pet godina, to je skoro polovina. Znači, vama polovina dece ispod pet godina dođe životno ugrožena, to je strašna stvar. Mi nemamo opštu svest u populaciji da deca mogu da imaju dijabetes".

Ona je pojasnila i šta znači držati šećernu bolest pod kontrolom.

"Kada se kaže da se dijabetes drži pod kontrolom, to znači da najveći broj glikemija treba da bude u željenom opsegu, u preko 70 odsto vremena glikemija treba da bude u željenom opsegu. To se postiže dobrom metaboličkom kontrolom, odnosno adekvatnom insulinskom terapijom, fizičkom aktivnošću, adekvatnom ishranom, pozitivnim stavom i podrškom čitave sredine".

Bonus video:

00:55

Radiolog otkriva kako da se zaštitite od karcinoma

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.