DA LI ZNATE KOJI PROBLEM REŠAVA TALOG OD KAFE? Više vam neće pasti na pamet da ga BACITE
Kafa, Foto: Printscreen/Youtube/Kruna VD

KO BI REKAO

DA LI ZNATE KOJI PROBLEM REŠAVA TALOG OD KAFE? Više vam neće pasti na pamet da ga BACITE

Ne bacajte talog od crne kafe jer može da vam posluži u održavanju domaćinstva, u borbi protiv štetočina, ali i za negu tela

Objavljeno: 16:14h

Kad popijete kafu, sačekajte da se talog osuši i tako ga već možete primeniti.

Ako primetite mrave u kuhinji, na terasi ili bilo gde u stanu dovoljno je da na tacnu stavite talog iz dve šoljice i mravi će se povući jer zapravo beže od tog mirisa. U slučaju da imate baštu a primetili ste puževe, pospite talog od kafe oko cveća i neće ih više biti.

Talog od kafe pomešajte s vodom kojom zalivate cveće i dobićete prirodnu prehranu za svoje biljke.

Koristite ga za piling i anticelulit masažu. Grube čestice i kiseli sadržaj kafe deluje kao savršen piling za kožu. Pomešajte talog kafe s malo vode i kokosovim uljem i koristite pri tuširanju jer efikasno skida mrtve ćelije sa kože. To vam može pomoći da smanjite celulit masažom baš na tim mestima gde ga ima.

I još nešto

Malo taloga od kafe stavite u pepeljaru i neugodan miris cigareta brzo će nestati

Stavite osušeni prah od kafe u teglicu bez poklopca ili umotajte u salvetu i stavite u frižider. Kafa u ovom slučaju deluje kao prirodni osveživač, jer će pokupiti sve neprijatne mirise od namirnica.

Kada ljuštite luk ili pripremate ribu, protrljajte ruke talogom od kafe. Miris ovih namirnica sa vaših dlanova i prstiju brže će nestati.

Pomoću štapića za uši nanesite talog od kafe na ogrebotine na drvenom nameštaju i ostavite desetak minuta da odstoji, a onda obrišite pamučnom krpom. Oštećenja na drvenim delovima biće manje vidljiva.

Ranije smo pisali i o tome da kafa utiče i na zdravlje kože.

Zrnca kafe bogata su antioksidansima koji imaju brojne benefite, uključujući i naš ten, no i tu presudnu ulogu ima poreklo kafe i njena obrada. Stručnjaci preporučaju kvalitetnu, organsku kafu, crnu, bez mleka ili šećera, maksimalno 1-2 šoljice dnevno. Mlečni proizvodi i šećer mogu uticati na crevnu floru što je direktno povezano s kožom i može prouzrokovati upalne procese, pa se mogu pojaviti i akne, posebno u predelu čeljusti.

1 / 15 Foto: Profimedia

Ako se šećer u telu ne metabolizuje pravilno, glukoza se veže za proteine kao što su kolagen i elastin u koži što uzrokuje glikaciju, zbog čega se gubi elastičnost i sjaj, te pojavljuju bore.

Sam kofein takođe može, kao diuretik, crpiti vodu iz organizma i dovesti do dehidrirane kože koja izgleda umorno. Stoga ispijanje velikih količina kafe može biti štetno za našu kožu, između ostalog.

No nije sve tako crno kao što bi trebala biti naša kafa. Mimi Luzon, kozmetičarka među čijim klijenticama su i Bela Hadid te Irina Šajk tvrdi da kafa kao izvor antioksidansa može imati pozitivan uticaj na ten, ali da je bolje do njih doći topično – putem kozmetičkih proizvoda koji sadrže kafu.

Kofein smanjuje otečenost, pa ga zato često nalazimo u kremama za područje oko očiju, piše Azra.ba.

Kafu ipak i dalje možemo konzumirati, no umereno i uz preporuku da bude beskofeinska, po mogućnosti bez šećera i mleka, a da antioksidanse za blistavu kožu ipak potražimo u specijalizovanim proizvodima, a ne na dnu šoljice.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.