ČITAJTE U PARU: Pravi španski TRILER, istina o smrti Kurta Kobejna, NACISTA koji je spasio JEVREJE i tajne naše DNK
Ako je iko mogao da priču ispriča iz ugla bližeg stvarnosti, onda je to baš on, Foto: Profimedia

espreso knjižara

ČITAJTE U PARU: Pravi španski TRILER, istina o smrti Kurta Kobejna, NACISTA koji je spasio JEVREJE i tajne naše DNK

Pogodna je prilika i to što do ponedeljka nećete biti u nekom preteranom izazovu da švrljate okolo

Objavljeno:

Ove nedelje opet ćemo vam ponuditi knjige za koje smatramo da su vredne vaše pažnje. Pogodna je prilika i to što do ponedeljka nećete biti u nekom preteranom izazovu da švrljate okolo, pa, ako ne bude neke nove serije da vam okupira vreme i interesovanje, možete da uživate u literarnoj meditaciji.

Serving The Servant: Kobejn, Legenda koja živi - Deni Goldberg

Ukoliko pripadate generaciji koja je bila mlada devedesetih godina prošlog veka ili ste prosto ljubitelj dobrog rokenrola, onda će vam baš leći knjiga "Kobejn, Legenda koja živi", u izdanju Vulkana, o legendarnom rokeru i osnivaču benda Nirvana Kurtu Kobejnu, čija je sudbina nažalost bila tragična. Međutim, ovde se ne radi o priča nekog muzičkog novinara ili profi biografa, već je ispričana iz prve ruke - autor je Kobejnov menadžer i prijatelj Deni Goldberg.

Ako je iko mogao da priču ispriča iz ugla bližeg stvarnosti, onda je to baš on. I baš zato treba uzeti u ruke ovu knjigu, koja se prosto guta, a autor donosi jasan i iskren uvid u borbu talentovanog umetnika, koji je težio da uravnoteži integritet s ambicijom. Iz prvog reda posmatrao je nezapamćen uspeh albuma „Nevermind", koji je od Nirvane napravio najuspešniji rok bend na svetu, a reči pank i grandž uzdigao na nivo opšte kulture; Kurtovo upoznavanje genijalne ali nepredvidive Kortni Lav kojom se i oženio, i kako je ta veza kritičarima postala dežurni krivac za sve; rođenje Franses Bin, njihove kćerke; i konačno, Kurtovu javnu borbu sa zavisnošću, okončanu tragičnom smrću koja je zauvek promenila tok istorije roka.

Kratka povest svakoga ko je ikad živeo - Adam Raderford

Adam Radeford (rođen 1975.) je engleski genetičar, autor i voditelj. Deset godina je bio urednik audio-vizuelnog sadržaja u časopisu Nature i čest je saradnik u uglednim novinama Gardijan. Domaćin je programa BBC Radio 4 Inside Science, a autor je i nekoliko naučnih dokumentaraca te knjige u vezi sa genetikom i poreklom života.

Adam Raderford
Adam Raderfordfoto: Profimedia

Jedan od njih je i "Kratka povest svakoga ko je ikad živeo", koju je u Srbiji objavio Vulkan.

Ova knjiga je jedna demistifikujuća i osvetljujuća slika onoga što jesmo sada, i puta kroz koji smo prošli da bismo to postali.

U svojim jedinstvenim genomima svako od nas nosi istoriju naše vrste – našeg rođenja, smrti, bolesti, rata, gladi, migracija, i mnogo seksualnih odnosa. Međutim, sve te priče bile su zaključane – sve do sada. Ko su naši preci? Odakle su došli? Genetičari su odjednom postali istoričari, a čvrsti dokazi u našoj DNK otvorili su onu kutiju koju smo zatvorili misleći da sve znamo.

Adam Raderford precizno objašnjava na koji način genomika u potpunosti reispisuje priču o ljudima – od pre 100 hiljada godina pa sve do sada.

Šindlerova lista - Tomas Kenili

Verovatno je teško naći onoga ko nije gledao kultni film "Šindlerova lista" iz 1993.godine oskarovca Stivena Spilberga, ali da li ste znali da je ovaj sjajan film snimljen upravo po ovoj knjizi, australijskog autora Tomasa Kenilija, koji je za nju dobio prestižnu Bukerovu nagradu za 1982. godinu, a koju je u Srbiji objavila izdavačka kuća Kamelia.

Mnogi će se verovatno zapitati šta ovu knjigu čini aktuelnom i danas, ali svedoci smo da mnoge bolne teme vezane za Drugi svetski rat nisu najbolje i najsrećnije obrađene, a o nekima se uopšte nije ni govorilo na desetine godina, tako da su knjige kao što je ova i dalje su više nego aktuelne. Pogotovo kad se radi o jednoj tako neobičnoj i kontradiktornoj ličnosti kao što je nemački industrijalac Oskar Šindler, čovek koji je od sigurne smrti spasio na stotine Jevreja.

Stiven Spilberg sa Oskarima za 'Šindlerovu listu'
Stiven Spilberg sa Oskarima za "Šindlerovu listu"foto: Profimedia

Ono što ovaj roman čini izuzetnim jeste stvarna slika čoveka u strašnim vremenima, čoveka koji nije nekakva izmišljena anđeoska figura, i kome je Kenilija privuklo upravo to što je, kako je rekao u jednom intervjuu, „teško bilo reći gde prestaje oportunizam a počinje altruizam”. Fascinantno svedočanstvo o nezamislivom zlu koje su ljudi kadri da čine drugim ljudima, i o tanušnoj nadi da se dobro ponekad pojavljuje na krajnje neočekivanim mestima.

Šindler
foto: Profimedia

Šindlerova lista, kako kažu mnogi prikazi ove knjige, bi trebalo da bude svačija obavezna lektira, jer nas podseća i upozorava kako su krhki zakloni koje civilizacija gradi.

Bez identiteta - Ramon Tares

Na prvu loptu, ime ovog španskog autora, reditelja i scenariste vam ne govori mnogo, ali baš po ovom njegovom predlošku snimljena je vrlo gledana serija "Bez identiteta", koja je u Španiji i Italiji dve sezone prikazivana s velikim uspehom.

Ako volite španske serije, i to ove moderne u stilu kultne " La casa de Papel", onda će vam Taresov roman biti veliko otkriće. Roman, koji je u Srbiji objavila Kamelia, predstavlja dinamičnu porodičnu priču koja skriva mnoštvo dobro čuvanih tajni.

Radnja je smeštena u Madrid s kraja osamdesetih. Enrike Verhel je čuveni ginekolog, otac i brižan suprug, redovan gost na zabavama madridskog visokog društva… Njegova slava je na vrhuncu, svi ga traže, i na putu je da nađe partnera koji će uložiti u njegovu privatnu kliniku.

Bez identiteta
foto: Printscreen

Na zabavi za četrnaesti rođendan svoje sestričine Marije, koju joj uvek priređuje u svojoj kući verujući da mu donosi sreću u poslovima, pokušaće da se domogne svega što misli da mu pripada. Ali baš te večeri počeće da isplivavaju mračne tajne porodice Verhel… Baš na svoj četrnaesti rođendan i Marija će početi da naslućuje koliko je svet odraslih zapravo licemeran…

Uživajte!

Bonus video:

00:07

STANIJA SNIMILA DEČKA U TUŠ KABINI! Dobrojevićeva slavi rođendan, a Marko joj SKROZ NAG peva pesmicu! (VODEO)

(Espreso/D.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.