Razigrajte MAŠTU uz nove NASLOVE knjiga: Kraljica ŠAHA, borac protiv STRESA, lažna princeza ROKENROLA i GURU posta
Ova knjiga, originalno objavljena pre tri godine, dolazi u pravo vreme jer je njena tema više nego aktuelna, a radi se o depresiji i anksioznosti, Foto: Profimedia

espreso knjižara

Razigrajte MAŠTU uz nove NASLOVE knjiga: Kraljica ŠAHA, borac protiv STRESA, lažna princeza ROKENROLA i GURU posta

Zato idemo odmah na predloge

Objavljeno: 13:52h

Ko voli da čita, imamo za njega odlične predloge.

Svi su već u srpskim knjižarama, a mogu se naručiti i onlajn, tako da izgovora nema, potrebna je samo dobra (čitalačka) volja, a benefiti od čitanja knjiga a ne mobilnih telefona su već dobro poznati, pa da ih ne ponavljamo.

Knjige
foto: Profimedia

Zato idemo odmah na predloge.

Met Hejg - "Misli o nervoznoj planeti"

Britanski romanopisac Met Hejg, koji se najčešće bavi mračnim porodičnim temama i koji je već prilično poznat našoj čitalačkoj publici po romanima "Devojčica koja je spasila Božić" i "Kad ljubav pobedi vreme", sada se u izdanju Vulkana pojavljuje sa publicističkom knjigom "Misli o nervoznoj planeti".

Ova knjiga, originalno objavljena pre tri godine, dolazi u pravo vreme jer je njena tema više nego aktuelna, a radi se o depresiji i anksioznosti, sa kojima se i sam autor borio od dvadesetih godina svog života, u par navrata pomišljajući da zbog ovih problema digne ruku na sebe!

Ili, kako piše u jednom od prikaza ove knjige: U svojoj knjizi Misli o nervoznoj planeti Met Hejg nas podseća na sve ono što smo zaboravili. A zaboravili smo da budemo ljudska bića, da budemo empatični, jedinstveni, da sopstvenu vrednost nikada ne merimo u odnosu na druge ljude. Brza i nervozna planeta stvara brze i nervozne živote.

Bilo kako bilo, reč je o štivu koje će vam dobro doći, bilo da ste anksiozni ili ne, jer Hejg o komplikovanim i teškim temama piše lako i duhovito, a sama knjiga podeljena je na mnoštvo mini eseja koji mogu da se čitaju na preskok i sjajni su da ih ponesete sa sobom i sa njima skraćujete vreme dok čekate u banci, kod lekara ili uživate uz kafu u nekoj bašti kafića.

Volter Tevis - "Damin gambit"

Ovo knjizi i nije potrebno posebno predstavljanje, jer je po njoj snimljena serija koja posredstvom Netfliksa obara sve rekorde gledanosti širom sveta, s pravom noseći epitet najpopularnije serije na planeti.

Ovaj roman objavljen je davne 1983. godine, godinu dana pre nego što je njegov autor preminuo u 56. godini, a sada je ponovo postao bestseler. Inače, prema Tevisovim romanima već je snimljeno 6 čuvenih holivudskih filmova, među kojima su i "Boja novca" i "Čovek koji je pao na Zemlju".

Ako, kojim slučajem, ne znate šta se dešava u ovom romanu, te samoj seriji, evo par bazičnih informacija bez spoilera.

Damin gambit
foto: Printscreen

Kada je sa osam godina završila u sirotištu, činilo se da je Bet Harmon predodređena za sudbinu sivu i bezličnu poput odeće koju je nosila. Sve dok ne odigra prvu partiju šaha. Njen genijalni talenat odmah je očigledan – dok igra, čula joj se izoštravaju, jasnije razmišlja, i prvi put oseća da ima kontrolu nad svojim životom. Bet postaje sve bolja, a glamurozni i uzbudljivi turniri pružaju joj nadu da je čeka drugačija budućnost na tabli sa šezdeset četiri polja u crno-belom svetu. Ali taj svet zamršen je kao i njeni potezi, i iako deluje mirno i uglađeno, krije vulkane strasti i opasnosti, i u njemu su dozvoljene najpodmuklije spletke...

Tejlor Dženkins Rid - "Dejzi Džouns i šestorka"

Roman-svedočanstvo autorke Tejlor Dženkins Rid o rokenrolu i ludim sedamdesetim godinama vraća nas u vreme kada je muzika bila Bog, a po ovom tekstu se snima i serija koja je najavljena 2018. godine, ali još nije realizovana. Glavnu ulogu tumači unuka Elvisa Prislija - Rajli Kio.

Roman, kojeg je na srpski prevela i objavila Laguna, u dokumentarističkom stilu prati razvoj i propadanje jednog rok benda, tako da čitalac ima osećaj kao da čita arhivsku građu a ne fikcionalno delo.

Knjige
foto: Promo

Jezikom kritike: Očaravajući roman o vrtoglavom uspehu legendarnog rok sastava iz sedamdesetih godina 20. veka i njihovoj lepoj pevačici otkriva misteriju njihovog zloglasnog raspada.

Ridiger Dalke - "Zaštita od infekcija"

Nemački lekar, travar, psiholog i guru Ridiger Dalke već je poznat našoj čitalačkoj publici jer mu je na srpski jezik prevedeno pet naslova i izdanju beogradske Lagune. Najnovija knjiga ovog popularnog autora "Zaštita od infekcija" ima i poseban deo posvećen korona virusu i podizanju imuniteta!

Ridiger Dalke je u ovoj knjizi posvetio pažnju pitanjima: Šta nam kovid 19 govori o nama samima, to jest šta možemo da naučimo o sebi u ovim kriznim vremenima? Da li su političke i ekonomske agende uvek na strani građana? Jesu li vakcine zaista rešenje za izlaz iz ove krize? Šta možemo sami da preduzmemo kako bismo se zaštitili od ove infekcije?

Knjige
foto: Promo

Zaštita od infekcija je praktični vodič za prirodno jačanje imunosistema i za psihičko suočavanje sa kriznim situacijama, na ličnom i na društvenom planu. Vreme je da prestanemo da se bavimo izbegavanjem bolesti i počnemo da živimo zdravijim životom. Dalkeova knjiga podstiče na samoodgovornost, navodi nas da staloženo i inteligentno pristupimo aktuelnoj situaciji i da preduzmemo sve što je u našoj moći kako bismo poboljšali svoje zdravlje.

Bonus video:

(Espreso/D.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.