TRAŽE JE TAJNE SLUŽBE I SOFTVERI, PRATE JOJ RAČUNE... Ko je Elena Ferante - najmisterioznija ŽENA današnjice?
Za mene je najvažnije da zadržim neki svoj kreativni prostor, Foto: Profimedia

hit priča

TRAŽE JE TAJNE SLUŽBE I SOFTVERI, PRATE JOJ RAČUNE... Ko je Elena Ferante - najmisterioznija ŽENA današnjice?

Njene knjige su stalno na listi bestselera, ali niko ne zna ko je zaista Elena Ferante

Objavljeno:

Elena Ferante se smatra jednom od najznačajnijih savremenih spisateljica na svetu. Proglašena je za jednu od najuticanijih osoba na svetu, zaludela je i domaću i stranu publiku. Njene knjige su stalno na listi bestselera, ali niko ne zna ko je zaista Elena Ferante.

Elena Ferante
foto: Profimedia

Naime, Elena Ferante je samo pseudonom. Čak ne znamo da li se iza nje krije žena, muškarac ili pak grupa autora. Književni kritičari i stručnjaci već godinama pokušavaju da otkriju istinu iza ovog imena, ali ne uspevaju. Čak su praćeni i izveštaji o finansijama njene izdavačke kuće kako bi se došlo do odgovora na pitanje ko je napisao roman “Moja genijalna prijateljica”, ali i ostatak Napuljske tetralogije.

Elena Ferante
foto: Profimedia

Mnogi su nagađali identitet ove zvezde književne scene. Prvobitno su stručnjaci mislili da dela Ferantove piše grupa uticajnih i iskusnih italijanskih autora. Godine 2016. je italijanski romanopisac i psiholog započeo detaljno istraživanje. Analizirao je stil, kao i jezik, ali i činjenicu da Elena mnogo toga zna o aktuelnoj političkoj sceni u Italiji, ali i gradu Piza. Bio je uveren da je Elena živela u Pizi. Ukršajući podatke izjavio je da je Elena Ferante ustvari univerzitetska profesorka Marčela Marmo. Međutim, i profesorka i izdavačka kuća su ovo negirali.

Elena Ferante, Dani napuštenosti
foto: Promo

Bankovni računi su pod reflektore stavili prevodioca Anitu Raju. Mnogi misle da se upravo ona krije iza jedne od najintrigantnijih književnih misterija. Klaudio Gati, istraživački novinar dnevnog ekonomskog lista “Il Sole 24 Ore” je istražio izveštaje o finansijama i nekretninama.

Knjige
foto: Profimedia

Tvrdi da oni upućuju na to da je prevodilac Anita Raja žena koja se krije iza imena autorke Elene Ferante. Utvrdio da su Anitini honorari iz izdavačke kuće “Edizioni” (koja izdaje dela Ferantove) značajno porasli kada je 2014. godine Elena počela da osvaja svet. Misli da novac nije ekvivalentan njenom poslu prevodioca. U razmatranje je uzeo i činjenicu da su u junu iste godine Anita i suprug kupili stan u Rimu koji je procenjen na oko 1,5 miliona dolara.

Elena Ferante
foto: Printscreen

Prvobitno je postojala ideja i da Anika i njen suprug Domeniko zajedno pišu romane. Zatim je 2017. godine grupa studenata, naučnika, informatičara, lingvista i psihologa sa Univerziteta u Padovi započela svoje istraživanje. Kreirali su poseban softver. Analizirali su sva dela Elene Ferante, izbor reči i stil i nisu našli nikakve sličnosti sa stilom Anite Raje. Slično istraživanje je ranije otkrilo da je Robert Galbrajt ustvari pseudonim Dž. K. Rouling. Stil se podudarao sa Domenikom Starnoneom. Zaključili su da je suprug Anite Raje ustvari Elena Ferante, a da Anita verovatno uređuje njegove romane. Međutim, ovo niko od dvoje autora nije potvrdio. Kasnije je Elena u pisanim intervjuima pisala da ne voli da je ljudi potcenjuju i da se iza njenog imena ne krije muškarac, već jedna sposobna spisateljica.

Već je bilo nekoliko velikih razotkrivanja koja su se naknadno pokazala netačnim. Znamo da će književna javnost biti potpuno uzdrmana dana kada se zaista otkrije identitet Elene Ferante.

Sama Elena Ferante je ovako objasnila svoj izbor da ostane anonimna:

Elena Ferante
foto: Profimedia

Za mene je najvažnije da zadržim neki svoj kreativni prostor. Za mene je taj prostor pun mogućnosti, uključujući i one tehničke. Strukturalno odsustvo autora utiče na moje pisanje u toj meri da bih volela da ga i dalje istražujem”, rekla je književnica.

Bonus video:

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.