NAUČITE DA...otkrijete vladinu ZAVERU, se udate za MILIONERA, prozrete DRUGE i zaplešete na KIŠI - iz ove 4 knjige
Ako ste ljubitelj serije "Stranger things" ili ste makar čuli za nju, onda će vam neviđeno leći knjiga Gvende Bond "Sumnjičavi umovi", Foto: Profimedia

espreso knjižara

NAUČITE DA...otkrijete vladinu ZAVERU, se udate za MILIONERA, prozrete DRUGE i zaplešete na KIŠI - iz ove 4 knjige

Zato smo za ove potonje, koji imaju i vremena i želju za čitanjem, pripremili nekoliko aktuelnih predloga

Objavljeno: 12:12h

Neki kažu da nemaju dovoljno vremena da bi čitali knjige, nekima nedostaje koncentracija, ali sve je više i onih koji ovu korona-krizu koriste baš da bi pročitali poneku knjigu jer imaju i vremena i koncentracije.

Zato smo za ove potonje, koji imaju i vremena i želju za čitanjem, pripremili nekoliko aktuelnih predloga - šta da čitaju u danima i noćima koji su sve udaljeniji od života kakvog smo nekad poznavali.

Ako ste ljubitelj serije "Stranger things" ili ste makar čuli za nju, onda će vam neviđeno leći knjiga Gvende Bond "Sumnjičavi umovi" u izdanju Vulkana. Zvuči kao pesma Elvisa Prislija, a u stvari je roman koji nam otkriva šta se dešavalo u vremenu pre nego što smo se uključili u radnju pomenute serije.

Indijana, Sjedinjene Američke Države, 1969. godina

Teri Ajvs je radoznala devojka nemirnog duha. Studira u Indijani i zavidi svojim vršnjacima koji u gradovima kao što su San Francisko ili Vašington protestima menjaju svet. Kada sazna da univerzitet traži dobrovoljce za psihijatrijski eksperiment, oseća da se iza toga krije nešto važno i odlučuje da se prijavi. Ne želeći da propusti priliku života, rešena je da najzad odigra svoju ulogu u istoriji. Ali ne zna da se iza ovog projekta krije opasna zavera, i neće joj biti dovoljna samo hrabrost da joj se suprotstavi. Biće joj potrebne natprirodne moći, kao one koje poseduje devojčica koja živi skrivena u laboratoriji i ima broj umesto imena: Osam. I tako, dok svet tinja, u malom američkom gradu dobro i zlo sukobljavaju se u tajnom ratu u kojem je ljudski um bojno polje.

Sestre Konstantin
Sestre Konstantinfoto: Profimedia

Iza imena Liv Konstatin kriju se zapravo dve sestre Lin i Valeri Konstatin. Zajedničkim snagama pišu bestselere koje milioni žena širom sveta čitaju sa velikim zadovoljstvom, a mnogi od njih su već viđeni da budu ekranizovani.

Upravo takav je i roman "Poslednja gospođa Pariš" koju je u srpskom prevodu objavio Vulkan.

Zaplet ide ovako: Amber Paterson dosadilo je da bude nevidljiva, nevažna, previše nebitna da bi je primetili. Zaslužuje više, život pun novca i moći, kakav ima Dafni Pariš, boginja plave kose i blistavih plavih očiju. Svi u Bišops Harboru, ekskluzivnom naselju u Konektikatu, smatraju da Dafni, svetska žena i filantrop, i njen muž Džekson, neodoljivi milioner, izgledaju kao par koji je izašao pravo iz bajke. Zavist preti da proguta Amber… ali ona ima plan. Anonimna devojka iz provincije pretvoriće se u ženu koja će učiniti sve da postane nova gospođa Pariš. Naravno, problem je prelepa Dafni i to što je njen muž Džekson ludo zaljubljen u nju, ali Amber neće odustati zbog takve prepreke. Uvući će se u njihov život i početi da vuče konce u pažljivo smišljenoj igri.

Između šokantnih otkrića i mračnih tajni, ovaj napeti psihološki triler o ženi koja ne preza ni od čega nateraće vas da zadržite dah do poslednje stranice.

U današnjem vremenu psihologija igra sve važinuju ulogu u našim životima, bilo da je reč o onoj tzv. popularnoj ili naučnoj. Psihologija je svuda oko nas, bilo da gledamo TV, surfujemo internetom, skidamo aplikacije s našeg pametnog telefona ili prosto sedimo s prijateljima u kafiću.

Psihologija je sveprisutna u današnjem društvu. Nijedan krimi-triler, dokumentarac, TV pričaonica ili medicinska konsultacija nisu potpuni bez uvođenja psihološke perspektive. Psihologija teži da shvati i objasni misli, osećanja i ponašanje putem bogate lepeze ideja i teorija, rasvetljavajući sve redom, od pamćenja, društvene pokretljivosti i formiranja stava, pa do megalomanije, alkoholizma i straha od kompjutera.

Knjiga
foto: Promo

Ukoliko želite da proverite koliko se psihologija duboko infiltrirna u naš život i pritom se dobro zabavite, preporučujemo vam odličnu knjigu Adrijana Fernama "50 ideja koje bi stvarno trebalo da znate: Psihologija" u izdanju beogradske Lagune.

U pedeset konciznih i pristupačno napisanih eseja profesor Adrijan Fernam objašnjava središnje ideje psihologije. Prepuna najnovijih istraživanja, najvažnijih studija slučaja i argumenata ključnih mislilaca, ova knjiga je savršen uvod u teoriju psihologije. U knjizi ćete između ostalog pronaći šta se smatra abnormalnIm ponašanjem, u čemu je razlika između vizuelnih iluzija i halucinacija, šta je pozitivna psihologija a šta emotivna inteligencija, koliko često smo žrtve kockarske zablude i koje su psihoseksualne a koje kognitivne faze u razvoju ličnosti, što je samo deo pojmova, oblasti i pojava koji su objašnjeni i sistematizovani.

I na kraju - knjiga koja će danas zatrebati mnogima od nas.

Bestseler francuske autorke Veronik Masiježak - "Ne čekaj da oluje prođu i nauči da plešeš na kiši" (Laguna), koji je brzo stigao i do vrhova lista popularnosti i srpskim knjižarama.

O čemu se radi? Ema vodi jutarnji program na regionalnoj radio-stanici i posao joj je sve u životu. Na papiru je samo novinarka, ali je neprimetno preuzela uredničku odgovornost. Nikada nije dobila toliko željeno priznanje niti povećanje plate. Nakon šest godina predanosti poslu Ema oseća da se njena strast gasi i razmišlja o svojoj profesionalnoj budućnosti. Tokom intervjua sa harizmatičnim piscem bestselera Ema će odlučiti da se pridruži njegovom projektu, onlajn-kursu koji pomaže korisnicima da preurede život. Potrebno je samo da sledi nekoliko jednostavnih koraka kako bi preispitala svoj život i prioritete. Postepeno Ema počinje da gradi samopouzdanje, upoznaje zanimljive ljude i gleda pozitivno na svet. Ali hoće li otkriti i šta zaista želi od života?

Šta kaže kritika? "Roman za kišno popodne kad dopuštamo sebi da promislimo o svim izborima i odlukama. Sve preporuke koje Ema pronalazi u romanu možemo primeniti i u svakodnevnom životu."

Kad da se menjamo i poboljšavamo život - ako ne sad? Nema čekanja dok kovid-oluja ne prođe - knjige u šake i krenite da plešete usred virusa!

Bonus video:

(Espreso/D.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.