Natalija Stevanović, Foto: Privatna arhiva

908 na 3030

NATALIJA (18) JE DOŽIVELA 5 KLINIČKIH SMRTI, MLADOST PROVODI U BOLNICI: Sad ima i CISTIČNU FIBROZU, POMOZIMO (FOTO)

Potvrđeno je da Natalija ima i cističnu fibrozu

Objavljeno: 21.11.2021. 17:05h

Natalija Stevanović (18) rođena je četiri meseca pre termina, sa pet godina doživela je saobraćajnu nesreću koja joj je u potpunosti promenila život, ali njenim mukama ni ovde nije kraj.

Potvrđeno je da Natalija ima i cističnu fibrozu.

Njoj je dijagnostikovana cistična fibroza, retka genetska bolest. Karakteriše se promenama na plućima, jetri, crevima i pankreasu. Zbog sekreta koji se nagomilava dolazi do čestih infekcija, a i može doći do otkazivanja organa. Ona sada mora da koristi svakodnevne inhalacije, pumpice, enzime za varenje hrane, probiotike i nutridrinkove, kaže Natalijina majka Mirjana.

foto: Privatna arhiva

Ova hrabra i uporna devojčica ne sme da jede čokoladu, ne može da bude aktivnija kao i njeni vršnjaci jer dane uglavnom provodi u bolnici na ispitivanjima, ali ne odustaje.

Mora da jede jaču i masniju hranu i ne sme ništa slatko zbog sekreta koji se nagomilava. Bila je skoro na VMA na respiratoru zbog teške dijabetesne ketoacidoze, za dlaku je izbegla traheostomiju. Tamo je počelo i ispitivanje za cističnu fibrozu. Rađena je genetika gde se videlo da ona ima mutaciju za CF, rađen je CT grudnog koša i abdomena koji je hvala Bogu bio dobar. Rađena je spirometrija koja je jako loša. Ponovljena je nakon tri nedelje u Tiršovoj i bila je još gora. Pluća su joj najveći problem, ima opstrukcije po rečima doktora i često ne može da diše lepo, navodi zabrinuta mama Mirjana.

Natalijina majka Mirjana je emotivno slomljena, nada se da će joj boginja pobede pomoći da dobije i ovu bitku.

Dijagnozu je dobro podnela, ali ja sam idalje emotivno slomljena. Oboleli od ove bolesti žive najduže 25 godina ali se pojavljuju razni novi lekovi pa će se verovatno i životni vek produžiti. Ona iskašljava taj staklasti sekret i uzima fluimucil da bi ga lakše iskašljala. Inače kada se probudila iz kome nakon saobraćajne nesreće dobila je još jedno ime, Nika po boginji pobede jer je pobedila. Ime se ne vodi u knjizi rođenih ali je svi tako zovu i više je ljudi znaju kao Niku nego kao Nataliju. Sve bitke je dobila upravo zbog tog imena.

foto: Privatna arhiva

Podsetimo, rođena je prevremeno u 22. nedelji (četiri meseca pre termina) zaradila posledice u vidu divergentnog strabizma i nistagmusa, sa svojih pet godina života bila je žrtva stravične nesreće iz koje i dan-danas vuče ozbiljne zdravstvene probleme, a to su: hemiplegia i hemipareza leve strane tela, tremor leve ruke, ventrikulomegalija, atrofija mozga, konvulzije, mikrocista i leva noga joj je kraća za jedan centimetar. Do sada je imala čak pet kliničkih smrti. Takođe ima šum na srcu, alergije na različitu vrstu hrane i boluje od dijabetesa.

Ono što je svakako već počelo da utiče na boljitak njenog zdravstsvenog stanja jesu transplantacije matičnih ćelija, od kojih je do sada u Kijevu primila jednu terapiju. Uz to, od velike važnosti za njen oporavak, svakako su i banjske rehabilitacije, vežbe, neurorobotika, operacija strabizma na oba oka, tretmani u hiperbaričnoj komori, laboratorijske analize, radiološka dijagnostika, specijalistički i kontrolni pregledi, transfuzija krvi i troškovi boravka u bolnici tokom transfuzije, kupovina medicinskih aparata i pomagala i servisiranje istih, druge operacije... A za sve to, kao i naredne tretmane matičnih ćelija koje se primaju na svakih 6 meseci, potrebno je sakupiti veliku količinu novca, za koju joj je potrebna naša pomoć.

Ovo su načini na koji možete donirati sredstva za Nataliju:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 908 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human908 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795180-30

Uplatom na devizni račun: 160600000079552271 IBAN: RS35160600000079552271 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Espreso)