Medenjaci, Foto: Privatna arhiva

SAVRŠENSTVO

STARINSKI RECEPT ZA NAJSLAĐE MEDENJAKE, TOPE SE U USTIMA: Kada se ohlade, obavezno uradite 1 STVAR (RECEPT)

Prednost recepta koji vam donosimo je u tome što medenjaci mogu dugo da stoje

Objavljeno: 27.11.2022. 17:01h

Kolači sa aromom meda i cimeta ne samo da nam popravljaju raspoloženje, već mogu i da nas zagreju u hladnim jesenjim i zimskim danima.

Zato je upravo ovaj period godine početak sezone pravljenja medenjaka, starinskih kolača uz koje su odrastale generacije.

Prednost recepta koji vam donosimo je u tome što medenjaci mogu dugo da stoje, a da im i tekstura i ukus ostanu isti kao kad ste ih tek ispekli.

Sastojci:

2 jajeta

2 kašike meda

50 g putera

400 g brašna

150 g šećera u prahu

kašičica sode bikarbone

kašičica mlevenog cimeta i anisa u razmeri 50/50 (ili gotov začin za medenjake)

izrendana korica od pola limuna

Priprema:

Pomešajte šećer u prahu, brašno, sodu bikarbonu i začine, pa sve prosejte kroz sito i ostavite sa strane.

U šerpicu sipajte puter i med, pa ih mešajte na tihoj vatri sve dok se ne rastope i sjedine, a onda ostavite sa strane da se smesa prohladi. Dodajte jaja, pa sve sjedinite sa brašnom, šećerom u prahu, sodom bikarbonom i začinima.

Dobro operite limun, pa izrendajte koricu od polovine citrusa i dodajte u testo. Mesite dok testo ne postane sasvim glatko, pa ga uvijte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji na hladnom mestu barem 48 sati (može i duže).

Kad rešite da pečete medenjake, izvadite testo iz frižidera, razvaljajte ga oklagijom, pa čašicom ili modlom vadite medenjake i ređajte ih na tepsiju obloženu pek-papirom. Pecite na 180 stepeni dok ne porumene.

Imajte na umu da su medenjaci veoma brzo gotovi, ali isto tako i da, ako samo minut duže ostanu u vreloj rerni, mogu da se prepeku, pa neće biti ukusni.

Sačekajte da se medenjaci ohlade, pa ih prebacite u limenu kutiju sa poklopcem.

(Espreso/Telegraf)