Mira Furlan, Foto: Profimedia

PODATAK

OVO JE PRAVO POREKLO MIRE FURLAN: Spremite se za PRAVU ISTINU o GLUMICI

U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji Babilon 5, kao i po ulozi Danijel Ruso, u seriji Izgubljeni

Objavljeno: 12.08.2022. 19:16h > 19:21h

Mira Furlan bila je glumica i pevačica, koja je živela u Los Anđelesu. Od 1975. godine igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, od kojih su najpoznatiji bili Lepota poroka i Otac na službenom putu.

U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji Babilon 5, kao i po ulozi Danijel Ruso, u seriji Izgubljeni. Dobitnica je dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli. Godine 2010. objavila je zbirku eseja pod nazivom Totalna rasprodaja.

Bila je udata za režisera Gorana Gajića, koji je Srbin, za kog se udala 1998. godine. Imala je jedno dete.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Furlan je bila aktivna u jugoslovenskom feminističkom pokretu 1980-ih.

Dva puta mesečno tokom kasnih 1980-ih, Furlan je putovala na posao u trajanju od tri sata između Zagreba i Beograda, gde je bio njen muž, da bi glumila u pozorišnim predstavama u oba grada.

Furlan je umrla 20. januara 2021. u svom domu u Los Anđelesu. Imala je 65 godina i patila je od komplikacija virusa Zapadnog Nila. Nakon njene smrti, pozorišni reditelj HNK Ivica Buljan uputio je izvinjenje u ime pozorišta zbog tretmana Furlan početkom 90-ih. Nedelju dana kasnije, hrvatski nedeljnik Globus izdao je još jedno izvinjenje zbog objavljivanja tri feljtona koji su napadali glumicu 1992. godine i koji su imali ključnu ulogu u javnoj kampanji klevete.

foto: Printscreen/youtube/ kate beckett

Glumila je i u srpskim filmovima i serijama (Diši duboko, Turneja i Vratiće se rode). U Los Anđelesu snimila je muzički album „Songs From Movies That Have Never Been Made“ (Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni). Igrala je lik Danijele Ruso u ABC-ovoj televizijskoj seriji Izgubljeni. Povremeno je pisala kolumnu u splitskom magazinu Feral tribjun i tokom 2020.godine za portal "Nova S".

Kao dete, Furlan je bio opsednuta američkom rokenrol muzikom. Za glumu se zainteresovala još kao tinejdžerka.

foto: Profimedia

Furlan je rođena 7. septembra 1955. u intelektualnoj i akademskoj porodici koja je uključivala veliki broj univerzitetskih profesora u Zagrebu, NR Hrvatska,koja je u to vreme bila u sastavu Jugoslavije. Otac joj bio slovenačko-hrvatskog porekla Ivana Furlana.

(Espreso)