OVO JE PRAVO POREKLO MIRE STUPICE: Srbi ovu ISTINU o GLUMICI ne znaju
Mira Stupica, Foto: Printscreen Youtube, RTS

šok

OVO JE PRAVO POREKLO MIRE STUPICE: Srbi ovu ISTINU o GLUMICI ne znaju

Jedna je od najvećih, najboljih i najpoznatijih srpskih glumica u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije, sa glumačkom karijerom koja je trajala više od 60 godina

Objavljeno: 17:29h

Miroslava Mira Stupica bila je srpska pozorišna, filmska, i televizijska glumica. Bila je rođena sestra glumcu Bori Todoroviću i tetka srpskom glumcu Srđanu Žiki Todoroviću.

Jedna je od najvećih, najboljih i najpoznatijih srpskih glumica u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije, sa glumačkom karijerom koja je trajala više od 60 godina. Glumila je u preko stotinu televizijskih serija, filmova i predstava, glumila je u više od 200 pozorišnih predstava.

Bila je dobitnica više glumačkih nagrada i priznanja, kao što su Federalna nagrada od jugoslovenske vlade 1949. i Sedmojulska nagrada.

1 / 6 Foto: Printscreen Youtube

Osvojila je dve nagrade na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, tri Zlatna laureata u Sarajevu, nagradu Ljubiša Jovanović 1986. godine u Šapcu, Stupica je bila nagrađena sa najvišim pozorišnim priznanjima i nagradama, kao što su Dobričin prsten 1981. godine, nagrada Joakim Vujić, 1985, nagrade za najbolju glumicu Zlatna arena u Puli 1966. godine, kao i nagrada Žanka Stokić, za životno delo i doprinos glumi.

Već kao učenica beogradske Trgovačke akademije glumila je u školskim predstavama, tada je kao srednjoškolka počela da glumi u predstavama, postepeno je shvatila da je gluma ono što će da bude njena životna profesija. 1940. godine, kada je imala 17 godina, Mira je bila otkrivena od strane Viktora Starčića.

Njena rana karijera , kao mlada glumica, kao i njen privatni život tada su bili povezani sa glumcem Milivojem ’’Mavidom’’ Popovićem, koji je bio njen prvi muž, za koga se udala januara 1943. godine. U tom braku dobila je ćerku Minu, nakon 4 godine braka se razvela od njega.

Mira Stupica
foto: Dado Đilas

Tokom i posle Drugog svetskog rata, Mira je glumila u pozorištima u Šapcu i u Nišu u periodima od 1943.− 45. i od 1945.− 47. godine, dok se nije vratila da radi u Narodnom pozorištu u Beogradu. 1948. godine, Mira je počela da glumi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na poziv i ideju Bojana Stupice.

Bila je prvo udata za glumca Milivoja Popovića Mavida (1909—1994), a potom za Bojana Stupicu (1910—1970). Kao udovica ponovo se udala za političara Cvijetina Mijatovića, koji je od 1974. do 1984. godine bio član Predsedništva SFRJ, a od 1980. do 1981. godine predsednik Predsedništva. Iz prvog braka ima ćerku Milku-Minu, od koje ima unuku Miu i praunuka Maksima. Sestra je glumca Bore Todorovića i tetka glumca Srđana Todorovića.

Mira Stupica
foto: Damir Dervišagić

Najvažniju ulogu u njenoj karijeri ima stupanje u Jugoslovensko dramsko pozorište i susret sa Bojanom Stupicom koji ima presudan uticaj na sazrevanje njenog glumačkog talenta. Tokom duge karijere ostvarila je brojne antologijske uloge, posebno u delima Šoa, Brehta, Držića, Marinkovića, Pirandela i Kohouta, što joj je donelo brojne nagrade i priznanja (među ostalim i Sedmojulsku nagradu SR Srbije). Ostaće zapažena njena gluma u Gospođi ministarki Branislava Nušića. Igrala je, brojne glavne uloge, i u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Njoj u čast priređena je izložba „Mira Stupica - glumica veka“ u Muzeju Narodnog pozorišta 23. septembra 2013. godine.

Odlikovana je Medaljom Belog anđela od strane predsednika SRJ dr Vojislava Koštunice Ukazom od 28. decembra 2001 za „izuzetno lično ostvarenje u oblasti umetnosti, a povodom 60 godina rada i velikih glumačkih ostvarenja na scenama naše zemlje”.

Do 2015. je živela u stanu na Dorćolu, a potom u domu za stare.

Preminula je 19. avgusta 2016. godine, u 93. godini života.

Mira Stupica
foto: Printskrin / Fejsbuk

Filmsku karijeru je započela u filmu Bakonja fra Brne (1951) F. Hanžekovića. Glavne likove glumila je i u filmovima Jara gospoda (1953), U mreži (1956) B. Stupice, Bila sam jača (1953) G. Gavrina, Stojan Mutikaša (1954) F. Hanžekovića, Delije (1968) M. Popovića, Krvava bajka (1969) T. Jankovića, Doručak sa đavolom (1971) M. Antića i Kako umreti (1972) M. Stamenkovića.

Poslednju filmsku ulogu imala je u filmu Parada iz 2011. godine, u režiji Srđana Dragojevića. Niz uloga odigrala je i na televiziji, gde je posebno zapažena kao Kika Bibić u TV-seriji Bukvar.

Rođena je kao najstarije dete Radomira Todorovića iz Orašca i Danice rođene Stanišić iz Livna. Njeni roditelji su u to vreme kao profesori gimnazije službovali u Gnjilanu. Porodica se kasnije preselila u Gornji Milanovac, gde joj je otac umro 1932. godine, kada je Mira imala devet godina. Majka je potom dobila posao u Aranđelovcu gde se porodica preselila. Osim Mire imali su još dva sina koji su umrli kao deca i još najmlađeg, kasnije poznatog glumca Boru Todorovića.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.