MALO KO ZNA DA JE ONA MAJKA SRĐANA ŽIKE TODOROVIĆA: Svi je ZNATE, ostaćete u ČUDU
Foto: prinscreen/youtube/Ami G Show

BACITE POGLED

MALO KO ZNA DA JE ONA MAJKA SRĐANA ŽIKE TODOROVIĆA: Svi je ZNATE, ostaćete u ČUDU

Pošto je mnogo voleo filmove, na prvoj godini studija je shvatio da želi da postane filmski glumac

Objavljeno: 17:08h

Srđan Žika Todorović je srpski glumac i rok muzičar. Poznat je po tome što je ostvario veliki broj uloga u domaćim filmovima i serijama među kojima su najznačajnije: „Mi nismo anđeli“, „Tri palme za bitangu i ribicu“, „Sivi kamion crvene boje“, „Vratiće se rode“, itd. Takođe je svirao bubnjeve u bendovima kao što su: Ekatarina Velika, Disciplina Kičme, itd. Rođen je 28. marta 1965. godine u Beogradu.

Tokom srednje škole, Žika je počeo da se bavi muzikom. Kada je završio četvrti razred, otišao je u vojsku. Iako nije planirao da studira glumu, polagao je prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti. Recitovao je tekst Filipa Rota „Portnojeva boljka“ koji govori o čoveku koji je opsednut masturbacijom i upisao ga je iz prvog puta. Razlog zbog kog se odlučio za fakultet je taj što mu je omogućio sedam dana odsustva iz vojske.

1 / 4 Foto: Dragana Udovičić

Pošto je mnogo voleo filmove, na prvoj godini studija je shvatio da želi da postane filmski glumac. Bio je u klasi profesora Vladimira Jevtovića, a sa njim su studirali: Vesna Trivalić, Mirjana Joković, Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić Manda, Dragan Petrović Pele, itd. Pošto su svi ostvarili veoma uspešne karijere, njihovu klasu zovu „12 veličanstvenih“.

1998. godine Žika je na Adi Bojani upoznao studentkinju Filološkog fakulteta Anu Jovićević koja je poreklom sa Cetinja. Ubrzo su počeli da se zabavljaju, a glumac je od samog početka bio siguran da je pronašao ženu svog života. 2004. godine su se venčali u njenoj porodičnoj kući na Cetinju. Svako leto su provodili u kući njegovog oca u ribarskom naselju Bigovo, a ovu tradiciju su nastavili i kada su dobili dete.

Srđan Žika Todorović
foto: youtubescreen

1981. godine Srđan je započeo svoju muzičku karijeru u bendu Radnička kontrola, a zatim je svirao u grupi Bezobrazno zeleno.

1994. godine je gostovao na albumu „Kiselo i slatko“ benda Partbrejkersi. Iste godine je sa grupom Kazna za uši snimio album „Izliv radosti napad sreće“. U narednom periodu, Srđan se posvetio glumi.

U junu 2013. godine je bio gost iznenađenja na koncertu Bajage i Instruktora koji su održali na stadionu Šalata u Zagrebu. Svirao je bubnjeve tokom pesme „Život je nekad siv nekad žut“.

U junu 2016. godine Srđan se slučajno zadesio na promociji pesme „Lele dance“ pevačice Tijane Dapčević pa se pridružio njenom bendu i napravio je pravi spektakl.

Srđan Žika Todorović
foto: Aleksandar Jovanović Cile

1968. godine Žika je, kao trogodišnjak, prvi put stao pred kamere i pojavio se u jugoslovenskom filmu „Ima ljubavi, nema ljubavi“. Sledeću ulogu je ostvari nakon osamnaest godina u filmu „Bal na vodi“.

1989. godine je snimio kultni film „Kako je propao rokenrol“, ali nije bio zadovoljan kako je odigrao svoju ulogu.

1992. godine je tumačio ulogu Đavola u filmu „Mi nismo anđeli“. 2005. i 2006. godine snimljeni su drugi i treći deo filma za koje Žika smatra da su fantastični. On i Uroš Đurić su nagovarali reditelja Srđana Dragojevića da svake godine radi nastavak po ugledu na „Žikinu dinastiju“.

Kristina Kija Kockar, Damir Handanović, Dušica Jakovljević, Srđan Žika Todorović, Sloba Radanović
foto: Printscreen Youtube

2010. godine Srđan je igrao u „Srpskom filmu“ koji spada u najkontroverznije filmove u istoriji zbog čega mu je zabranjeno prikazivanje na festivalima u Engleskoj i Španiji, kao i u mnogim drugim zemljama. Iste godine mu je dodeljena uloga novinara „Politike“ Bore Jovanovića u filmu „Montevideo, Bog te video!“. Istu ulogu je tumačio i u filmovima „Na putu za Montevideo“ i „Montevideo, vidimo se!“.

2014. godine je glumio menadžera prodaje Mladena u filmu Srđana Dragojevića „Atomski zdesna“. Rekao je da bi mogao sebe da zamisli kao takvog menadžera kada bi propao kao muzičar ili glumac.

Srđan Žika Todorović, Nikola Đuričko
foto: Dragan Kadić

U februaru 2018. godine Žika je dobio nagradu od kritičara za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Prokleti pas“. Iako je često glumio ljude sa druge strane zakona, uloga gangstera Sergeja mu je bila jedna od najtežih u karijeri. Sarađivao je sa glumicama Jelenom Galović, Majom Lukić i Ninom Seničar za koje je rekao da nose film.

Srđan potiče iz umetničke porodice. Njegov otac je poznati srpski glumac Bora Todorović, a majka mu je balerina Snežana Matić. Sa očeve strane ima dve polusestre: Taru i Danu koja je takođe glumica. Srđanova tetka po ocu je čuvena srpska glumica Mira Stupica.

O Dani se ne zna mnogo. Rođenda je 1977. godine u Beogradu i bavi se prevođenjem, glumom i pisanjem.

Školovala se u Budimpešti, Detroitu, Indijanapolis i Njujorku, a studije drame završila je u Londonu.

zabava, estrada, glumac, Bora Todorović, Ćerka, Dana Todorović
foto: Facebook printscreen

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.