NIKO NE ZNA DA JE BAŠ ON OTAC NADE BLAM: Ostaćete ZATEČENI kada vidite O KOME SE RADI
Nada Blam, Foto: Dragana Udovičić

SAZNAJTE

NIKO NE ZNA DA JE BAŠ ON OTAC NADE BLAM: Ostaćete ZATEČENI kada vidite O KOME SE RADI

Pohađala je osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ i „Đuro Đaković“, II i III beogradsku gimnaziju, nižu i srednju muzičku školu „Vojislav Vučković“, odsek solo pevanje

Objavljeno: 18:37h

Nadežda Nada Blam je srpska glumica, prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i redovan profesor na odseku glume Akademije lepih umetnosti. Poznata je po sinhronizacijama koje je radila za Televiziju Beograd.

Pohađala je osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ i „Đuro Đaković“, II i III beogradsku gimnaziju, nižu i srednju muzičku školu „Vojislav Vučković“, odsek solo pevanje. U trinaestoj godini nastupila je u Narodnom pozorištu u predstavi Bez krivice krivi Ostrovskog.

Nada Blam
foto: Vladimir Sporčić

Kao gimnazijalka igrala je i pjevala u predstavi Kosa. Vratila se ovoj predstavi kao student III godine. Studirala je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi Minje Dedića.

Diplomirala je 1976. sa predstavom Lizistrata, tumačeći istoimenu glavnu ulogu. Postala je član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu (1976), što je ostala do danas.

Tokom dosadašnje karijere nastupila je u više od stotinu uloga u pozorištu. Kao gost nastupala je u "Dušku Radoviću", Zvezdara teatru, Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu. Gostovala je na scenama širom Srbije. Umjetnički direktor kabarea "Rouz" bila je 1991/1992, a član predsedništva SDUS od 2002. do 2004.

Nada Blam
foto: Printscreen

Tokom 2008. bila je umetnički direktor pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara. Od 2009. je redovni profesor glume na Akademiji lepih umetnosti.

Bila je član žirija za dodelu nagrada: Dobričin prsten (2003, 2006), Zoran Radmilović (2006), Miloš Žutić (2008), Milivoje Živanović (2009).

Tokom dosadašnje karijere dobila je brojne nagrade i priznanja: na festivalu MESS u Sarajevu dobila je nagradu kao najbolji debitant, Republičku nagradu za najbolje glumačko ostvarenje (1979), Godišnju nagradu Narodnog pozorišta (1979), Sterijinu nagradu za najbolju epizodnu ulogu (1980), Pohvalu Narodnog pozorišta (1993), Nagradu Narodnog pozorišta za posebna dostignuća (1997).

Nada Blam
foto: Dragan Kadić

Poznata je po sinhronizovanju crtanih filmova koji su se emitovali na Televiziji Beograd tokom 1980-ih i 1990-ih. Danas se retko bavi sinhronizacijom.

Otac Rafael je bio muzičar i profesor na Muzičkoj akademiji i majke Živane-Žane, rođ. Glavonić, glumice. Njen brat je poznati kompozitor i džez muzičar Miša Blam.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.