NOVOROĐENČE OTETO IZ BOLNICE, A 55 GODINA KASNIJE SE DESILO ČUDO: "Mene i sestru su držali U KAVEZU"
Ilustracija, Foto: Profimedia

jeziva ispovest

NOVOROĐENČE OTETO IZ BOLNICE, A 55 GODINA KASNIJE SE DESILO ČUDO: "Mene i sestru su držali U KAVEZU"

Žena obučena u uniformu medicinske sestre uzela je dete iz majčine sobe pod izgovorom da ga vodi kod doktora, ali nikada ga nije vratila

Objavljeno:

Novorođenče koje je oteto iz bolnice u Čikagu 1964. pronađeno je živo u ruralnom Mičigenu 55 godina kasnije. Ovo razrešenje misterije koja je dugo trajala je iznenadilo javnost pretprošle godine, a mi vam prenosimo kako se sve dogodilo.

Naime, dečak Pol, star tek jedan dan, sin Čestera i Dore Frončak otet je iz bolnice Majkl Riz 26. aprila 1964. godine. Žena obučena u uniformu medicinske sestre uzela je dete iz majčine sobe pod izgovorom da ga vodi kod doktora, ali nikada ga nije vratila.

Sledeće dve godine FBI i lokalne vlasti očajnički su tragali za detetom. Slučaj je najzad zatvoren 1966. kada su vlasti pronašle napuštenog dvogodišnjeg dečaka u tržnom centru u Nju Džerziju, a koji je podsećao na otetog dečaka.

Frončakovi su ponovo bili sa dečakom za kojeg su mislili da je njihov sin, iako njegov identitet nije mogao da bude potvrđen jer se to desilo decenijama pre izrade DNK testova, piše Dejli mejl.

Pol Frončak imao je 10 godina kada je saznao da je bio otet odmah po rođenju. Skoro četiri decenije kasnije, 2012. godine, Pol je uradio DNK test koji je potvrdio da nije u srodstvu sa Česterom i Dorom, što je dovelo do misterije šta se desilo sa njihovim biološkim sinom.

Onda su novinari nezavisne televizijske stanice WGN odlučili su da pronađu pravog Pola Frončaka. Pronašli su ga u malom gradu u Mičigenu, gde je živeo pod drugim imenom. Muškarac, čije ime nije objavljeno jer je žrtva zločina, rekao je da je svestan dokaza koji pokazuju da je on beba oteta iz bolnice u Čikagu pre oko pola veka. On je rekao da je za svoj pravi identitet saznao kad ga je pre nekoliko meseci kontaktirao FBI, i priznao da i dalje pokušava da sve to prihvati.

Nije rekao da li planira da se čuje sa svojom biološkom majkom Dorom. Međutim, nikada neće imati priliku da upozna svog biološkog oca Čestera, jer je preminuo nekoliko godina ranije.

Portparol FBI Čikaga Sjoban Džonson nije potvrdio da li je čovek iz Mičigena zaista Pol Frončak.

– Pre nekoliko godina FBI je ponovo otvorio istragu nestanka Pola Džozefa Frončaka. Naša istraga ovog slučaja je u toku i ispitujemo sve tragove. Molimo vas da poštujete privatnost žrtava dok traje istraga – naveo je on u saopštenju.

Dora, koja živi u predgrađu Čikaga, takođe je odbila da komentariše ove navode.

Drugo dete, “Pol Frončak” kojeg su Dora i Čester podigli misleći da je njihovo, otvorio se po pitanju potrage za svojim identitetom u intervjuu prošle godine. Pol, sada 55-godišnji otac jednog deteta, izjavio je da je sumnjao u to da su Dora i Čester njegovi biološki roditelji godinama, nakon što je saznao za otmicu. Te sumnje je izneo svojim roditeljima 2012, nakon čega su pristali da urade DNK test. Dora i Čester su se kasnije predomislili i zamolili Pola da ne šalje test na analizu, međutim on je to uradio i uskoro saznao zastrašujuću istinu.

U želji da sazna ko su mu biološki roditelji, Pol je unajmio geanologa Sesa Mura i 2015. saznao da mu je ime koje je dobio na rođenju bilo Džek Rozental. On je kontaktirao sa porodicom Rozental i saznao neke mračne tajne o svojim biološkim roditeljima.

– Majka je bila alkoholičarka, a otac poremećeni veteran – rekao je Pol.

Oboje su danas mrtvi. Članovi porodice Rozental rekli su Polu da je imao i sestru bliznakinju Džil, koja je nestala nakon što su je roditelji zanemarili. Nikada nije otkriveno šta se desilo Džil, koja se i dalje vodi kao nestala. Jedan rođak je rekao Polu da su njega i Džil biološki roditelji držali u kavezu dok su bili bebe. Takođe su mu rekli da su on i sestra stalno plakali. Pol i dalje ne zna kako je završio u tržnom centru, ali veruje da se nešto “tragično” desilo Džil i da su ga roditelji napustili da to prikriju.

– Mislio sam da ću biti uzbuđen kad saznam svoj pravi identitet. Ali to se nije dogodilo, jer sam već sledećeg trenutka saznao da sam imao sestru bliznakinju koja je takođe nestala. Jedini razlog zašto sam započeo ovo putovanje bio je da pronađem otetog sina mojih roditelja, Pola. U tom procesu sam saznao i ko sam ja, to je bio bonus. Nikada nisam ni pomislio da će misterija samo postati veća – rekao je Pol.

Nakon što je otkrio ko je zapravo, počeo je da traga za pravim Polom. Pre pet godina pojavio se čovek zvan Sem Miler, koji je mislio da bi mogao biti nestali Pol, nakon što je video fotografije kompjuterski urađene da prikažu lik nestalog dečaka u starijem dobu. Slike su pokazala šokantnu sličnost između Pola i njega.

Miler je odrastao u predgrađu Čikaga, ali nije znao da je usvojen sve do 2014, kad su mu lekari rekli da se njegovo oboljenje bubrega pogoršalo i da su im potrebne informacije o medicinskoj istoriji porodice. Tad mu je rođak rekao da je usvojen i da u njihovoj porodici nema istorije bubrežnih oboljenja. Milerova bolest je bila u poodmakloj fazi i pronalazak biološke porodice postalo je pitanje preživljavanja.

Nažalost, originalni dokumenti usvajanja dobijeni iz vladine kancelarije u Čikagu pokazali su da Miler nije Pol Frončak.

Otkriće da je Pol i dalje nestao takođe je obnovilo spekulacije o ženi koja je izvršila otmicu. Nakon što je ovaj slučaj emitovan na televiziji ABC, 64-godišnji Džoni Harbo iz Čikaga javio se i rekao da je njegova majka Linda Tejlor možda odgovorna za to.

Linda Tejlor bila je najomraženiji lik sedamdesetih, nakon što ju je tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država Ronald Regan imenovao “američkom kraljicom socijalne pomoći” tokom govora. Ova prevarantkinja je optužena za bezbroj zločina u okviru sistema socijalne pomoći, uz korišćenje 100 lažnih identiteta i 50 lažnih adresa.

– Moja majka je bila sposobna za sve. Ne samo da ukrade bebu, mogla je ukrasti vas. Prosto je bila takva žena. Radila je sve što treba da preživi – istakao je Harbo.

Kad su mu pokazali sliku novorođenog Pola, Harbo je tvrdio da je video bebu kad ju je majka donela kući jednog dana 1964.

On se seća da se igrao sa bebom i dao joj nadimak “tigar”. Tejlorova je umrla pre 12 godina, a bila je poznata kao majstor prerušavanja. Iako je za Regana ona bila simbol zloupotrebe socijalne pomoći u SAD, naširoko se smatralo da je njena kriminalna aktivnosti bila daleko veća, uključujući napade, krađe, možda čak ubistvo, a stekla je i nadimak “kameleon”. Harbo je ispričao da je ona imala sobu samo za svoje perike i kostime, uključujući odeću koju nose medicinske sestre i lekari.

Tejlorova je osuđena 1977. na dve do šest godina zatvora jer je uzimala socijalnu pomoć i povlastice uz pomoć lažnih identiteta. Tokom suđenja je osumnjičena i za otmicu Pola Frončaka. Prema jednom izveštaju, jedan od Tejlorinih bivših muževa se pojavio početkom šezdesetih godina sa novorođenim dečakom. Tejlorava, međutim, nikad nije priznala otmicu, niti joj je suđeno zbog povezanosti sa slučajem Frončak.

Njen sin Harbo je ispričao da je jednog dana došao kući iz škole i video da je beba “tigar” nestala. Majka mu nije objasnila šta se dogodilo sa njim. Harbo je kasnije došao do zaključka da je njegova majka bebu verovatno dala jednom od svojih partnera iz Tenesija.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.