GIGA MORAVAC SE ŽENIO 3 PUTA, A NIKO NE ZNA S NJOM IMA ĆERKU MINU: Iznenadićete se kada VIDITE ko je u PITANJU FOTO
Marko Nikolić, Foto: Printskrin/RTS

bacite pogled

GIGA MORAVAC SE ŽENIO 3 PUTA, A NIKO NE ZNA S NJOM IMA ĆERKU MINU: Iznenadićete se kada VIDITE ko je u PITANJU FOTO

Dobitnik je više staleških nagrada za svoja glumačka ostvarenja, a izdvajaju se Nagrada „Pavle Vuisić” i Nagrada Car Konstantin

Objavljeno:

Marko Nikolić bio je srpski filmski i pozorišni glumac. Televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom u TV seriji Bolji život, kao i ulogom Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji Vuk Karadžić.

Dobitnik je više staleških nagrada za svoja glumačka ostvarenja, a izdvajaju se Nagrada „Pavle Vuisić” i Nagrada Car Konstantin.

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine. Njegovi roditelji su živeli i radili u Tesliću, ali su ubrzo prinuđeni da napuste grad nakon dolaska ustaša i nasele se u Kraljevo, u tada okupiranoj Srbiji. Nikolić je odrastao u Kraljevu, a još odmalena posećivao je Kraljevačko pozorište. Njegova majka Leposava takođe je bila glumica, otac šumarski inženjer, a imao je i starijeg brata.

Marko Nikolić
foto: Printscreen

Kao dečak trenirao je košarku u kraljevačkoj Slogi i u svojoj sedamnaestoj godini dospeo do seniorskog tima. Uprkos posvećenosti sportu, Nikolić je ubrzo zavoleo pozorište i rešio da se bavi glumom.Nakon završetka osnovne škole „Svetozar Marković“ i srednje škole odslužio je vojni rok, a nakon toga je odlučio da upiše glumu.

Pao je na prijemnom ispitu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a student glume postao je iz trećeg pokušaja u Beogradu.

1 / 4 Foto: Printskrin/RTS

Na akademiji studirao je zajedno sa Mikijem Manojlovićem, Predragom Ejdusom, Draganom Maksimovićem, i Goranom Sultanovićem. Diplomirao je 1972. godine, a od 1970. godine bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu.

U okviru 48. Filmskih susreta u Nišu u avgustu 2013. godine predstavljeni su dokumentarni film Marko Nikolić, Zmaj i Dunav i monografija o umetniku.

Preminuo je 2. januara 2019. godine nakon duge i teške bolesti na KBC „Zvezdara” u Beogradu.

Marko Nikolić
foto: Printscreen

Komemoracija povodom smrti održana je u Narodnom pozorištu 5. januara, a sahranjen je istog dana u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

Još dok je studirao, Nikolić je dobio nekoliko manjih filmskih uloga. Pojavio se u jednoj epizodi mini serije Letovi koji se pamte, a naredne godine i u filmu Biće skoro propast sveta, gde je imao sporednu ulogu Aziza. Iste, 1968. godine imao je ulogu u TV filmu Neverovatni cilinder Nj. V. kralja Kristijana. Godine 1969. pojavio se u filmovima Sedmina i Zaseda, Živojina Pavlovića, u ulozi seoskog milicajca, kao i u pobedničkom filmu Berlinskog filmskog festivala, Rani radovi, u ulozi Dragiše. Godine 1970. imao je ulogu u filmu Pucanj, režisera Krešimira Golika.

Marko Nikolić
foto: Damir Dervišagić

Glumica rođena 1993. godine treće je i najmlađe dete Marka Nikolića. Glumački doajen ženio se tri puta, a iz prethodna dva braka ima ćerku i sina. Minu je dobio sa 47 godina. Dame su ga obožavale, a on je tvrdio da nije bio rečit za udvaranje, iako je znao da voli, ali i da pati zbog ljubavi.

Sa trećom suprugom Dubravkom, koja je po profesiji farmaceut, proveo je poslednje dve i po decenije života. Ona je bila uz njega u najtežim trenucima, dok se borio protiv kancera. Kada je pobedio prvi nalet bolesti, iskreno je priznao:

Marko Nikolić
foto: Printscreen/ TV Prva

‒ Ne mogu da kažem kako mi je ovo drugi život. Lepo je što sam to odložio, a svestan sam da je ovo samo odlaganje. Kada automobil ispred nekog ukoči na pet centimetara, to je samo odlaganje do biološke smrti. Tako sam shvatio život. Svi moramo da odemo, ali mnogo je bolje kada se to desi prirodno. Žena mi je nedavno rekla da sam idiot jer sam joj se požalio: „Bože, Dubravka, šta je ovo, moje kolege samo padaju kao snoplje, prosto mi dođe neprijatno što sam preživeo.“ Ali nisam kriv, tako je bog pokazao.

Dubravka Nikolić svesno se trudila da ostane u senci popularnog supruga, a javnost ju je prvi put videla na Markovoj sahrani, u januaru 2019. godine.

(Espreso / Hello)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.