SRBI NE ZNAJU DA JE ON SIN NELETA KARAJLIĆA: Ostaćete FRAPIRANI kada vidite koja OSOBA je U PITANJU (FOTO)
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

iznenadićete se

SRBI NE ZNAJU DA JE ON SIN NELETA KARAJLIĆA: Ostaćete FRAPIRANI kada vidite koja OSOBA je U PITANJU (FOTO)

Tokom 1980-ih godina bio je poznat kao pevač grupe Zabranjeno pušenje, glumac i pisac u veoma popularnoj televizijskoj seriji Top lista nadrealista, koja je stekla enormnu popularnost u regionu, a i šire

Objavljeno: 21:55h

Nenad Janković, javnosti inače mnogo poznatiji kao dr Nele Karajlić je rođen u Sarajevu 11. decembra 1962. godine. On je srpski rok muzičar, kompozitor, glumac, pisac i nekadašnji televizijski režiser u Jugoslaviji. Od rođenja je i živeo u rodnom Sarajevu, sve do 1992. godine.

Tokom 1980-ih godina bio je poznat kao pevač grupe Zabranjeno pušenje, glumac i pisac u veoma popularnoj televizijskoj seriji Top lista nadrealista, koja je stekla enormnu popularnost u regionu, a i šire.

Nele Karajlić
foto: Espreso.co.rs

U leto 1992. godine, avgusta meseca, usled izbijanja građanskog rata u Bosni i Hercegovini, dr Nele Karajlić je izbegao u Beograd, gde je sa novom postavom nastavio rad grupe No smoking orkestra. Komponovao je muziku za film Emira Kusturice Crna mačka beli mačor iz 1998. godine.

Takođe je komponovao, ali i napisao scenario, režirao i glumio u seriji Složna braća 1995. godine. Ova serija, iako je imala svega sedam nastavaka, slovi za jednu od veoma uspešnih serija nastalih na ovim prostorima tokom 90-tih godina prošlog veka. Osnivač je pokreta Novog primitivizma.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Aprila 1992. godine, usled izbijanja rata u Bosni i Hercegovini je izbegao u Beograd, gde je s novom postavom nastavio rad grupe Zabranjeno pušenje. Komponovao je muziku za film Emira Kusturice Crna mačka, beli mačor iz 1998. godine. Takođe je komponovao, ali i napisao scenario, režirao i glumio u seriji Složna braća 1995. Potom je bio glumac, reditelj i koscenarista serije Nadrealna televizija.

Napisao je 2014. godine knjigu „Fajront u Sarajevu“, a 2018 godine knjigu „Solunska 28“ i potpisao pseudonimom dr Nele Karajlić. Napisao je knjigu „FBI -Dosije Tesla“, krimi priču u stihu, po kojoj je 2016. izveden pozorišni multimedijalni performans u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

Nele Karajlić
foto: Zorana Jevtić

Za svoj prvi roman „Solunska 28“, dobio je Nagradu Momo Kapor, koju dodeljuje Zadužbina Momčilo Momo Kapor. Odluku o dodeli nagrade je doneo žiri koji su činili Muharem Bazdulj, Dragana Marković i Vule Žurić.

Nagradu mu je uručio akademik Matija Bećković na svečanosti u Starom dvoru (Skupštini grada Beograda), kojoj su prisustvovali gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dušan Savić

Deca Neleta Karajlića, za razliku od poznatog oca, odabrala su profesije koje nemaju veze sa šou-biznisom.

Nele Karajlić
foto: Printskrin: RTS

Dok se ćerka Jana opredelila za veterinu, sin Srđan je, nakon dugogodišnjeg bavljenja sportom, rešio da krene očevim stopama, ali ne ispred kamere.

- Sin je dosad bio fudbaler, ali, kako krv nije voda, sad je otišao na master režiju u Berlinu - ispričala je nedavno za "Premijeru" Sanja, Neletova supruga.

Nele Karajlić
foto: Printscreen Instagram

(Espreso / Pulsonline.rs / Premijera)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.