VUČIĆ ČESTITAO JOANIKIJU I POSLAO PORUKU MILU: Niko neće pokoriti Srbiju
Aleksandar Vučić, Foto: Prva TV

REAKCIJA

VUČIĆ ČESTITAO JOANIKIJU I POSLAO PORUKU MILU: Niko neće pokoriti Srbiju

Vučić kaže da mediji sinoć nisu pogrešili i da je bio plan da ustoličenje ipak ne bude održano na Cetinju

Objavljeno: 12:12h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje na TV Prva, a govoreći o ustoličenju mitropolita Joanikija, kaže da su tenzije najavljivane, kao i protesti.

- Cetinje je mesto u kojem je preko 90% stanovnika protiv SPC i gde postoji izražena mržnja prema onima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskog. Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, nego je ona indukovana od strane nekih političara u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

Vučić kaže da mediji sinoć nisu pogrešili i da je bio plan da ustoličenje ipak ne bude održano na Cetinju.

- Direkcije policije i vlada Crne Gore su to preporučile. Onda je tokom noći promenjena odluka, jer su patrijarh i mitropolit insistirali na ustoličenju - objasnio je predsednik.

Predsednik Srbije je rekao da sve zasluge za bezbedno ustoličenje mitropolita Joanikija pripadaju Vladi Crne Gore.

Predsednik je takođe rekao da je čestitao mitropolitu Joanikuju na ustoličenju, rekavši da je na važnom mestu i da mora da brine o celokupnom vernom narodu u Crnoj Gori, kao i da radi na smirivanju tenzija zajedno sa patrijarhom Porfirijem.

- Ja moram da kažem da sam siguran da je premijer (Zdravko) Krivokapić imao problema unutar policije zbog kadrova privrženih predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i DPS-u. Uspeo je da izgura - rekao je predsednik.

Na pitanje o hapšenju Veljovića rekao je da Srbija neće da se meša u unutrašnje stvari te zemlje.

Vučić je podsetio i na stvaranje tzv. Hrvatske pravoslavne crkve za vreme ustaša i uporedio to sa forsiranje tzv. Crnogorske pravoslavne crkve.

- Hteli su da odvoje mitropoliju od njene majke, Srpske Pravoslavne Crkve, politički plan koji su pokušali da izguraju, a onda sam im ja bio kriv za to. Prepoznali smo njihov plan, rekli smo im da tražimo samo da narod može da bira i da se zove vernicima Srpske Pravoslavne Crkve - rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da bi on bio bukvalno obešen da je on izazvao nerede kao Milo Đukanović.

- Ako je protiv Srba, onda se smatra da je sve dozvoljeno - rekao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da je Nenad Čanak otišao u Crnu Goru da "lupa gluposti" i da postoje pokušaji da se Srbija skrene sa dobrog puta, kako ne bi brinula o svom narodu i o svom jeziku, veri...

- Srbi samo traže svoja prava i ništa više - rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da Srbija želi što bolje odnose sa Crnom Gorom.

- Ni ti, niti bilo ko drugi neće uspeti da pokorite Srbiju kao što ste pokušavali u zadnjih 30 godina - rekao je predsednik Vučić!

Srbija je imala stopu javnog duga u odnosu na BDP od 79%, a Crna Gora 52%. Srbija danas ima 55,4%, a danas Crna Gora ima negde oko 99%, a završiće na 104%, do 105%, objasnio je predsednik.

Predsednik je čestitao mitropolitu Joanikuju na ustoličenju, rekavši da je na važnom mestu i da mora da brine o celokupnom vernom narodu u Crnoj Gori, kao i da radi na smirivanju tenzija zajedno sa patrijarhom Porfirijem.

Vučić je rekao i da Srbija napreduje u pogledu BDP-a i da će na kraju godine imati 51 milijardi BDP, a Crna Gora završiće na 3,8 milijardi.

- Danas je prosečna plata u Srbiji 558 evra, a 525 u Crnoj Gori - rekao je predsednik.

Vučić je objasnio da su to razlozi velikih sila da oslabe Srbiju kako ne bi štrčala na ovim prostorima i da se isto dešavalo u istoriji, a o čemu je pisala i Teodora Toleva u knjizi "Uticaj Austrougarske imperije na stvaranje albanske nacije, 1896-1908".

Voditeljka programa uporedila je ono šta radi Milo u Crnoj Gori sa Enver Hodžom. Predsednik je na to odgovorio da je ovo još gore, i da je prešlo svaku granicu.

Predsednik kaže da velike sile žele i da utišaju srpski faktor.

- Kako svi drugi imaju pravo na samoopredeljenje, a samo Srbi tamo gde to žele nemaju pravo? Nemojte da mi pričate o principima, nisam budala - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da on priča o srpskom narodu, a da sintagmu "Srpski svet" koristi ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Vučić je rekao da ne želi nikome da se izvinjava.

- Zbog čega da se izvinjavam? Zbog progona 250.000 Srba sa vekovnih ognjišta? - pitao je predsednik Srbije.

On je rekao da kako god da završi, neće završiti na smetlištu istorije kao mnogi njegovi prethodnici.

Vučić je upozorio da slede veliki pritisci i da tajkuni žele da se dokopaju velikog novca.

Predsednik je najavio kad će biti održani izbori u Srbiji.

- Izbori će biti održani između 3. i 17. aprila, ne mogu da budu 10 jer je tada proglašena NDH - rekao je predsednik.

Vučić kaže da je lider radikala Vojislav Šešelj u pravu kada kaže da ga najviše pogađa kada mu diraju decu.

- Zar sam ja nenormalan zbog toga? Kome ne bi smetalo? - pitao je Vučić.

Predsednik je rekao da svakodnevno vode kampanju protiv Danila, a da je ovog putanjegov sin kriv jer hoće da uči da kuva.

– Sada je kriv zato što je išao da kuva, bio je pozvan da ide da uči da kuva od najboljih, hoće da se bavi time. Zar vi stvarno mislite da ja posle toga mogu da zivkam njih “hajde da se dogovorimo, ja ću vama da učinim nešto, a vi nemojte da mi dirate decu”, ja da vas molim za bilo šta, ne pada mi na pamet, decu mi svaki dan napadate bez ikakvog razloga. Šta sam ja – glup zato što su mi deca slabost? Pa šta bi bilo ko uradio da mu decu progone svaki dan? Rade to zato što znaju da se sekiram za decu. Iza mene stoje strane direktne investicije, rezultati. Mene neka vređaju, znate koliko me to briga. Da se povučem pred gadovima koji misle da je politika u progonjenju nečijih porodica ne pada mi na pamet. Ako se budem povlačio biće jer smo pronašli naslednike. Neću da molim neću da tražim milost od njihovih tajkunskih medija – rekao je predsednik Vučić.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Novosti/Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.