ČOMIĆ POZVALA PREDSTAVNIKE ALBANACA: Važno je da i oni učestvuju u raspravi
Gordana Čomić, Foto: Zorana Jevtić

oDGOVORILA NA KRITIKE

ČOMIĆ POZVALA PREDSTAVNIKE ALBANACA: Važno je da i oni učestvuju u raspravi

Ona je primetila da se najveći deo Kamberijevih opaski odnosi na kritike dela stručne javne rasprave, rasprave civilnog društva i Venecijanske komisije iz 2007. i 2008.godine

Objavljeno:

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić pozvala je danas političke predstavnike Albanaca u Narodnoj skupštini da učestvuju u raspravi i odlučivanju o Predlogu za promenu Ustava i o tome kako će izgledati pravosuđe i kako će se ustavne promene u toj oblasti odraziti na položaj pripadnika nacionalnih manjina.

Čomić je tokom rasprave u parlamentu, a odgovarajući na kritike poslanika Saipa Kamberija da Ustav treba promeniti u celini, te poruku da neće glasati za parcijalne izmene, rekla da je Ustav iz 2006. "ljudsko-pravaški" i da je u njemu jasno definisano kakvo društvo želimo da budemo.

Ona je primetila da se najveći deo Kamberijevih opaski odnosi na kritike dela stručne javne rasprave, rasprave civilnog društva i Venecijanske komisije iz 2007. i 2008.godine, ističući da je od tada mnogo toga promenilo u primeni ustavnih članova kojima se definišu ljudska prava i slobode.

- Kao prvo, donet je Zakon o nacionalnim savetima koji propisuje potpunu autonomiju nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma, a toga nije bilo 2006.godine - navela je Comić naglasivši da nije isto govoriti o odredbama u Ustavu i o problemima u praksi kada je reč o primeni i kulturi ljudskih prava.

gordana čomić
foto: Beta/Miloš Miškov

Istakla je da je u Srbiji postoji službena upotreba jezika i pisma na 13 jezika nacionalnih manjina, ali da je, s druge strane, ''mukotrpan hod'' manjina kada je reč o informisanju na jeziku manjina, izuzimajući javni servis RTV, ali i RTS koji je, kako kaže, najavio da će imati program na jezicima nacionalnih manjina.

Odgovarajući na Kamberijeve opaske koje se tiču evropskih integracija i preambule, Čomić je rekla da je tvrdnja da se predstojeće promene Ustava odnose na preambulu netačna i izmišljena ''koliko i tvrdnja da preambula ičemu smeta''.

Šaip Kamberi
foto: Filip Plavčić

Čomić je kazala da je važno da politički predstavnici Albanaca učestvuju u raspravi i da izađu sa svojim predlozima i da se, kako kaže, objasni zašto predstavnika nacionalnih manjina treba da bude u pravosuđu, tužilaštvu, policiji, vojsci, javnim službama...

- Da se razjasni šta znači nezavisnost pravosuđa u sadržajima amandama koji će biti ovde i šta znači naša obaveza i privrženost tome da predstavnika nacionalnih manjina bude u svim javnim službama i sektorima, jer je to dobro i za većinu i za manjinu - navela je Čomić.

Komentarišući to što je Kamberiju problematična preambula Ustava koja KiM definiše kao deo Srbije, Čomić je rekla da u sadašnjem Ustavu postoji član po kojem se polozaj KiM definiše posebnim zakonom.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.