SRBIJA JE NJIHOV DOM, KAO ŠTO JE I NAŠ: Premijerka o standardima po pitanju poštovanja prava NACIONALNIH MANJINA!
Ana Brnabić, Foto: printscreen

obraćanje premijerke

SRBIJA JE NJIHOV DOM, KAO ŠTO JE I NAŠ: Premijerka o standardima po pitanju poštovanja prava NACIONALNIH MANJINA!

Brnabić kaže da je ponosna na Srbiju, ne samo kao premijerka, već i kao građanka, pogotovu u poređenju sa zemljama u regionu i njihovom odnosu prema manjinama

Objavljeno:

Ustavni amandmani napisani su uz široku javnu raspravu i uz odobrenje Venecijanske komisije, rekla je danas premijerka Ana Brnabić, ističući da je Srbija postavila i ljudske i pravne standarde po pitanju poštovanja prava nacionalnih manjina.

Premijerka je to kazala na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o inicijativi za promenu Ustava Srbije, a odgovarajući na izlaganje narodnog poslanika Šaipa Kamberija, koji je rekao da član 1 Ustava Srbije definiše Srbiju kao državu srpskog naroda, što je problematično sa aspekta manjina.

Brnabić kaže da je ponosna na Srbiju, ne samo kao premijerka, već i kao građanka, pogotovu u poređenju sa zemljama u regionu i njihovom odnosu prema manjinama.

- Srbija je dom manjinama. Imamo najveći procenat etničke i nacionalne raznolikosti u Evropi, ne samo u regionu, što govori kako su se naši građani ponašali i devedesetih godina za vreme ratova na prostoru bivše SFRJ - kazala je.

Pojašnjava da su se nakon ratova stvorile etničke čiste države u regionu, dok je Srbija zadržala multietičnost.

- To dovoljno govori o tome kako se nacionalne manjine osećaju u Srbiji. Ovo jeste njihov dom, ovo je Vaš dom, kao što je i naš - kazala je Brnabić obraćajući se Kamberiju.

Šaip Kamberi
foto: Filip Plavčić

Kako kaže, ne bi volela da se Srbija ugleda na primere u regionu, čak ni na zemlje u regionu koje su članice EU.

- Neke od njih ne poznaju ni kategoriju nacionalne manjine, ne možete da budete Srbin ili Albanac, nego ste samo državljanin te zemlje - ističe premijerka.

Naglašava da je Srbija u tom smislu i ljudski i pravno postavila standarde koji su po rečima mnogih u Evropi među najboljim i najkvalitetnijim.

- Ali, nama ni to nije dovoljno, imamo Savet za nacionalne manjine koji sa savetima nacionalnih manjina razgovaraju šta možemo dodatno da uradimo - zaključila je Brnabić.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.