ŽAO MI JE OVIH IZ POKRETA 1 OD 5 MILIONA, ZNAO SAM DA PROTESTI NEMAJU CILJ! Čanak bliži izlasku na IZBORE!
Nenad Čanak, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

stav

ŽAO MI JE OVIH IZ POKRETA 1 OD 5 MILIONA, ZNAO SAM DA PROTESTI NEMAJU CILJ! Čanak bliži izlasku na IZBORE!

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak lično se zalaže za izlazak na izbore, ali će konačnu odluku doneti Glavni odbor stranke...

Objavljeno:

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je lično bliži izlasku na predstojeće parlamentarne izbore uprkos, kako kaže, nedostacima izbornog sistema, ali da će u LSV odluku o učešću na izborima doneti Glavni odbor.

On je u intervjuu za list Danas rekao da je alternativa izborima građanski rat, zbog čega se zalaže za izbore, kao i da je spreman da "plati cenu njihove nesavršenosti".

Čanak ocenjuje da je smanjenje cenzusa deo izbornih uslova, ali da je izuzetno važna ravnomerna teritorijalna zastupljenost poslanika iz svih krajeva zemlje u sastavu parlamenta, o čemu se ne govori.

"Sa druge strane, umesto slobodnih medija imamo propagandne mašinerije. Čak se od dela opozicije pokušava proturiti teza da je dokaz tvrdnje da mediji nisu slobodni to što je njihova propagandna mašinerija slabija od režimske", rekao je Čanak.

Upitan zašto misli da je bojkot izbora opasnija verzija belih listića, Čanak kaže da poziv na bojkot izbora smanjuje broj opozicionih birača koji bi inače izašli na izbore i samim tim podiže broj "pozicionih", čime se "tanka vladajuća većina u budućem parlamentu pretvara u dominantnu, ako ne i dvotrećinsku".

"Poenta bojkota nije delegitimizacija izbora, kao što je to učinjeno 1993. godine, pa su izbori posle samo nekoliko meseci bili ponovljeni, nego služe stvaranju privida da je Vučić diktator bez 'opozicije' u parlamentu, te da je osvajanje vlasti na ulici jedini put za njegovo svrgavanje. Bojkot je nova, ali znatno opasnija verzija belih listića", rekao je on.

Kada se radi o tome što je na skupu SzS pominjan kao "lutka Aleksandra Vučića", Čanak kaže da drugo nije očekivao na skupu na kojem govore Boško Obradović, Slobodan Samardžić, Vuk Jeremić i druge, kako ih je nazvao, "Putinove Babuške".

Kako je rekao, njima su "lutke" svi koji Srbiju vide kao modernu i zemlju na Zapadu, a ne kao ruski nosač aviona na Balkanu.

"I da Vam kažem još nešto za to Vučićev čovek. Setite se samo, kada sam pre tri godine rekao da je Saša Janković politički amater, napadali su me još gore. On je bio svetlo promena i zvezda sjajna i jeres je bila reći bilo šta protiv njega. A onda je posle predsedničkih izbora po sopstvenom priznanju očekivao da mu Vučić prepusti premijersko mesto, a zatim i prestao da politički postoji", zaključio je Ccanak.

Komentarišući odluku pokreta "1 od 5 miliona" da izađe na izbore, Čanak ocenjuje da su njihove šanse minorne.

"Iako sam od početka znao da protesti bez jasnog cilja i strukturiranosti nemaju nikakvu šansu za uspeh, danas mi je žao. Šteta je straćene energije. Isto tako je prethodno i Saša Janković straćio ogromnu količinu građanski orijentisane energije, a pre njega Saša Radulović i da dalje ne nabrajam", ocenio je lider LSV.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.