OD TITOVOG MERCEDESA, STARIH CIPELA DO PROTESTA I PIŠTALJKI: Ovako su se nekada POLAGALE ZAKLETVE u Srbiji! FOTO
Polaganje zakletve, Foto: Zorana Jevtić, EPA, PRINTSCREEN TOMHARTLEYJNR.COM, EPA / Vladimir Dimitrijević, Profimedia

raznovrsno

OD TITOVOG MERCEDESA, STARIH CIPELA DO PROTESTA I PIŠTALJKI: Ovako su se nekada POLAGALE ZAKLETVE u Srbiji! FOTO

Svaki od njih, na početku mandata polagao je zakletvu u kojoj se obavezuje da će čuvati „suverenost i celinu teritorije"

Objavljeno:

Drugi put u poslednjih pet godina, Aleksandar Vučić polaže zakletvu kao izabrani predsednik Srbije, a kako je sam rekao, sa nikad ubedljivijom podrškom u istoriji političkog života zemlje.

Naziv i veličina države nekoliko puta su se menjali, a od osamostaljenja Srbije 2006. godine, vodila su je tri predsednika.

Svaki od njih, na početku mandata polagao je zakletvu u kojoj se obavezuje da će čuvati „suverenost i celinu teritorije".

Svečani čin kojim počinje petogodišnja vladavina predsednika uglavnom je održavan u Domu Narodne skupštine, gde je i Vučić položio drugu zakletvu - na isti datum kao i kada je počinjao prvi predsednički mandat.

1 / 5 Foto: RTS Printscreen

Uz brojne domaće i međunarodne zvanice, inauguraciju su pratili i prijemi i kokteli koji ove godine još nisu zakazani, piše BBC na srpskom.

Titov mercedes i stare cipele!

Po raspadu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koju je činilo šest republika (Srbija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora) formira se Savezna Republika Jugoslavija (SRJ), zajednica Srbije i Crne Gore, 27. aprila 1992.

1 / 14 Foto: Printscreen/Youtube

Za prvog predsednika SRJ izabran je književnik Dobrica Ćosić.

Od Ćosićevog izbora 1992. na predsedničko mesto, kada je na skromnu ceremoniju došao u starom taksi vozilu, i dolaska Slobodana Miloševića na mesto jugoslovenskog predsednika, prošlo je pet godina.

Dobrica Ćosić
foto: Profimedia

Slobodan Milošević, lider Socijalističke partije Srbije, na polaganje zakletve 23. jula 1997. došao je u mercedesu Josipa Broza Tita, nekadašnjeg doživotnog predsednika SFR Jugoslavije.

Dok je u Skupštini trajao svečani čin proglašenja novog saveznog predsednika i odzvanjale reči „mir, ekonomski razvoj i borba protiv korupcije" i obećanja da će se čuvati teritorija države, ispred Skupštine SRJ - kakofonija.

Nekoliko stotina Miloševićevih pristalica skandiralo je: Jugoslavija i Mi smo Slobini, Sloba je naš i mahalo zastavama SPS-a, uz transparent "Živeo Slobodan Milošević".

U neposrednoj blizini, druga grupa građana, uz pištaljke šalje drugačiju poruku: "Bando crvena", "Ajmo, ajde svi u napad", a sličan pozdrav upućuju i studenti sa Trga Nikole Pašića.

1 / 8 Foto: Youtube printscreen

Jaki kordoni policije razdvajali su ove grupe, a povremeno su letele i stare cipele koje su u jednom trenutku pogodile i crni predsednički „mercedes", preneo je Danas.

Sava centar i članovi Zemunskog klana

Epilog predsedničkih izbora u Jugoslaviji održanih 24. septembra 2000. rezultirao je izlaskom više stotina hiljada ljudi na ulice Beograda tražeći da Slobodan Milošević prizna poraz i ustupi mesto Vojislavu Koštunici, kandidatu ispred opozicione koalicije DOS.

Tog 5. oktobra demonstranti su ušli u skupštinu, a Milošević je priznao poraz.

Dva dana kasnije, Vojislav Koštunica polagao je zakletvu za predsednika SRJ, ali ne u zgradi parlamenta, već u Sava centru.

1 / 14 Foto: Printscreen/Youtube

Dom Narodne skupštine nije mogao da primi poslanike i 450 akreditovanih novinara, jer su ga demonstranti prethodno demolirali.

„Važno je što je došlo do mirne predaje vlasti i što Srbija i Jugoslavija, posle decenije, ulaze u red demokratskih zemalja.

„Želim da vam kažem da su reči iz zakletve našeg Ustava, samo u drugom obliku, godinama upisane u mom srcu jer volim Srbiju i Jugoslaviju", rekao je Koštunica u prvom zvaničnom predsedničkom govoru, što je izazvalo buru oduševljenja u sali.

Pored lidera tadašnje koalicije DOS, u publici su bili i Milorad Ulemek Legija i Dušan Spasojević, jedan od vođe kriminalne organizacije Zemunski klan.

Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), osuđen je 2007. godine na 40 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Četiri godine kasnije, ali u Domu Narodne skupštine, kao prvi predsednik nezavisne Srbije, zakletvu polaže Boris Tadić, lider Demokratske stranke.

U prisustvu poslanika, članova Vlade Srbije, diplomatskog kora i predstavnika verskih zajednica Tadić izgovara reči zakletve koja se od 2004. nije menjala.

Boris Tadić
foto: Marina Lopičić

Važno mesto u predsedničkom govoru zauzelo je Kosovo i obećanje da će se svim sredstvima, osim ratom, boriti protiv nezavisnosti i da će se zalagati za evropski put Srbije.

Polaganju zakletve prisustvovali su poslanici opozicione Srpske radikalne stranke (SRS) u majicama sa likom Vojislava Šešelja, lidera te stranke kome se u tom trenutku sudilo pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu.

Vojislav Šešelj, Hrtkovci
foto: Filip Plavčić

Koja je tajna duge vladavine Nikole Pašića?

Kako su izgledali izbori pre 100 godina i da li se promenila politička kultura na Balkanu

Svečanom prijemu prisustvovalo je oko 2.000 zvanica i prvi put ja predsednik prilikom polaganja zakletve poljubio zastavu.

Prvi sa kojim se Tadić tada rukovao nisu bili koalicioni partneri već protivkandidat Tomislav Nikolić, koji ga je osam godina kasnije pobedio na izborima.

Nikolić, nekadašnji radikal, napustio je stranku Vojislava Šešelja i 2008. godine osnovao Srpsku naprednu stranku.

Tomislav Nikolić, Dragica Nikolić
foto: Damir Dervišagić

U kravati i odelu, novinari u sobi bez tona

Na istom mestu gde je prethodno gledao i slušao Borisa Tadića, Tomislav Nikolić stavio je desnu ruku na najviši zakonodavni akt - Ustav.

Nikolić na sopstvenu inauguraciju nije došao u majici sa nečijim likom, već je bio odeven u odelo sa kravatom.

I njegovu zakletvu pratila je himna Bože pravde, a i on se, poput prethodnika, obavezao na čuvanje srpske teritorije, posebno naglašavajući Kosovo.

Inauguraciji su prisustvovali narodni poslanici, bivši predsednici, dok su novinari obraćanje pratili iz druge sobe, ali bez tona na ekranima.

„Žao mi je što niste čuli ton... Pretpostavimo da je tehnička greška", pravdao se tada Nikolić.

Tog 31. maja 2012. godine, Nikolić je obećao dobre odnose sa susednim državama u regionu, kao i da Srbija neće biti kočnica u dijalogu sa Prištinom.

„To što će se da se desi sa Kosovom nije u rukama jednog političara, to je u rukama svih građana Srbije", rekao je tada Nikolić, a onda i pojasnio da „šta god da političari odluče, građani moraju to rešiti na referendumu".

Referenduma nije bilo, ali ni hrvatskih predstavnika na svečanoj ceremoniji - uprkos porukama Nikolića da želi dobre odnose sa susedima, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Tomislav Nikolić, Predsednik Srbije
foto: Dado Đilas

Aleksandar Vučić nasledio je Tomislava Nikolića na predsedničkoj funkciji 2017. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.