Vučić položio zakletvu u Skupštini Srbije i započeo drugi mandat
Aleksandar Vučić, Foto: Zorana Jevtić

PREDSEDNIK

Vučić položio zakletvu u Skupštini Srbije i započeo drugi mandat

Aleksandar Vučić drugi put je izabran za predsednika u prvom krugu izbora 3. aprila

Objavljeno: 13:09h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije, i time započeo još jedan petogodišnji mandat.

Vučić je, kao i za prvi mandat pre pet godina, zakletvu položio na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevandjelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

Zakletvu je položio pred starim sazivom skupštine, pošto još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih takodje 3. aprila 2022. godine, a u zakonu stoji da se skupština sastaje ako nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, da bi predsednik Republike pred njom položio zakletvu.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Svečanom polaganju zakletve prisustvuju brojni gosti medju kojima su premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade, patrijarh SPC Porfirije, bivši predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Milan Milutinović, nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić.

Prisutni su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član predsedništva BIH Milorad Dodik, javna tužiteljka Zagorka Dolovac, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik generlaštaba Milan Mojsilović, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i sudske vlasti.

Vučić je na kraju obraćanja rekao da je ključni cilj njegovog manadata da kad ode sa mesta predsednika zna da je Srbija bolja nego što je bila kad je na njega došao, kao i da sa idealima nema kompromisa.

- Moj jedini ideal je Srbija. Stavljajući ruku na Ustav preuzimam na sebe breme velike odgovornosti. Hoću da se zahvalim svim bivšim predsednicima koji su pružili ogroman doprinos napretku naše zemlje koji svojim prisustovm i danas pokazuju da oni koji jednom znaju šta je država nikada ne zaboravljaju tu dužnost i da interesi države moraju da budu prioritet - rekao je predsednik Vučić i zahvalio se delegaciji BiH kao i svima ostalima, a posebno svojoj porodici bez koje "ništa ne bi mogao".

- Neka živi Srbija! - rekao je Vučić i time završio obraćanje nakon polaganja zakletve za drugi predsednički mandat.

Ivica Dačić je nakon toga zaključio posebnu sednicu, a hor je sa Galerije izveo pesmu "Vostani Serbije" dok je Vučić primao čestitke.

Nakon toga, Vučić će otići do Andrićevog venca, gde će mu svi rodovi vojske predati raport. U Predsedništvu ga čekaju zaposleni koji su s njim bili i u prethodnom mandatu.

Aleksandar Vučić drugi put je izabran za predsednika u prvom krugu izbora 3. aprila, kada je osvojio 2.224.914 glasova, što je 58,59 odsto.

Bonus video:

05:08

8 GODINA OD NAJVEĆEG MASAKRA U SRBIJI: Pitali smo meštane Velike Ivanče zašto je Ljubiša ubio 13 ljudi

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.