DA LI JE MOGUĆE DA IMA TOLIKO GODINA? Nećete verovati koje je godište Čeda Jovanović, izgled baš ume da prevari!
Čedomir Jovanović, Foto: Zorana Jevtić

NEREALNO

DA LI JE MOGUĆE DA IMA TOLIKO GODINA? Nećete verovati koje je godište Čeda Jovanović, izgled baš ume da prevari!

Jovanović je toliko dugo na političkom nebu Srbije da ga pamti generacije i generacije

Objavljeno:

Na političkoj sceni Srbije proteklih decenija bilo je i privlačnih, i zgodnih, i šarmantnih političara, ali samo su jednom devojke bedževima poručile – oženi me. Od zime 1996. godine, kada su studentkinje na revere okačile „Čedo, oženio me“ do danas, ni jedan muškarac, uključujući druge sfere javnog života, nije dosegao taj stepen obožavanja.

Samo pet godine kasnije Čeda je bio oženjen sa Jelenom Savić, ćerkom neonatologa Mijata Savića. Iako se često pojavljuju zajedno, a ne oklevaju ni da na društvenim mrežama objave fotografije pune nežnosti i strasti, o tome kako su se zavoleli govorili su veoma retko. Jedan od tih izuzetnih intervjua Čeda je pre šest godina dao magazinu „Azra“. Tada smo saznali šta je sve prethodilo ljubavi kao iz filmova:

Od tada do danas njih dvoje su mnogo puta bili u prilici da se uvere u ono čuveno „i u dobru i u zlu“. U najlepše trenutke sigurno spadaju oni u kojima su dobili tri ćerke i sina: Janu Hart, Zoru Fejt, Anđeliju Fej i Mihajla Lajfa.

Inače, biografija Čede Jovanovića je prilično raznolika, a ono što je mnoge iznenadilo jeste da je Čeda rođen 13. aprila 1971. godine, šta znači da je nedavno napunio 51 godinu i mnoge iznenadio tom činjenicom, s obzirom na to da se uopšte nije promenio u odnosu na deset, 15 godina ranije.

1 / 6 Foto: Printscreen Instagram

Podsetimo, Jovanović je osnovnu školu završio u Beogradu. Prvi razred srednje škole započeo je u Devetoj beogradskoj gimnaziji da bi se ubrzo prebacio u Treću ekonomsku školu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 1998. godine. Tokom studija radio je kao novinar.

Bio je jedan od vođa studentskih protesta 1996/97, kada je stekao znatnu popularnost. Tih dana je navodno izvesna studentkinja Mia lansirala i bedž sa natpisom "Čedo, oženi me!", što je Jovanović objašnjavao time da se ljudima verovatno dopada to što on priča. Sâm tvrdi da je bio hapšen i prebijan više puta od strane policije.

Po okončanju protesta, sa Čedomirom Antićem i grupom tadašnjih istomišljenika osnovao je Studentski politički klub koji je podržao bojkot republičkih izbora 1997.

Pristupio je Demokratskoj stranci 1998. godine. U oktobru 2001. izabran je za njenog potpredsednika. Učestvovao je u izbornim kampanjama u septembru i decembru 2000. godine. Tokom kampanje nalazio se na mestu šefa izbornog štaba Demokratske stranke i Demokratske opozicije Srbije. Na republičkim izborima decembra 2000. godine, izabran je za poslanika u Skupštini Srbije, a 2001. izabran je za potpredsednika DS-a.

Od januara 2001. do marta 2003. godine bio je na funkciji šefa poslaničke grupe DOS, odnosno DOS - Reforma Srbije. Bio je najmlađi političar na toj funkciji u istoriji Srbije.

Učestvovao je u hapšenju Slobodana Miloševića u svojstvu pregovarača u martu 2001. godine i jedan od glavnih pregovarača o njegovoj mirnoj predaji, i potom njegovog izručenja Haškom tribunalu, 28. juna iste godine.

U Vladi Republike Srbije formiranoj nakon smrti Zorana Đinđića, 18. marta 2003. godine postao je potpredsednik Vlade Republike Srbije zadužen za evropske integracije i koordinaciju reformi. Učestvovao je u izradi Akcionog plana i daljoj harmonizaciji odnosa Srbije i Crne Gore.

Godine 2008. kandidovao se za predsednika Srbije, a na izborima je bio peti, sa 5,34% osvojenih glasova.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.