POJAČANO PRISUSTVO KOSOVSKE POLICIJE: Danas istekao rok za PREREGITRACIJU vozila!
Ilustracija, Foto: EPA/Stringer

prva faza

POJAČANO PRISUSTVO KOSOVSKE POLICIJE: Danas istekao rok za PREREGITRACIJU vozila!

Ni opozicija na Kosovu ne podržava Kurtijevu odluku

Objavljeno:

Danas 1. novembra istekao je rok koji je Vlada tzv. Kosova dala kosovskim Srbima za preregistraciju vozila na "RKS" tablice. Kako javlja reporter Kosovo onlajna na administrativnom prelazu Jarinje za sada je mirno, saobraćaj je smanjenog intenziteta, a pojačano je prisustvo Kosovske policije.

I pored zahteva Sjedinjenih Američkih Država i Evrospke unije da rok o preregistraciji vozila odloži na deset meseci, do 1. septembra 2023. godine, kosovska vlada u petak je odlučila da tu odluku implementira u četiri faze.

Prva faza koja će prema odluci vlade, biti na snazi od 1. do 21. novembra, je ukor, kada će Kosovska policija vozačima sa srpskim registarskim oznakama uručiti zahtev da se jave u Centar za preregistraciju i registruju vozila na "RKS".

Druga faza je novčana kazna koja će važiti od 21. novembra do 21. januara. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja istakao je da će u drugoj fazi Srbi sa Kosova sa srpskim tablicama biti kažnjavani sa 150 evra.

1 / 5 Foto: Printscreen/Kosovo online

Treća faza predviđa izdavanje probnih tablica i trajaće do 21. aprila, kada počinje finalna, četvrta faza, kada će, prema odluci Vlade Kosova, na Kosovu biti zabranjene srpski registarske oznake.

Srpski lista saopštila je da će na prvo izricanje novčane kazne, Srbi sa severa pružiti jak otpor. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je saopštenjem za medije u kojem je istakao da Kurti nije uspeo da zavara međunarodnu zajednicu i da je svima jasno da priprema pakao za Srbe na Kosovu od 1. novembra.

Evropska unija poručila je da Kosovo ima pravo da ukine srpske tablice, ali da odluka Vlade Kosova nije u skladu sa sporazumima iz dijaloga. Stejt department je naglasio da su bili jasni da traže potpuno odlaganje odluke, ne delimično ili po fazama.

Ni opozicija na Kosovu ne podržava Kurtijevu odluku. Prema njihovim rečima, suprostavljanje SAD može ugroziti savez sa najvećim prijateljem Kosova.

I pored svih pritisaka Srbi sa severa Kosova ostali su pri odluci da se ne odazovu pozivu kosovske vlade, pa su tako danas ulice Severne Mitrovice bile prepune automobila sa "KM" tablicama.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.