VELJA ŽIVEO PO UGLEDU NA POZNATOG MAFIJAŠA: Sebi je DODELIO nadimak po njemu, nije zaboravio ni KLAN!
Velja Nevolja, Foto: Zorana Jevtić

KRIMINAL

VELJA ŽIVEO PO UGLEDU NA POZNATOG MAFIJAŠA: Sebi je DODELIO nadimak po njemu, nije zaboravio ni KLAN!

Soprano je ostao bez oca, baš kao i Belivuk, kada je njegov otac 1995. aktivirao dve ručne bombe u stanu i, osim sebe, usmrtio i svoju suprugu i taštu

Objavljeno:

Veljko Belivuk, optužen da je počinio pet teških ubistava zajedno sa pripadnicima klana na čijem je čelu bio, imao je nadimak Soprano na telefonskoj aplikaciji Skaj, koju su on i njegovi saradnici koristili za tajnu komunikaciju, a ovaj nadimak sebi je nadenuo najverovatnije po Toniju Sopranu, mafijaškom šefu iz čuvene američke serije "Porodica Soprano".

Kako kaže izvor upoznat sa slučajem, Belivuk je ovaj pseudonim izabrao ciljano jer se divio "uspešnim" kriminalcima i težio je da postane mafijaš velikog kalibra, glavni u gradu.

Ubijao i svoje

- Toni Soprano, koga je glumio Džejms Gandolfini, glavni je lik serije "Porodica Soprano". Na početku serije Toni je kapetan Dimeo mafijaške porodice, najjače kriminalne organizacije u Nju Džerziju, a od druge sezone i šef iste kriminalne grupe. Nasilje je uvek bilo sastavni deo Tonijevog odrastanja. Čini se da Velja Nevolja svoj nadimak Soprano nije slučajno izabrao. Po ugledu na Tonija, Belivuk je postao šef kriminalnog klana koji je pretendovao da postane najjača kriminalna organizacija u Srbiji, ali zahvaljujući njegovom hapšenju 4. februara, to se nije dogodilo - objašnjava izvor i dodaje da postoji nekoliko sličnosti između lika iz serije i uhapšenog Belivuka, zbog čega su neki njegovi saradnici verovali "da je Belivuk umislio da je lik iz američke serije".

Soprano je ostao bez oca, baš kao i Belivuk, kada je njegov otac 1995. aktivirao dve ručne bombe u stanu i, osim sebe, usmrtio i svoju suprugu i taštu. Takođe, lik iz serije je primoran da planira ubistva i svojih bliskih prijatelja i saradnika zbog njihovog delovanja protiv mafijaške porodice, a i Belivuk je bio paranoičan i verovao je da mu bliski ljudi rade o glavi. Tako je sa pripadnicima svog klana, kako se sumnja, likvidirao i one sa kojima je sarađivao, a jedan od njih je Aleksandar Gligorijević Puki - objašnjava sagovornik upoznat u prilike u podzemlju.

- Što se tiče ljubavnog života, Belivuk se i tu, čini se, ugledao na svog idola, lika iz serije, pa je tako, baš kao i Soprano, pored žene i dece, imao i ljubavnice.

Optužnica

Podsetimo, Veljko Belivuk, njegova desna ruka Marko Miljković i još 29 pripadnika klana optuženi su za pet teških ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno oružje, otmicu i silovanje. Sumnja se da su žrtve posle surovih egzekucija u kući u Ritopeku sekli na komade i delove tela mleli u mašini za meso, pa potom u džakovima bacali u Dunav.

Simbolični pseudonimi - Imali i Kratosa, Topalovića i američkog ubicu

Da Belivuk i njegovi koljači nisu slučajno birali nadimke za Skaj, govore i tajna imena drugih pripadnika klana.

- Marko Miljković je bio Kratos, po liku iz kompjuterskih igrica, simbolu uništenja. Uhapšeni Nikola Spasojević koristio je ime Topalović, kao čuvena porodica iz domaćeg filma "Maratonci trče počasni krug" koja se bavi pružanjem pogrebnih usluga. Osumnjičeni Srđan Lalić koristio je pseudonim Beri Mils, koji je bio vođa zloglasne američke zatvorske bande Arijevska braća, a koji je skoro ceo život proveo iza rešetaka zbog najtežih krivičnih dela, među kojima su i surova ubistva. Mils je bio osuđen na četiri doživotne robije, a umro je 2018. u zatvoru - kaže izvor i dodaje da Belivuku, Miljkoviću i pojedinim članovima klana takođe preti doživotna robija.

Bonus video:

KRIMINOLOG LAZAR GLIŠOVIĆ: Svedok okrivljenog je u obavezi da tužiocu predoči sva svoja saznanja o krivičnim delima
01:21

KRIMINOLOG LAZAR GLIŠOVIĆ: Svedok okrivljenog je u obavezi da tužiocu predoči sva svoja saznanja o krivičnim delima

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media