SRPSKA GROBLJA SU PUNA ŽRTAVA DROGIRANIH I PIJANIH VOZAČA! Advokati nam otkrivaju po kom principu se kažnjavaju
Žrtve nesavesnih vozača, Foto: Instagram/akademijaumetnostinovisad, Marko Nikolić, Aleksandra Čolić, Profimedia, Facebook/Printscreen

gde je nestala pravda?

SRPSKA GROBLJA SU PUNA ŽRTAVA DROGIRANIH I PIJANIH VOZAČA! Advokati nam otkrivaju po kom principu se kažnjavaju

Na koji način mogu da se kazne vozači koji su izazvali nesreću u kojoj je stradalo lice, od čega sve zavisi kazna, kao i to koja je najteža kazna, a koja je najlakša, pitali smo advokate...

Objavljeno: 17:03h

Slučaj Milice Milićević tragično nastradale devojke u Novom Sadu nije usamljen! Nije prvi put da je neko seo za volan i uništio jedno živo biće, jednu porodicu, jednu mladost.

Srpska groblja su puna žrtava nadrogiranih i pijanih vozača, dok isti ti, odrobijaju neko vreme ili prođu nekažnjeno, a mi se svi pitamo šta to stoji u zakonu i na koji način se uopšte odlučuje o tome da li će jedan vozač za koga je dokazano da je izazvao nesreću sa smrtnim ishodom da robija ili će se pustiti na slobodu?

Portal Espreso potražio je pravno mišljenje advokata iz advokatske kancelarije "NM advokati" Novi Beograd koji su nam dali odgovore na ključna pitanja u vezi sa ovim tragičnim događajima koji iz dana u dan pune stranice crne hronike.

Ilustracija/Sudski čekić
Ilustracija/Sudski čekićfoto: Profimedia

Kada je reč o Krivičnm delu "Teška dela protiv bezbednosti saobraćaja", minimalna propisana kazna zatvora za smrtni ishod shodno članu 297. stav 2. KZ-a je 2 godine, dok je maksimalna kazna zatvora za isto delo 12 godina.

Što se tiče same kazne ona može biti kazna zatvora ili novčana kazna, a uz ovu kaznu obavezno se izriče mera bezbednosti "zabrana upravljanja motornim vozilom". Naime, pri izricanju ove mere sud određuje na koje se vrste i kategorije vozila zabrana odnosi.

"Ovu meru sud može izreći, ako nađe da težina učinjenog dela, okolnosti pod kojima je delo učinjeno ili ranije kršenje saobraćajnih propisa od strane učinioca pokazuju da je opasno da on upravlja motornim vozilom određene vrste ili kategorije. Sud određuje trajanje mere, koje ne može biti kraće od tri meseca niti duže od pet godina, računajući od dana pravnosnažnosti odluke, s tim da se vreme provedeno u zatvoru, odnosno u ustanovi u kojoj se izvršava mera bezbednosti ili vaspitna mera ne uračunava u vreme trajanja ove mere. Ako je mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim voziom izrečena licu koje ima stranu dozvolu za upravljanje motornim vozilom, zabrana se odnosi na upravljanje motornim vozilom na teritoriji Srbije", objasnili su nam advokati.

Nikola Mihailović da se nikad ne zaboravi nesreća koju jei zazvao
Nikola Mihailović da se nikad ne zaboravi nesreća koju jei zazvaofoto: Privatna arhiva, Nemanja Nikolić

Slučaj dečaka sa Karaburme dodatno je uznemiro javnost jer je vozač citroena koji ga je obori pobegao s alica mesta i nije pomogao njemu, ni njegovom provređenom bratu, pa shodno iako u zakonu stoji Član 296 koji kaže da je krivično delo nepružanje pomoći povređenom, vozač je brzo pušten da se brani sa slobode, sve dok nije usledio pritisak javnosti.

"Vozač je dužan da stane da mu pomogne, inače odgovora za krivično delo "Nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi" iz Člana 296. KZ-a. Vozač motornog vozila ili drugog prevoznog sredstva koji ostavi bez pomoći lice koje je tim prevoznim sredstvom povređeno ili čiju je povredu tim sredstvom prouzrokovao, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Ako je usled nepružanja pomoći nastupila teška telesna povreda povređenog lica, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina. Ako je usled nepružanja pomoći nastupila smrt povređenog lica, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina", stoji u objašnjenju advokata.

Advokati iz advokatske kancelarije "NM advokati" Novi Beograd zaključuju da sam sudski postupak u Srbiji traje dosta dugo, naravno, to zavisi od okolnosti slučajeva, ali i od samog nadležnog suda.

Uzmimo primere koji su se dešavali u našoj zemlji. Neki postupci su čak i zastareli, te je obustavljeno dalje vođenje postupka protiv učinilaca teških krivičnih dela.

Milica Milićević
Milica Milićevićfoto: Instagram/akademijaumetnostinovisad

HRONOLOGIJA TRAGIČNIH SMRTI

08.08.2021. - Milica Milićević (28)

Milica Milićević stradala je 8. avgusta na Beogradskom keju u Novom Sadu kada je na nju naleteo "rendž roverom" Ognjenu K. (29) iz Temerina. Milica je u trenutku nesreće bila na skuteru od siline udarca devojka je preminula. Osumnjičenom Ognjenu K. određen je pritvor do 30 dana, on se trenutno nalazi na izdržavanju pritvorske kazne.

Stefan Balić
Stefan Balićfoto: Tamara Dragičević, Marko Nikolić

18.07.2021.- Stefan Balić (9)

Stravična nesreća koja se desila 18. jula na Karaburmi, odnela je život malog Stefana. Osumnjičen za Stefanovo ubistvo je vozač Lazar Galić (38), koji je pobegao sa lica mesta, trenutno nalazi u pritvoru, čekamo odluku o njegovoj sudbini. Pritvor mu je određen, posle višednevnih protesta građana, a građani se bore da Lazar dobije najvišu moguću kaznu.

04.01.2021. - Andrej P. (12), Dejan Ilić (48)

Teška nesreća dogodila se 4. januara na Bulevaru Medijana, tada su život izgubili pešaci Andrej P. (12) i Dejan Ilić (48), otac troje dece. Beograđanin Nemanja Stamenković osuđen je na kaznu zatvora od 7 godina za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Takođe, zabranjeno mu je i da upravlja vozilom 5 godina.

Andrej P.
Andrej P.foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić, Printcreen

09.05.2020. - Matija Bartunjek (20)

Matija je nastradao 9. maja prošle godine, stajao je na trotoaru kada je bahati pijani vozač naleteo svojim vozilom i teško povredio Matiju Bartunjeka koji je samo osam dana kasnije u bolnici podlegao povredama. Vozač je imao 1,83 promila alkohola u krvi i još uvek mu nije počelo suđenje.

09.08.2019. - Katarina Ivanković (20), Aleksandar Savatić (22), Đorđe Belušević (22), Đorde Subotić (19)

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 9. avgusta 2019. godine, nastradalo je četvoro mladih ljudi. Tada su poginuli Katarina Ivanković (20) i troje putnika iz "dačije" - vozač Aleksandar Savatić (22) Đorde Belušević (22) i Đorde Subotić (19). Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je na četiri godine zatvora bio osuđen Nikola Mihailović (28) iz okoline Lazarevca povodom optužbi da je pijan izazvao tešku saobraćajnu nesreću na Ibarskoj magistrali. Istovremeno je sud naložio da mu se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu, i produžio mu je pritvor.

09.06.2019. - Dušan Mićić (18)

Dušan Mićić (18) vozio je bicikl u Sremskoj Mitrovici 9. juna 2019. godine. Dok je izlazio iz sporedne ulice i prelazio nasip preko reke oko 20.40 sati, iz glavne ulice izleteo je automobil koji ga je udario. Dušanu nije bilo spasa. Mladić koji je automobilom udario Dušana njegov je vršnjak, samo par meseci ranije napunio je 18 godina. Nije hapšen, ni priveden. Nije testiran na alkohol i narkotike. Saslušan je i pušten iste noći.

Marija i Milica Petrović
Marija i Milica Petrovićfoto: Kurir

01.04.2018. - Milica Petrović (27), Marija Petrović (24), Svetislav Tonić (82)

Sestre Milica (27) i Marija (24) Petrović poginule su 1. aprila 2018. u Knjaževačkoj ulici kada ih je, dok su čekale autobus, na trotoaru pijan pokosio tada tridesetogodišnji Nišlija Stojan Nikolov. Smrtno je stradao i biciklista Svetislav Tonić (82) kojeg je Nikolov silovito udario automobilom pre nego što je usmrtio devojke. Za tri izgubljena života dobio je 11 godina robije u niškom Kazneno popravnom zavodu.

Bonus video:

01:13

ČULA SE JAKA EKSPLOZIJA, ODMAH SMO SKOČILI DA POMOGNEMO MIRJANI! Vlasnik menjačnice za Espreso

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.