OVA ZEMLJA PONOVO JE MEKA ZA SRPSKE DILERE: Naši kriminalci tamo traže saradnike i UTOČIŠTE
Naši kriminalci tamo traže saradnike i UTOČIŠTE, Foto: Kurir / Privatna arhiva, MUP Srbije, Dado Đilas

raj za narko kartele

OVA ZEMLJA PONOVO JE MEKA ZA SRPSKE DILERE: Naši kriminalci tamo traže saradnike i UTOČIŠTE

Pomenuta grupa uhapšena je nakon što je policijskim radom uočeno da već mesecima transportuju kokain brodom za Evropu iz dve luke

Objavljeno:

Grupa narko-dilera iz Srbije, uhapšena u utorak u Brazilu, doživela je sudbinu svojih "slavnih" prethodnika: makar jednom tokom svojih raskošnih karijera, narko-bosovi Darko Šarić, Goran Nešić, Dejan Stojanović i Rodoljub Radulović su locirani ili hapšeni u ovoj latinoameričkoj zemlji.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, Ministarstvo pravde Srbije u ovom trenutku nije dobilo nikakvo zvanično saopštenje o hapšenju naših državljana.

Brazilsko tužilaštvo nije ni dužno da to učini osim ako i Srbija ne vodi istragu protiv uhapšenih, što, kako se čini u ovom trenutku, nije slučaj. Identitet narko-dilera, takođe, još nije saopšten.

Inače, pomenuta grupa uhapšena je nakon što je policijskim radom uočeno da već mesecima transportuju kokain brodom za Evropu iz dve luke. Tamošnje vlasti veruju da će ih ova grupa dovesti do jednog od poznatih srpskih narko-bosova, ali nisu odali ime.

Ova operacija pod nazivom "Izbeglica" je još jednom potvrdila da Srbi već više od dve decenije operišu na području Južne Amerike. Mnoge grupe razbijene su različitim akcijama, a godine rada policije pokazale su ko je ko u kriminalnoj hijerarhiji Srba na području Latinske Amerike.

Goran Nešić Ciga -Začetnik krimi dinastije

Počnimo od srpskog kralja kokaina, Beograđanina Gorana Nešića Cige. Naime, Nešić se nalazio u samom vrhu kriminalne hijerarhije i svojevremeno je važio za jednog od najmoćnijih mafijaša Južne Amerike.

A tako je i živeo - brazilski mediji pisali su o njegovoj vili opasanoj metalnom ogradom kroz koju je puštena struja.

foto: MUP Srbije

Uhapšen je u akciji brazilske policije pod nazivom "Niva" 2011. godine i osuđen na osam godina zbog šverca 24,5 kilograma heroina iz Bugarske namenjenog tržištu Srbije, Holandije i Švajcarske.

Za njim su naše vlasti zbog ove presude raspisale poternicu još 2001. godine, međutim, on je uspeo da pobegne iz zemlje i nađe utočište u Južnoj Americi. Nešić je Srbiji iz Brazila izručen u januaru ove godine i trenutno u Zabeli izdržava zatvorsku kaznu.

On je, kako se pisalo, u poslove sa drogom uveo Dejana Stojanovića Keku i Darka Šarića. Pisalo se da je utočište u narko-poslovima u Južnoj Americi pružio gotovo svim kriminalcima koji su uspeli da pobegnu iz Srbije i snabdevao ih kokainom.

Darko Šarić - od Brazila do Urugvaja

foto: Reuter/Stringer

Darko Šarić osuđen je pre deset dana u Specijalnom sudu u Beogradu na 15 godina zatvora kao organizator grupe koja je krijumčarila 5,7 tona kokaina prekookeanskim brodovima iz Urugvaja, Brazila i Argentine. Zbog šverca 5,7 tona kokaina brodovima iz Južne Amerike u Evropu tokom 2008. i 2009. godine, Šarićevo ime prvi put pominje se u javnosti u oktobru 2009. godine, kada su agencije prenele da je urugvajska policija zaplenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui", pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Tom prilikom uhapšene su dve osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa.

Tovar sa drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije "Balkanski ratnik" američke agencije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja. Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji.

U januaru 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna poternica. On se predao srpskim vlastima nakon četiri godine bekstva, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

Rodoljub Radulović - Miša Banana - Misteriozni savetnik

foto: Mladen Šurjanac

Kao jedan od pripadnika Šarićeve grupe, istragom je označen i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana. Radulović je iz Srbije otišao nekoliko meseci pre početka akcije "Balkanski ratnik", koja je započeta zaplenom 1,6 tona kokaina u Urugvaju sredinom oktobra 2009. godine.

U leto iste godine, dok je bio pod merama praćenja, otišao je iz Srbije u momentu kada je u Grčkoj došlo do problema sa švercom skoro dve tone kokaina koje su njegovim brodom prošvercovane iz Južne Amerike. Od tada je nedostupan srpskom pravosuđu i policiji, a za njim je raspisana Interpolova poternica. U sjedinjenom postupku celoj Šarićevoj grupi sudilo mu se u odsustvu i on je pre desetak dana osuđen na 11,5 godina zatvora.

Radulović se tereti da je organizovao transport droge brodovima "Verti" i "Golden" tako što je preko svoje ofšor firme "Man Mare" ugovorio prevoz soje iz Argentine kao kamuflažu za transport narkotika po nalogu Darka Šarića i pokojnog Dragana Dudića Frica. Nadimak Banana u Srbiji je dobio zbog masovnog uvoza banana, a sumnja se da su neki od tovara sa tim voćem bili pokriće za šverc droge.

Dejan Stojanović Keka - Izbegao hapšenje

Drugi čovek za kog se veruje da ga je u poslove sa drogom uveo Nešić, a koji je kao i Radulović nedostupan srpskom pravosuđu, jeste Dejan Stojanović Keka.

Naime, Keka se poslednji put u javnosti pominje 2011. godine, kada je pobegao policiji Brazila koja je planirala da ga uhapsi zbog umešanosti u međunarodnu trgovinu drogom.

Tom prilikom brazilska policija razbila je grupu švercera narkotika među kojima su bili i Srbi Alen Memović, Aleksandar Sekulić, Aleksandar Nešić i Milan Karanović. Prema prvim informacijama, uhapšen je bio i Dejan Stojanović Keka, međutim, ispostavilo se da to nije tačno. Keka je iz Srbije pobegao u decembru 2006. godine, otkad mu se gubi svaki trag. Nedavno mu je zastarela poternica za krađu, pa može slobodno da se vrati u Srbiju.

Kekina grupa
Kekina grupa foto: MUP, MUP Srbije

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.