ON JE SRPSKI KRALJ HEROINA: Iz Brazila pravo u Zabelu! Ko je Goran Nešić zvani CIGA? (FOTO)
Foto: MUP Srbije

glavni snabdevač narko bosova

ON JE SRPSKI KRALJ HEROINA: Iz Brazila pravo u Zabelu! Ko je Goran Nešić zvani CIGA? (FOTO)

Osnovao je klan koji je delovao u saveznim brazilskim državama Sao Paolo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonija, kao i brazilskom delu Amazonije. Oni su, kako su ustanovile bezbednosne službe, drogom snabdevali klan “Amerika”, kao i kriminalne grupe Darka Šarića i Dejana Stojanovića Keke

Objavljeno: 14:40h

Beograđanin Goran Nešić (47) zvani Ciga ove nedelje izručen je Srbiji iz Brazila i odmah je upućen u Zabelu na izdržavanje osmogodišnje kazne na koju je osuđen zbog šverca 24,5 kilograma heroina.

Za Nešićem su naše vlasti raspisale međunarodnu poternicu zbog presude kojom je osuđen na osam godina zatvora po optužbi da je 2001. godine organizovao šverc 24,5 kilograma heroina iz Bugarske namenjen tržištu Srbije, Holandije i Švajcarske.

Tada je bio pod istragom Službe državne bezbednosti, koja je uhapsila njegove saradnike Aleksandra Marinkova, zvanog Minge, i Predraga Georgijeva, koji su automobilom prošvercovali heroin, dok je Nešić uspeo bekstvom da izbegne hapšenje. Utvrđeno je da je heroin nabavljao u Turskoj.

Nešić je uspeo da umakne iz Srbije, a sud u Pirotu, u odsustvu ga je osudio na osam godina zatvora.

Mesto gde je krenuo sa izvršenjem kazne Goran Nešić Ciga
Mesto gde je krenuo sa izvršenjem kazne Goran Nešić Cigafoto: Fonet

Utočište je našao u Južnoj Americi gde se uspeo na visoko mesto u narko poslu.

Osnovao je klan koji je delovao u saveznim brazilskim državama Sao Paolo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonija, kao i brazilskom delu Amazonije. Oni su, kako su ustanovile bezbednosne službe, drogom snabdevali klan “Amerika”, kao i kriminalne grupe Darka Šarića i Dejana Stojanovića Keke.

Goran Nešić Ciga glavni snabdevač narko bosova

Nešić je inače javnosti u Srbiji postao poznat kada je uhapšen u Brazilu 2011. godine u akciji “Niva” brazilske federalne policije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) pod okriljem američke DEA, u kojoj je, kako je prvobitno bilo saopšteno, priveden i Keka.

Međutim, naknadne provere se pokazale da među 34 privedenih nije bio vođa novobeogradskog klana za kojim je Srbija tragala zbog teške krađe.

Kekina grupa
Kekina grupafoto: MUP, MUP Srbije

Kriminalnoj grupi na čijem je čelu bio Nešić tada je blokirano raspolaganje nad 31 objektom, 15 luksuznih vozila i tri broda, u vrednosti oko 16 miliona dolara, kao i četiri firme - za bušenje blokova i izvoz mermera, turistička agencija “Kum turismo”, agencija za konsalting i nekretnine.

Odmah posle njegovog hapšenja Srbija je Brazilu poslala zahtev za izručenje, koji je međutim u leto 2013. godine Vrhovni sud Brazila odbacio uz obrazloženje da je “postupak zastareo”. Nešiću se u to vreme u Sao Paulu sudilo za organizovanje šverca 620 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu i pranje oko dva miliona evra.

Dve i po godine posle odbijanaj tog zahteva za ekstradiciju, Brazil je ipakm, Nešića izručio srpskom pravosuđu.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.