KO STOJI IZA BALKANSKOG KARTELA? Za mesec dana u Evropi otkrivene REKORDNE količine droge povezane sa SRBIMA
Balkanski kartel, Foto: MUP Srbije

narko grupa

KO STOJI IZA BALKANSKOG KARTELA? Za mesec dana u Evropi otkrivene REKORDNE količine droge povezane sa SRBIMA

Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP, objasnio ko je u ovoj kriminalnoj grupi i zbog čega je tako nazivaju

Objavljeno:

Nezapamćene zaplene droge u Evropi dogodile su se na Kanarskim ostrvima, u španskim gradovima Vigo i Alhesiras, kao i u Grčkoj, a prema navodima policija tih zemalja, iza njih stoje Srbi iliti takozvani Balkanski kartel.

Ko je u ovoj kriminalnoj grupi, zbog čega je tako nazivaju za "Blic" objašnjava Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP.

Ko čini Balkanski kartel?

Balkanski kartel nije jedna kriminalna grupa, niti organizacija koja ima jednog vođu, već su u pitanju brojni dileri sa Balkana, koji su svoj biznis razvili dobro organizovanim švercom kokaina, uglavnom prekookeanskim brodovima.

- U pitanju su kriminalci sa ovih prostora - iz Albanije, Crne Gore, Srbije i Makedonije, koji zauzimaju viši položaj u lancu šverca kokaina. Poslednje zaplene, među kojima su i srpski državljani, pokazuje da oni uzimaju primat nad narko tržištem, zahvaljujući tome što je ta ruta iz Južne Amerike ka Evropi jednim delom prebačena na luku Bar i odatle se posle distribuira - objašnjava za "Blic" Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP-a.

Zaplena
Zaplenafoto: Printscreen/MUP Srbije

Kako on objašnjava, Balkan je tranzitni region, jedan deo droge se zadržava, a jedan deo ide dalje ka Zapadnoj Evropi.

- Balkanski kartel kao kartel ne postoji, organizovani kriminal ne poznaje naciju ni granicu, već njega čine više članova i organizovanih kriminalnih grupa, od kojih svako zna svoju ulogu u tom lancu. Onaj koji je bliži vrhu on određuje svoje najbliže saradnike. Oni nisu odjednom postali moćni, to je trajalo godinama, ranije su se bavili nižim kriminalom - objašnjava Radenković.

Njihove uloge su dobro organizovane - imaju one koji drogu nabavljaju, koji je transportuju, koji vrše prihvat droge...

Rade "pod jednom kapom"

Takođe, uhapšeni mahom predstavljaju saradnike koji imaju niže položaje, dok vođe uspešno izmiču policiji.

- Oni rade "pod jednom kapom" koja čini vrh ledenog brega, funkcioniše više pojedinaca i više manjih organizovanih kriminalnih grupa u kojoj svako ima svoj zadatak u kriminalnom lancu. Niži saradnici koji imaju komunikaciju upadaju u oči policiji, a nadležni organi različitih država razmenjuju međusobno svoje podatke i tada uspešno dolazi do ovakvih i sličnih hapšenja - navodi Radenković.

Čest je slučaj da kokain bude pronađen u kontejnerima sa bananama, a kako objašnjava naš sagovornik, to je zbog toga što je u pitanju kvarljiva roba koja je pod posebnim režimom carinjenja i oni prolaze granice što ranije.

Nije retko ni da posada prekookeanskih brodova, preko kojih se najčešće vrši prevoz kokaina, bude primorana na ovaj posao.

- Može da bude, a i ne mora da znači da je cela poseda uključena u šverc droge. Moreplovci nekada nisu svojevoljno upali u lanac, već su primorani na to - ističe Radenković.

S obzirom na to da su u pitanju kriminalne grupe sa dobrom organizacijom, policija detaljno planira i procenjuje kada će zaustaviti sumnjivi brod, kako bi tada uspešno uhapsili vinovnike šverca narkotika.

- To se procenjuje u odnosu na situaciju, kada se smatra da je roba sigurno na tom mestu i da se može naći dokaz da je neko učestvovao u tome, tada se i reaguje i vrši pretres - objasnio je za "Blic" Dejan Radenković.

Četiri velike zaplene povezane sa balkanskim kartelom

Hapšenje
Hapšenjefoto: Printscreen/MUP Srbije

Krili u brodu 700 kilograma kokaina

Pre više od mesec dana, 22. avgusta na Kanarskim ostrvima, policija je pronašla oko 700 kilograma kokaina.

Državljanin Srbije uhapšen je nakon što je Europol u saradnji sa policijama više država kod Kanarskih ostrva zaplenio ovu drogu koja je transportovana jednim brodom koji je plovio pod poljskom zastavom. Policija je u delovima broda za prevoz narkotika, pronašla bele i narandžaste džakove koji su bili napunjeni paketima kokaina.

Istraga je pokrenuta marta 2022. godine i bila je fokusirana na plovilo pod poljskom zastavom sa privremenom bazom na Kanarskim ostrvima, za koje se sumnjalo da se koristi za transport narkotika.

Istražitelji su od tada pratili aktivnosti posade, a utvrđeno je da je jedan italijanski državljanin povezan sa poznatom organizovanom grupom Nadrangeta u Italiji, dok je druga osoba, inače hrvatski državljanin, povezana sa takozvanim „balkanskim kartelom“.

Alarm za uzbunu oglasio jula 2023. godine, kada je španska policija primetila neuobičajeni put ovog broda koji se kretao ka izolovanim ostrvima u Atlanskom okeanu. Nekoliko dana kasnije policija je presrela brod i otkriveno je 700 kilograma kokaina na njemu!

Brod / ilustracija
Brod / ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/ KGW News

U međuvremenu, policija je zbog nedozvoljenog tovara privela Srbina i Hrvata.

Najveća zaplena u Španiji - 10 tona droge među bananama!

Nedugo nakon ovog otkrića droge, 25. avgusta, u luci Alhesiras španska policija je otkrila skoro 10 tona droge je pronađeno u kontejnerima sa bananama!

Španski mediji su o ovoj akciji pisali kao o "rekordno zapleni u istoriji Španije".

U ribarskom brodu nađeno 2,3 tone

Španski mediji su naveli da iza ovog šverca stoji balkanski kartel, ali niko od vinovnika krijumčarenja droge još uvek nije uhapšen.

Španskoj policiji su ruke bile pune posla, a već 11. septembra dogodila se nova velika zaplena droge - u luci Vigo pronađeno je 2,3 tone kokaina.

Narkotici su bili skriveni u ribarskom brodu, a policija je uhapsila pet osoba koje su povezane sa balkanskim kartelom.

Policija je presrela ribarski brod oko 40 nautičkih milja od luke Vigo i na njemu uhapsila sva četiri člana posade, a nešto kasnije i još jednu osobu koja je pratila teret, saopštila je policija.

Peta osoba, koja je pratila teret je iz Viga pobegla u Madrid, ali je uhapšena u jednom od hotela u prestonici.

Gotovo istovremeno, policija je upala i u dva stana u Korunji, gde je zaplenila luksuzni automobil i oko 200.000 evra.

Akcija je usledila posle istrage kojom je utvrđeno da balkanski kartel namerava da španske luke koristi kao tranzitnu tačku za kokain iz Južne Amerike.

Bivši fudbaler Zvezde švercovao 324 kilograma kokaina

Na kraju, 21. septembra u Srbiji je uhapšena šestočlana kriminalna grupa, osumnjičena za šverc kokaina. Na čelu ove grupe je, kako se sumnja, bivši fudbaler "Crvene Zvezde" Živko Bakić.

Oni su uhapšeni nakon što je grčka policija u luci u Solunu zaplenila 324 kilograma kokaina, koji su povezani sa ovom kriminalnom grupom.

Bonus video:

03:49

Uhapšeno 13 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje su funkcionisale kao „Balkanski kartel“

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.