IZGUSTIRALI PSA, ŠTENCE STAVLJALI U ZAMRZIVAČ, ŽENKICI ODSEKLI ŠAPICE: Sve ovo se desilo OD POČETKA 2023. GODINE!
Psi, Foto: printscreen/instagram/stop nasilju, Printscreen/Facebook/Ivan R Ivanovic

dokle?

IZGUSTIRALI PSA, ŠTENCE STAVLJALI U ZAMRZIVAČ, ŽENKICI ODSEKLI ŠAPICE: Sve ovo se desilo OD POČETKA 2023. GODINE!

Želeći da istražimo da li i na koji način se sistem nosi sa počiniocima zločina nad životinjama, napravili smo i hronologiju nasilja nad životinjama

Objavljeno:

Nažalost, poslednjih dana na društvenim mrežama osvanule su fotografije i video snimci na kojima su mrtve životinje koje su mučene.

Želeći da istražimo da li i na koji način se sistem nosi sa počiniocima zločina nad životinjama, napravili smo i hronologiju nasilja nad životinjama.

Zlostavljanje životinja je krivično delo

Na osnovu krivičnog zakonika Republike Srbije za krivično delo ubijanja, mučenja ili povređivanja životinja, naročito ako je u pitanju zaštićena vrsta, predviđene su novčane kazne ili kazna zatvora do tri godine. Novčane kazne kreću se u rasponu od 1.200 do milion dinara.

Međutim, ni ovo ne sprečava zlostavljače da se iživljavaju nad nedužnim bićima. Mnogi to rade krišom, u nadi da neće biti otkriveni, a postoji i određena grupa koja svoja monstruozna dela snima i objavljuje na društvenim mrežama.

Hronologija nasilja nad životinjama od početka 2023. godine

SLUČAJ ČOKO

Početkom godine osvanuo je oglas na kome se navodi da su "deca izgustirala psa" te su roditelji rešili da ga se reše. Iako nije došlo do smrti, vrlo je jasno da nasilje ne podrazumeva samo fizički napad već i zanemarivanje. Ono što je dobro jeste da se sve srećno završilo, pas Čoko je udomljen, no ovakve situacije su opasne jer je posle zanemarivanja moglo da dođe do fizičkog nasilja, a i ubistva.

Čoko
Čokofoto: Privatna arhiva

SLUČAJ DORA

Kako se nasilje na završava samo zanemarivanju, vezivanju na lanac ili smanjivanju obroka svedoči i slučaj iz Kikinde. Naime, keruši Dori su odsekli sve čeiri šapice. Ivana Bogosav iz Udruženja za zaštitu životinja navela je da je njenoj organizaciji javljeno za ovaj slučaj u nedelju uveče i da su vinovnici verovatno koristili žicu da bi učinili ovu gnusnost. Takođe, Bogosav je izjavila da se ovo dogodilo makar pet do šest dana pre nego što je slučaj prijavljen prema izveštaju veterinara.

SLUČAJ HASKI

Potom, 24. januara pronađen je pas obešen za drvo u selu Rakinac, kod Velike Plane. Nesrećnu životinju je nepoznata osoba omčom okačila na drvo i pas je tako izgubio život. Aktivista za prava životinja Ivan R. Ivanović napisao je na svom Facebook nalogu: "Koliko treba da budeš psihopata. U šta se pretvorio ovaj "narod"."

SLUČAJ PRIHVATILIŠTE

Na društvenim mrežama pojavio je se snimak na kome se vidi da je troje kučića uzrasta do dva meseca pronađeno u kesi u zamrzivaču. Štenad su ostavljena u zamrzivaču u štenari u Boru. Žena koja je pronašla zaleđene kučiće vidno je potresena i svi koji imaju dušu isto bi reagovali. Snimak je objavilo udruženje "Kućica za spas". Uočeno je da su psići imali povrede na telu pre nego što ih je neko zamotao u kesu i ubacio da se zalede. Od ranije se zna da su životinje u štenari u Boru zlostavljane, da su uslovi nehumani a da niko još od nadležnih nije odgovarao za sve to.

Šta je zlostavljanje životinja?

Zlostavljanje životinjа jeste svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda, narušava genetska celovitost životinje i izaziva smrt. Obuhvata fizičko, psihičko i seksualno nasilje nad životinjama, zanemarivanje i napuštanje životinja, borbe životinja, kao i neke manje poznate oblike zlostavljanja poput gomilanja životinja (hordašenja).

Važno je prijaviti zlostavljanje životinja

Brojni naučni dokazi potvrđuju vezu između zlostavljanja životinja i nasilja prema ljudima. Utvrđeno je da nasilno ponašanje prema životinjama kod maloletnih lica može biti značajan pokazatelj mogućeg nasilnog i kriminogenog ponašanja (Ascione, F. R. 2001), dok je zlostavljanje kućnih ljubimaca prepoznato kao značajan pokazatelj nasilja u porodici (Ascione i sar. 1997). Jasno je da nasilje prema životinjama ne treba sagledavati kao zasebnu kategoriju gde je samo životinja žrtva, već ga treba posmatrati u kontekstu mnogo šire slike nasilja, kao najčešće neprepoznatu komponentu destruktivnog ponašanja.

Kao jedna od najvažnijih metoda prevencije nasilja prema životinjama, pored uspostavljanja funkcionalnog sistema kažnjavanja počinilaca, jeste obrazovanje dece, mladih kao i najšire javnosti o dobrobiti životinja i značaju koji ona ima za društvo u celini.

Nasilje nad životinjama nije specifično samo za naše prostore već je svakodnevica širom sveta. Nažalost...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.