STIGLA PRESUDA ZA UBADANJE STUDENTA KOJI JE NOSIO MAJICU SA ANTIFAŠISTIČKOM PORUKOM: Evo koliko će robijati
Uroš Janjić, Foto: Printscreen / Kurir.rs / Privatni arhiv

kraj suđenja

STIGLA PRESUDA ZA UBADANJE STUDENTA KOJI JE NOSIO MAJICU SA ANTIFAŠISTIČKOM PORUKOM: Evo koliko će robijati

Janjić je izboden nožem 21. juna 2019. godine na Keju Kola srpskih sestara

Objavljeno:

Nišlija Nikola Radonjić (35) prvostpenom presudom osuđen je danas na godinu i osam meseci zatvora za učestvovanje u tuči i ubadanje studenta Uroša Janjića iz Negotina na Keju Kola srpskih sestara u Nišu.

Sudija Osnovnog suda Valentina Miladinović Pešić kazala je na izricanju presude da je Radonjić osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i po dana zatvora zbog nanošenja tekih telesnih povreda Janjiću i zatvorskom kaznom od šest meseci za nanošenje lakih telesnih povreda, odnosno zbirnom kaznom od jedne godine i osam meseci zatvora.

Aleksandar Zorić (23) i Miloš Krstić (23) koji se terete za učestvovanje u tuči koja je kulminirala ranjavanjem studenta dobili su novčane kazne od po 100.000 dinara, a Đorđi Đeorgiev, koji je takođe učestvovao u tuči dobioje uslovnu zatvorsku kaznu od tri meseca.

Sudija Valentina Miladinović Pešić izjavila je da su prilikom oređivanja kazni uzete u obzir otežavajuće i olakšavajuće okolnosti, a kao otežavaju okolnost za Radonjića navela je to što je za isto krivično delo osuđivan i 2016. godine.

Miladinović Pešić je podsetila da je do verbalne rasprave, a potom do sukoba mladića na Keju kola srpskih sestara došlo nakon što je jedan od mladića Janjiću rekao: „Smeta mi tvoja majica, jel možeš da je skineš?, a na majici je pisalo „Accion Antifascista“.

1 / 5 Foto: Printscreen/facebook

"Radonjić je nakon verbalne rasprave i fizičkog sukoba crnim nožem zakačio Janjića u ruku, a potom ga dva puta ubo u leđa, pri čemu mu je povredio plućno krilo", kazala je Miladinović Pešić.

Ona je dodala da je rok za žalbe na izrečene presude osam dana.

Janjić je izboden nožem 21. juna 2019. godine na Keju Kola srpskih sestara, a tužilaštvo je ovaj događaj okvalifikovalo kao zločin iz mržnje jer je po navodima javne tužbe, napadnut zbog antifašističkog natpisa na majici.

Osnovno Javno tužilaštvo za Radonjića je tražilo zatvorsku kaznu od dve godine, zbog toga što se radi o povratniku koji je 2016. godine osuđen za isto krivično delo na šest meseci zatvora, a za Aleksandra Zorića i Miloša Krstića po 150.000 dinara. Tužilaštvo je smatralo da je tokom sudskog postupka dokazano da je i Janjićev drug Đorđi Đeorgiev kriv za isto krivično delo za koje se terete Zorić i Krstić pa je za njega zatražila zatvorsku kaznu od tri meseca uslovno na godinu dana.

Janjić je u ranijem delu postupka izjavio da smatra da je žrtva planiranog napada čiji je povod antifašistički natpis „Accion Antifascista“ na njegovoj majici.

"Verujem da su moji napadači pripadnici "Četničke omladine" ili organizacije "Srpsko Sunce" koje, kako sam čuo, deluju u Nišu", kazao je Janjić ranije pred sudom i objasnio da to smatra zbog frizura i garderobe optuženih.

On je nakon oporavka otišao u inostranstvo i najavio da se zbog pomenutog događaja neće vraćati u Srbiju. Suđenja u ovom predmetu su više puta odlagana a postupak je pre Valentine Miladinović Pešić, vodilo dvoje njenih kolega.

Zločin iz mržnje predstavlja otežavajuću okolnost koja se uzima u obzir prilikom odmeravanja kazne. U naše krivično zakonodavstvo uveden je 2012. godine ali je prva presuda kojom je ovaj elemenat uzet u obzir doneta tek 2018. godine. Ovo delo postoji kada je krivično delo motivisano mržnjom zbog pripadnosti rasi, veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.