EVO KAKO JE VELJA NEVOLJA OPISAO SARADNIKA: "Lalić je bio MONSTRUM i KOLJAČ, ljude pekao PEGLOM"
Velja Nevolja, Foto: Zorana Jevtić

održano prvo ročište

EVO KAKO JE VELJA NEVOLJA OPISAO SARADNIKA: "Lalić je bio MONSTRUM i KOLJAČ, ljude pekao PEGLOM"

Belivuk je pozvao sudiju da trojicu optuženih svedoka vrati u pritvor, "pa da vidi šta će da bude"

Objavljeno:

Danas je održano prvo ročište u okviru suđenja kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Tokom suđenja su pročitane obe optužnice, optuženi su se izjasnili o krivici, a Veljko Belivuk izneo je svoju odbranu, u kojoj se dotakao i optuženih svedoka.

Optuženi svedoci Srđan Lalić, Nikola Spasojević i Bojan Hrvatin sklopili su sporazum sa tužilaštvom i dobili manje zatvorske kazne. Spasojević, koji je inače kum Marka Miljkovića je, po sporazumu, dobio 13 godina zatvora, Hrvatin 15, dok je Lalić dobio 18 godina zatvora u zamenu za informacije.

Belivuk se tokom iznošenja odbrane pred Specijalnim sudom dotakao sve trojice.

Lalić se na današnjem ročištu izjasnio kao kriv i dodao da će se izjašnjavati u skladu sa sporazumom koji je sklopio.

- Danas neću da se izjašnjavam o Srđanu Laliću jer nisam video o čemu se radi. Nisam video taj "ključni dokaz", kako ga svi nazivaju. Lalić je do prejkuče bio monstrum, koljač koji je ljude pekao peglom, sekao ih, gurao im stvari u anus, davio ih. A sada je dobio 18 godina - rekao je Belivuk.

Podsetimo, Srđan Lalić bio je blizak Belivuku i Miljkoviću, a prema navodima optužnice, učestvovao je u više ubistava koja su navodno naložila njih dvojica. Srbiju je obišla Belivukova i Lalićeva fotografija na kojoj drže još živog, ali krvavog muškarca, za kog je navedeno da je kasnije ubijen. Belivuk se na toj fotografiji osmehuje, dok Lalić ima kez od uva do uva.

Sve vreme tokom iznošenja odbrane Belivuk je, sa osmehom na licu, Belivuk je govorio o tome da je sve što se nalazi u optužnici fabrikovano. Isti izraz lica i ležerno držanje imao je i tokom priče o optuženima saradnicima, te je delovalo kao da im se podsmeva.

- Na zakonskom isteku roka za podizanje optužnice nije bilo optužnice jer nije bilo dokaza. Onda se odjednom pojavio Bojan Hrvatin koji je rekao tačno ono što fali za optužnicu. On je bio osumnjičeni. Navodno je svojom rukom napisao sva saznanja o nama. Ja smatram da je čitao nešto što nije sam napisao i zbog toga smo kao dokaz tražili video snimak saslušanja - istakao je Belivuk.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

On je poželeo da pročita deo iz prve izjave Hrvatina, ali ga je sudija prekinula i istakla da je on tada bio osumnjičeni, a da je sada optuženi svedok, te da se ta izjava nee uzima u obzir, a samim tim Belivuk ne može da je pročita.

- On je tada bio osumnjičeni. Mogao je da ne govori istinu, da prećuti nešto. Ti zapisnici nisu isključeni, ali se ne koriste jer je sada Hrvatin okrivljeni saradnik i dužan je da govori istinu. Vi sada sa tim ne možete ništa. Jedne pouke su za osumnjičenog, a truge za optuženog svedoka. Možete da mu postavljate pitanja koja ćete da preformulišete u odnosu na to što ste želeli da pročitate. Formulišite pitanja kada za to dođe vreme - objasnila mu je sudija.

Belivuk je dodao da ne očekuje da Hrvatin kaže da je lagao.

- Trebalo je da odgovore koje će da da tužilaštvu ima spremne, a kada su ga pitali za šifrovana imena na Skaj aplikaciji rekao je "ne znam, ali vidim da ovde piše". Da je on pisao, rekao bi ne znam, čekajte da vidim šta sam zapisao. On nije bio ispitivan, on je vodio razgovor sa tužiocem. Rekao bi neko ime, pa pitao tužioca: "Je l' tako?" Možda su oni njemu klimali glavom, mi to ne znamo jer nemamo video snimak saslušanja, već samo tonski zapis i transkript. Hrvatin prvo nije znao ko su Vlade Draganić i Nikola Spasojević, a posle za Spasojevića govori "a, to je Topalović" - rekao je Belivuk.

Veljko Belivuk, Sudjenje
foto: Nenad Kostić, Zorana Jevtić, Profimedia

On je dodao da je "Hrvatin produkt nezakonite, protivpravne, fotošopirane, Skaj aplikacije", a da je Spasojević "unapređena verzija hrvatina".

- Spasojević je tri puta pokušao da se ubije u pritvoru. Ako neko pokuša da skoči s mosta, ide na psihijatriju. Njega nigde nisu poslali, samo su mu dali malo jače lekove. Dobio je koronu, pa su ga smestili u bolnicu blizu tužilaštva, da ne moraju mnogo da ga vozikaju. Bio je u sobi iznad Marka Miljkovića, čiji je, inače kum. Molio nas je za oproštaj, govorio kakav pritisak tužilaštva trpi, da je dobio imena za koja treba da nas tereti, da bouči devojku i brata da svedoče o tome da ih prati NN lice i da će morati da priča o ubistvima u inostranstvu - ispričao je.

On je pitao: "Zašto su advokati optuženih saradnika eminentni, a naši su kriminalci?"

- Dali su status posebno osetljivih svedoka svima, čak i prodavcu mobilnih telefona. To narušava naše pravo na odbranu. Pritom, Spasojević je, kada je sklopio sporazum, odjednom počeo da se služi stručnim terminima. Rekao je da je tretirao pod sonom kiselinom. Spasojević ne može da koristi reč tretirao. Niko od nas je ne koristi - dodao je.

Iako nije detaljno govorio o sedam zločina, trgovini drogom niti držanju oružja, Belivuk je na kraju izlaganja izjavio da neće da odgovara na pitanja.

On je prethodno pozvao sudiju da trojicu optuženih svedoka vrati u pritvor, "pa da vidi šta će da bude".

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.