ŽENE U SRBIJI SVE VIŠE UBIJAJU MUŽEVE, A 1 RAZLOG JE NAJČEŠĆI: Stručnjakinja za Espreso OTKRILA zašto se OVO DEŠAVA
Ilustracija, Foto: Društvene mreže, Printscreen/youtube/TV Kopernikus, Facebook

PORODIČNO NASILJE

ŽENE U SRBIJI SVE VIŠE UBIJAJU MUŽEVE, A 1 RAZLOG JE NAJČEŠĆI: Stručnjakinja za Espreso OTKRILA zašto se OVO DEŠAVA

Žene ubice daleko više privlače pažnju javnosti. Nežne, lepe, lomljive, neke su se ostvarile i kao majke, a zločini koje su počinile ostaviće vas bez teksta

Objavljeno: 09:31h
Dijana Spasov

Ubistvo u porodici. Tragedija neviđenih razmera posle koje se zapitamo šta nije u redu, šta se dešava sa ljudima? Mnogo faktora iz života utiče na svakog od nas, ali šta to toliko loše treba da nas snađe da bismo digli ruku na bližnjeg svog? Mnogo je pitanja, a malo odgovora.

Cela Srbija bruji o zločinu koji se dogodio u leskovačkom selu Veliko Trnjane. Podsetimo, beživotno telo Biljane S. (38) pronađeno je posle višednevne potrage u pomoćnom objektu. Kada je pronađena, telo je već bilo u fazi raspadanja, a pored nje su bili prazna bočica i nož.

Zatim je na dan Biljanine sahrane policija otkrila zabetonirano telo muškarca, i to u istoj prostoriji gde je i njeno beživotno telo pronađeno, za koje je utvrđeno da pripada Ivanu S., venčanom suprugu preminule Biljane kog je ona, kako se saznaje, ubila 2019. godine.

Filmska priča razotkrila se kada se navodno, policiji obratio muškarac sa kojim je ona bila u emotivnoj vezi i rekao da mu je ona ispričala da je ubila muža za koga su svi verovali da je na privremenom radu u Rusiji!

Ivan Stojanović
Ivan Stojanovićfoto: Društvene mreže

Njena porodica, komšije, kolege sa posla počeli su da govore da im je ova žena 3 godine govorila da joj je muž u Rusiji, da je nekog od njih molila da šalju poruke njihovoj deci i predstavljaju se kao Ivan… Sve u nadi da njen zločin nikada neće biti otkriven.

Nakon što smo saznali za ovaj brutalni slučaj ubistva, kontaktirali smo Sanju Ćopić iz Viktimološkog društva Srbije koja je za naš portal govorila o porodičnim ubistvima.

Sanja Ćopić
Sanja Ćopićfoto: Printscreen/youtube/TV Kopernikus

Zanimalo nas je zbog čega se žene odlučuju da dignu ruku na svog muža ili partnera, a profesorka nam je objasnila da je nasilje u porodici često okidač da se žena odluči na ovakav čin. Međutim, bitno je naglasiti da su muškarci ti koji su neuporedivo češće u ulozi nasilnika, pa na kraju i ubice u odnosu na žene.

"Žene vrše ubistva daleko ređe nego muškarci. Takođe, kada vrše ubistva, daleko ređe nego muškarci koriste vatreno oružje. Žene su, sa druge strane, kada govorimo o porodično-partnerskom kontekstu, češće žrtve ubistva, posebno partnerskog, nego što su izvršiteljke", objašnjava naša sagovornica i dodaje:

Banjica, Ubistvo
foto: Zorana Jevtić

"I pored toga što je pravna zaštita od nasilja u porodici, uključujući partnersko nasilje, kao najčešći vid porodičnog nasilja, značajno unapređena, u praksi još uvek postoje situacije da su žene koje su dugi niz godina trpele nasilje na kraju podlegle nasilju, tj. bile su ubijene, dakle, postale su žrtve femicida, ali, mada ređe, i situacije da žena ubije nasilnika, uglavnom muža, odnosno partnera, nakon višegodišnjeg zlostavljanja. Drugim rečima, nasilje u porodici jeste značajan faktor ubistava koje vrše žene", kaže Sanja Ćopić za portal Espreso.

Da li se ubistvo dogodi iz neke vrste samoodbrane ili nemoći?

"Kada se govori o ubistvima koje žene vrše u kontekstu porodičnih, a posebno partnerskih odnosa, to mahom jesu situacije kada žena braneći se od nasilja izvrši ubistvo. Naime, žene mahom ubijaju nasilnike iz straha za sopstveni život i za život svoje dece, odnosno braneći se od nasilja. Nešto što je karakteristično za ubistva koje izvrše žene koje su dugi niz godina trpele nasilje, pa su na kraju ubile nasilnika, je da to rade, na primer, kada nasilnik spava, upravo zbog fizičke nadmoći koju on ima kada je budan i kada one ne mogu fizički da mu se suprotstave, što može da utiče na kvalifikaciju dela, a onda i kaznu koja se izrekne", kaže naša sagovornica.

Nasilje nad ženama
foto: Profimedia

S druge strane, ukoliko ubistvo koje izvrši žena nije podstaknuto sa porodičnim nasiljem već je izazvano drugim motivima (npr. ljubomora), ne razlikuje se u odnosu na ubistvo koje izvrši muškarac.

"To je teško generalizovati, motivi zavise od slučaja do slučaja. Ali, kada se govori o ubistvima koja vrše žene a koja nisu povezana sa porodičnim i partnerskim kontekstom, odnosno u situaciji kada one nisu žrtve nasilja, tu nema bitnije razlike u odnosu na motive ubistava koje vrše muškarci. To može da bude ljubomora, želja za osvetom, netrpeljivost, možda neka nerešena imovinska pitanja i slično", kaže Sanja za naš portal.

Sagovornica nam je objasnila i koji su to prema istraživanjima najčešći motivi ubistva u porodici i sa muške i sa ženske strane.

Policija
foto: Rina

"Kada se govori o ubistima u porodično-partnerskom kontekstu, žene su daleko češće žrtve nego izvršiteljke. Neki motivi kada su u pitanju ubistva žena od strane partnera su ljubomora, neprihvatanje odluke žene da napusti partnera, da se razvede, prijava nasilja, što su situacije u kojima je rizik od eskalacije nasilja i femicida najveći, frustracija muškarca ako ne uspe da ispuni očekivanja koja rigidna rodna socijalizacija postavlja i slično. Kada su u pitanju ubistva koja vrše žene, to je strah za sopstveni život i život dece, nemoć, odsustvo podrške i slično", pojasnila je ona.

Veliki problem, a naročito na našim prostorima, predstavlja tumačenje društva kada se dogodi neka porodična tragedija. Stiče se utisak da se muškarci nekako uvek "brane" i traži se opravdanje za njihov zločin što je apsolutno nedopustivo. Žene ubice daleko više privlače pažnju javnosti. Nežne, lepe, lomljive, neke su se ostvarile i kao majke, a zločini koje su počinile ostaviće vas bez teksta.

Dr Ćopić ispričala je za naš portal kako se u javnosti posmatra i doživljava kada se dogodi ubistvo u porodici.

"Žene uglavnom ubijaju i bivaju ubijene u privatnom prostoru, odnosno, u porodično-partnerskom kontekstu. Kada su one te koje ubiju partnera, na primer, može da se desi da se u tom slučaju one dodatno osuđuju, stigmatizuju, iako su prethodno dugi niz godina trpele nasilje i možda nisu smele niti mogle da traže pomoć i zaštitu, ili nisu znale kako i kome da se obrate, ili ako su tražile pomoć, možda je nisu dobile ili je reakcija bila zakasnela. Takođe se ubistva koja vrše žene u odnosu na ona koja vrše muškarci u javnom diskursu drugačije posmatraju i zbog još uvek duboko ukorenjenih rodnih stereotipa i predrasuda", naglasila je ona.

Kao što smo rekli, žene su te koje retko koriste vatreno oružje u krvavom piru, kao i da, ukoliko su žrtve naslja, ubistvo počine iz nemoći, straha za život, itd. Naše poslednje pitanje bilo je zašto pojedine žene na veoma brutalne načine ubijaju, a za to postoji veoma jasno objašnjenje.

"Kroz istraživanja jesmo dolazili do podataka o ubistvima koje su izvršile žene, nakon višegodišnjeg nasilja, a u kojima su nakon ubistva, na primer, kasapile telo nasilnika. To su i one same objašnjavale akumuliranim strahom, dakle, i nakon što su izvršile ubistvo, one su se i dalje bojale nasilnika. To sve govori koliko je bitno na vreme reagovati, pružiti pomoć, podršku i zaštitu ženama u situaciji porodičnog, posebno partnerskog nasilja, kako ne bi one postale žrtve femicida ili kako ne bi one od žrtve postale izvršiteljke i na kraju bile osuđene", zaključila je Sanja Ćopić iz Viktimološkog društva Srbije za naš portal.

Podsetimo se nekih od slučajeva u kojima su žene na brutalan način ubijale svoje muževe.

UBILA MUŽA, PA KUVALA DELOVE NJEGOVOG TELA

Poslednji slučaj koji je duboko potresao javnost dogodio se pre nešto više od mesec dana u Zrenjaninu, a ovakav zločin se ne pamti!

Naime, Tereza Perić (46), u utorak 10. maja u večernjim satima u porodičnoj kući u Ulici Duška Trifunovića u Zrenjaninu, mučki je izbola nožem i usmrtila supruga Srđana Perića (42).

Srđan i Tereza Perić
Srđan i Tereza Perićfoto: Facebook

Ona ga je prvo izbola nožem, pa isekla testerom i onda delove njegovog tela kuvala u velikom loncu. Nezapamćeni užas odigrao se pred njenom šesnaestogodišnjom ćerkom, najmlađom od njeno četvoro dece iz prvog braka. Prestravljena devojčica je kada je majka ubila njenog očuha Srđana istrčala iz kuće u Zrenjaninu i pozvala starijeg brata, a on policiju.

Terezi Perić, nakon saslušanja, Više javno tužilaštvo odredilo je pritvor u trajanju 30 dana, zbog sumnje da je izvršila krivično delo ubistva.

UBILA MUŽA, PA GA DRŽALA MRTVOG U KUĆI NEKOLIKO DANA

Pre samo 3 meseca još jedan zločin dogodio se u Lazarevcu. Naime, Jasmina S. je supruga Sinišu usmrtila sa sedam uboda nožem, a njegovo telo umotano u jorgane, ćebad i foliju krila je u sobi nekoliko dana.

Jasmina i Siniša S.
Jasmina i Siniša S.foto: Kurir

Nakon toga, Jasmina je odlučila da izvrši samoubistvo tako što će sebi prerezati vrat, međutim, u tome nije uspela. Tom prilikom ostavila je oproštajno pismo svom najstarijem sinu (21) iz prvog braka u kom ga je zamolila da se brine o porodici.

Inače, Jasmina i Siniša imali su troje zajedničke dece od pet, sedam i osam godina.

Osumnjicena je bila u bolnici pod policijskom zastitom zbog povreda koje je nozem sama sebi nanela, u pokušaju da se ubije, a zatim je saslušana i određen joj je pritvor.

KUHINJSKIM NOŽEM IZBOLA MUŽA, PA SE PREDALA POLICIJI

Jasmina B. uhapšena je zbog sumnje da je kuhinjskim nožem nasmrt izbola supruga Milorada B. u njihovoj iznajmljenoj kući u Surčinu, nakon što su se posvađali kada je on došao kući s posla. Jasmina B. se, kako su saopštili iz policije, tereti za ubistvo.

Milorad i Jasmina B.
Milorad i Jasmina B.foto: Foto: Printscreen/Facebook

Nakon toga Jasmina B. uzela je kuhinjski nož iz fioke i ubola Milorada u grudi, a on je nakon nekoliko sati preminuo. Prema rečima njenog sina, ona je mirno sačekala policiju i tereti se za ubistvo.

Komšije navode da su im ubijeni Milorad i uhapšena Jasmina delovali kao skladan par, ali i da nisu nikada čuli svađu među njima.

U prilog tome govore i brojne fotografije na Jasmininom profilu na Fejsbuku, gde je često postavljala fotografije sa Miloradom. Jednom prilikom, za njegov rođendan, okačila je sliku sa citatom: "Za najboljeg muža na svetu! Srećan rođendan!"

MARINA BEČANOVIĆ - Vezala muža, sekla, mučila, gasila mu cigare po telu...

Marina Bečanović, uhapšena je zbog brutalnog ubistva Petra Petrovića. Ova žena zver se godinama iživljavala nad nesrećnim čovekom, tukla ga i ubadala nožem, a on ju je nekoliko puta prijavljivao policiji i uvek joj se vraćao. Komšije tvrde da je ona Petra držala i tretirala kao roba, dok je u kući živela sa drugim muškarcem, koji je video zločin.

Marina Bečanović i ubijeni muž
Marina Bečanović i ubijeni mužfoto: Privatna arhiva

Kako kažu meštani Guncata, Petrović, koji je ubijen 10. januara u Marininoj kući, poslednje tri godine živeo je kod Marine, ali nikome nije jasno u kakvom su odnosu njih dvoje bili.

Meštani Guncata kažu da su lekari koji su konstatovali smrt Petrovića ispričali da takav prizor u životu nisu videli.

- Rekli su da je pokojnik bio sav u modricama i da na njemu nema nijednog dela tela bez masnice, kraste ili posekotine. Marina ga je, navodno, prvo vezala i mučila. Navodno ga je sekla nožem i gasila mu cigarete po telu i na kraju ga je isprebijala nasmrt. Kažu da ga je udarala hoklicom nekom i da ga je zapravo usmrtila drvenom nogom od te stolice - pričaju komšije.

Prema njihovoj priči, ona je Petra godinama tukla, šutirala, iživljavala se and njih, a dok je on kukao od bolova, ona ga je šutirala. Nakon zločina je čak poslala poruku njeogvoj porodici: "Završila sam s njim, primite moje saučešće".

Žena monstrum je čak pokušala da prikrije zločin, pa je u pomoć pozvala svog oca, međutim on joj je naredio da pozove policiju. Ona je to na kraju i uradila, ali se pred policajcima pravila da je Petar preminuo prirodnom smrću.

Bonus video:

00:24

Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Čačku

(Espreso/Dijana S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.