ISTRAGA MONTRUOZNOG UBISTVA JOŠ NIJE DOBILA EPILOG: Zakazano novo saslušanje, DA LI ĆE PRONAĐENI MECI BITI KLJUČNI?
pORODICA Đokić, Foto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

trostruko ubistvo

ISTRAGA MONTRUOZNOG UBISTVA JOŠ NIJE DOBILA EPILOG: Zakazano novo saslušanje, DA LI ĆE PRONAĐENI MECI BITI KLJUČNI?

Novo saslušanje Gorana i Stefana Džonića zakazano za sredinu jula

Objavljeno:

Viši sud u Nišu ponovo je, drugi put za redom, vratio Višem javnom tužilaštvu u Nišu na doradu optužnicu protiv Gorana Džonića i njegovog sina Stefana, koji je terete za učestvovanje u teškom ubistvu tročlane porodice Đokić iz Moravca koje se desilo 27. septembra prošle godine.

Prvi put optužnica je vraćena iz formalnih razloga u aprilu ove godine, a nakon toga sud je sada vratio optužni akt tužilaštvu na doradu, jer, kako navode, ne postoji dovoljno elemenata za optuženje.

Porodica Đokić, Aleksinac, Stefan St
foto: Kurir/Dragan Ilić, MONDO - STEFAN STOJANOVIĆ

Advokat Filip Domazet, branilac Stefana Džonić smatra da protiv njegovog branjenika nije pronađen nikakav dokaz tokom devetomesečne istrage i da "potpuno nepotrebno sedi u pritvoru".

- Svedoci su potvrdili Stefanov alibi da je u vreme izvršenja zločina bio na terenu u vojnoj bazi u Kopnenoj zoni bezbednosti, a dosadašnjom istragom nisu utvrđeni nikakvi dokazi da je ocu Goranu, koji se sumnjiči za ovo krivično delo, pomagao na bilo koji način. On je potpuno neopravdano u pritvoru i zato ću opet ponoviti zahtev da pritvor bude ukinut. Nova saslušanja Gorana i Stefana Džonića su zakazana za 14. jul, pa ćemo videti posle toga šta će se dalje dešavati - kaže Domazet za "Blic".

Stefan se, osim krivičnog dela pomaganja u teškom ubistvu, sumnjiči i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a nezaknito posedovanje oružja i municije stavlja se na teret i njegovom ocu Goranu.

Kako se saznaje, tokom istrage je pronađeno nekoliko metaka pa je moguće da će se dalja istraga baviti utvrđivanjem čiji su to meci. No, kako smo pisali pronađeni meci nisu istog kalibra kao pištolj markre "bereta" kojim je, kako je utvrđeno, ubijena porodica Đokić, pa je za sada nejasno kako se taj nalaz dovodi u vezu sa zločinom. Osim toga, po saznanjima meci nisu nađeni u Stefanovoj, već u Goranovoj kući, pa je još manje jasno kakva je veza njegova sa tim dokaznim materijalnom, jer za sada ne postoji ništa što ga sa tom municijom povezuje.

Aleksinac, Porodica Đokić
foto: Foto: Kurir/Marko Smiljković

Podsetimo, Goran Đokić (57), njegova supruga Gordana (56) i ćerka Lidija (26) iz Aleksinca ubijeni su 27. septembra prošle godine nakon što su iz Moravca krenuli svojoj kući u Aleksincu. Njihova ugljenisana tela pronađena su 2. oktobra u ataru sela Moravac, a spaljeni automobil "folkasvagen pasat" nedaleko od 12 kilometara udaljene Tešice. Zbog sumnje da su počinili teško ubistvo krajem oktobra prvo je uhapšen Đokićev brat od tetke, penzionisani vatrogasac Goran Džonić, a potom i dvojica njegovih sinova Milan i Stefan, kao i braća Kostadin i Aleksandar Milošević, poznati kao braća Jojke. Iz pritvora su do sada puštena braća Milošević, koje je Džonić označio kao planere, a jednog od njih i kao izvršioca zločina, kao i Milan Džonić, prvi sin Gorana Džonića, jer ih ni grafološko veštačenje ni drugi dokazi prikupljeni u istrazi ne povezuju sa zločinom. No, iako je Stefanov brat Milan ranije već pušten iz pritvora, ali formalno, istraga protiv njega i dalje traje, jer nije doneto rešenje o odbacivanju krivične prijave.

Svi pronađeni dokazi za sada sa zločinom povezuju samo Gorana Džonića. Njegov DNK je na novcu i vreći sa parama kao i na pištolju koji je nađen sakriven nakon što je on ispričao policiji gde se nalazi a za koji je veštačenjem utvrđeno da je iz njega ubijena porodica Đokić. Sigurnosne kamere u Tešici snimile su "pasat" Đokića kako sa zemljanog puta dolazi iz pravca Moravca u dva časa iza ponoći, i Džonićev žuti skuter kako se vraća dva časa kasnije istim putem. Snimljen je kako sipa gorivo u kantu na dan nestanka Đokića, a istog dana je bio i u Tešici kraj mesta gde je kasnije nađen zapaljen "pasat"... Jedan mladić posvedočio je da je 26. septembra oko 15 časova dovezao Džonića iz Tešice jer je navodno kod majstora ostavio motor ali je proverom je utvrđeno da je motor bio na popravci još u avgustu pa se sumnja da ga je Džonić dovezao na mesto gde će zapaliti pasat kako bi se njime vratio kući. Metalostrugar iz Moravca je posvedočio da je Džoniću pomogao da napravi navoj za metalni deo za koji se ispostavilo da je prigušivač, a dve nedelje nakon zločina naprasno je rođaku vratio dug od 10.000 evra. I plac na kojem se nalazi Stefanova kuća, a na kojem je pronađen zakopan novac, nalazi se u vlasništvu Gorana Džonića.

1 / 7 Foto: Printscreen/Facebook

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.