SRBI ORAHE PLAĆAJU SKORO 2 HILJADE DINARA: Kajmaka nigde nema ispod HILJADARKE, a evo gde je NAJSKUPLJI PASULJ
Kuvani pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

skupe cene hrane

SRBI ORAHE PLAĆAJU SKORO 2 HILJADE DINARA: Kajmaka nigde nema ispod HILJADARKE, a evo gde je NAJSKUPLJI PASULJ

Pasulj u Valjevu košta 300, a u Novom Pazaru 600 dinara

Objavljeno:

Pasulj duplo skuplji u Novom Pazaru nego u Valjevu, razlika između cene oraha u Šapcu i Leskovcu veća od 1.000 dinara, Zrenjanin jedini grad gde je kilogram teletine jeftiniji od jedne „crvene“ i svinjska krmenadla koja po ceni dostiže juneću šniclu – glavne su karakteristike podataka Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o cenama poljoprivrednih proizvoda na pijacama i u marketima Srbije na početku decembra.

Pasulj u Valjevu 300, a u Novom Pazaru 600 dinara

Najskuplji kilogram krompira u Srbiji plaćaju kupci na beogradskim pijacama gde mu je cena 150 dinara kilogram, dok je najjeftiniji kilogram ovog povrća u Vranju i Valjevu (90 din/kg). Kod pasulja je najveći disparitet između najviše i najniže cene, s obzirom na to da je najskuplji na pijaci u Novom Pazaru gde košta 600 dinara kilogram, a upola jeftiniji je u Valjevu i Leskovcu. Najvišu cenu crnog luka na početku decembra plaćaju posetioci pijaca u Kragujevcu, Kraljevu, Smederevu, Užicu i Šapcu (120 din/kg), a najnižu oni u Vranju i Zrenjaninu (80 din/kg). Što se tiče slatkog kupusa, on najvišu cenu od 70 dinara kilogram ima na pijaci u Nišu, dok je više od upola jeftiniji na pijacama u Beogradu i Leskovcu (30 din/kg).

Pasulj, Rada Drezgić
foto: Facebook/Bogaticinfo

Kod voća, na početku decembra najskuplje banane prodaju se na tezgama u Beogradu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici (200 din/kg), a najjeftinije imaju za 50 dinara nižu cenu na pijacama u Vranju i Leskovcu. Rekordnu cenu od 230 dinara kilogram plaćaju kupci limuna na pijaci u Zaječaru, dok je cena kilograma ovog južnog voća na početku ovog meseca najniža u Vranju (100 din/kg). Što se tiče jabuka, najskuplje su na pijaci u Šapcu (120 din/kg), a najjeftinije u Smederevu (70 din/kg). Kada su u pitanju očišćeni orasi, dolazimo do najvećeg dispariteta između gornje i donje cene – od čak 1.800 dinara za kilogram na pijaci u Šapcu, do 700 dinara kolika im je cena u Leskovcu.

Najniža cena kajmaka u Srbiji 1.000 dinara!

Kada je u pitanju beli mrs, decembarska najviša cena domaćeg sira od 800 dinara kilogram je na pijacama u Zaječaru, Leskovcu, Nišu i Novom Pazaru, dok ga Valjevci plaćaju upola manje. Kajmak na domaćim pijacama je odavno luksuzna roba, a najvišu cenu na početku ovog meseca ima u Leskovcu i Subotici, gde košta 1.500 dinara, dok se najjeftiniji kilogram kajmaka prodaje u Valjevu (1.000 din/kg).

Kajmak
foto: Printscreen/Youtube/SilvanasKitchen

Za razliku od sira i kajmaka gde imaju najniže cene u Srbiji, Valjevci na tamošnjoj pijaci plaćaju najskuplja jaja – 26 dinara komad, dok su ona poslednjeg meseca ove godine najjeftinija u Leskovcu i Smederevu i koštaju 18 dinara komad.

Cena svinjske krmenadle "stiže" juneću šniclu

Što se tiče mesa, podaci RZS za početak decembra pokazuju da se u marketima najskuplji kilogram šarana prodaje u Smederevu (850 din), a najjeftiniji u Nišu (660 din/kg). Najviša cena kilograma juneće rozbratne šnicle je u šabačkim trgovinama (1.100 din), a najniža u Kraljevu (800 din). U Kraljevu i Šapcu na početku decembra plaćaju najskuplju svinjsku krmenadlu (850 din/kg), dok se kilogram ovog mesa najpovoljnije pazari u Pančevu, gde košta 625 dinara. Najskuplja teletina se prodaje u marketima u Novom Sadu gde košta 1.745 dinara kilogram, a najjeftinija je u Zrenjaninu po ceni od 980 dinara i to je jedini grad gde je kilogram ovog mesa jeftiniji od jedne „crvene“.

Konačno, pokazuju podaci RZS, kilogram sveže piletine najvišu cenu na početku ovog meseca ima u Novom Pazaru (350 din), dok je najjeftiniji u marketima u Valjevu (270 din/kg).

Bonus video:

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.