OVA HRANA TREBA REDOVNO DA BUDE NA VAŠEM STOLU, ČAK IAKO JE NE VOLITE: Smanjuje APETITI i čuva vaše ZDRAVLJE
Pranje brokolija, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuham ja, kuhaš ti

pažnja

OVA HRANA TREBA REDOVNO DA BUDE NA VAŠEM STOLU, ČAK IAKO JE NE VOLITE: Smanjuje APETITI i čuva vaše ZDRAVLJE

Šta je zajedničko grejpfrutu, rukoli, jabukovom sirćetu i prokelju? Imaju gorak ukus. Čak i ako ga ne volite, ove zdrave namirnice treba da uključite u ishranu. Evo zašto...

Objavljeno:

Gorka hrana može imati oštar, opor ukus. Neka ima elemente slatkoće ili kiselosti, pa je lakše jesti. Nutricionisti smatraju da je zajedničko svojstvo gorke hrane njena korist za creva i varenje. Gorka hrana podstiče rad organa za varenje, smanjuje apetit i oslobađa probavne sokove u gušterači. Stoga može biti korisno da popijete sok od grejpfruta pre jela ili dodate neku gorku namirnicu u svoj obrok ili u predjelo, kaže Kristina Eser, profesorka na nemačkom Univerzitetu za prevenciju i zdravstveni menadžment.

Pogledajte recept za ukusan čokoladni kolač koji ne goji.

Šta čini gorku hranu tako zdravom?

Gorki sastojci podstiču varenje, objašnjavaju iz Nemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. Oni pospešuju proizvodnju želudačne kiseline i žuči, što olakšava varenje masne hrane. Gorka hrana takođe smanjuje osećaj gladi i želju za slatkišima, a to je prednost za osobe s dijabetesom ili viškom kilograma, ali i za sve ostale.

Pot od brokolija
Pot od brokolijafoto: Printscreen/Youtube/Recepti.com

Profesorka Eser ističe da gorki sastojci imaju protivupalno dejstvo i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. Kako biste ove namirnice lakše jeli, kombinujte ih sa drugim, recimo, zelenu salatu i šargarepu sa radičom koji je gorak.

Gorke namirnice

To su: prokelj, karfiol, brokoli, grejpfrut, kupus, korijander, čaj od maslačka, špargle, crna čokolada, kelj, rukola, radič, jabukovo sirće, zeleni čaj... Gorko zeleno povrće, poput rukole, kelja i brokolija bogato je vitaminima, mineralima, antioksidantima, poput vitamina A, C, E, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. U poređenju sa spanaćem, maslačak koji je gorkog ukusa ima 8 puta više antioksidanata, tri puta više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcijuma.

Budite oprezni ako pijete lekove

Ako pijete sok od grejpfruta, imajte na umu da to voće može smanjiti ili pojačati delovanje nekih lekova. To se, recimo, odnosi na lekove za snižavanje holesterola ili lečenje kardiovaskularnih bolesti, savetuje profesorka Eser.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.