PITALI SMO BEOGRAĐANE DA LI ĆE OVE GODINE PRAVITI ILI KUPOVATI ZIMNICU: Svi se slažu oko jedne stvari! (VIDEO)
Espreso anketa, Foto: Espreso

ESPRESO ANKETA

PITALI SMO BEOGRAĐANE DA LI ĆE OVE GODINE PRAVITI ILI KUPOVATI ZIMNICU: Svi se slažu oko jedne stvari! (VIDEO)

Ekipa portala Espreso obišla je nekoliko beogradskih pijaca kako bismo saznali da li su domaćice počele sa kupovinom namirnica za zimnicu...

Objavljeno:

Bliži se sezona pripremanja zimnice, domaćice već polako razgledaju cene na pijacama pa smo i sami odlučili da proverimo kakvo je stanje.

Tim povodom, ekipa portala Espreso obišla je nekoliko beogradskih pijaca i saznala da ljudi ipak nisu počeli sa pripremom za zimnicu, kako kažu rano je, a taj deo posla većina ostavlja za početak septembra.

Trgovci se nadaju većoj prodaji od narednog meseca, a kako su nam rekli, posao im baš i ne cveta u poslednje vreme!

"Nema narod para, oni bi kupili ali nemaju lovu, samo gledaju. Mi smo ovde kao u zoološkom vrtu, više ima gledača nego kupaca nažalost", rekao nam je jedan prodavac.

Inače, cena kilograma paprika na pijaci kreće se od 150 do 180 dinara.

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

Pošto smo saznali da prodaja slabo funkcioniše na pijacama, odlučili smo da pitamo građane da li će ove godine praviti ili kupiti zimnicu. Mnogo sagovornika nije želelo pred kamere, a većina deli mišljenje da je ove godine sve dosta poskupelo, pa su prinuđeni da se snalaze.

"Pola, pola. Ajvar ću kupiti pošto imam provereno dobrog proizvođača od kog kupujem već godinama. Ne isplati mi se da platim papriku, preskupa je. Krastavčiće ostavljam, kiseli kupus i đuveč, to je nešto što ću sama pripremiti", rekla nam je jedna sugrađanka koja nije želela pred kamere.

Naša sledeća sagovonica dala nam je gotovo isti odgovor.

Anketa
foto: Espreso

"Pa pomešano, nešto pravim, to je turšija, to su pečene paprike u zamrzivaču. Inače, ajvar se ne isplati praviti, to se kupi, to rade profesionalci a hvala Bogu ima ih jako puno", rekla je jedna Beograđanka za portal Espreso.

Naišli smo i na jednu sugrađanku koja je bez obzira na poskupljenja odlučila da i ove godine pravi zimnicu.

Anketa
foto: Espreso

"Meni se uvek više isplati da sama spremam, verovatno da ću i ove godine ali u mnogo manjoj meri nego što sam recimo prošle godine. Ove su sada paprike dosta poskupele, recimo od 3 kilograma paprika izađe negde oko 1,5 kilograma ajvara ako se ne meša sa plavim patlidžanom ili još nečim", kaže naša sagovornica koju smo pitali i koliko prosečno košta jedna zimnica ako se pravi kod kuće na šta je rekla: "Ne mogu precizno da kažem, ali recimo nekih 10.000 do 20.000 za sezonu jer više od toga ne mogu da dam", zaključila je ona.

Ostatak ankete pogledajte u videu ispod.

Podsetimo, Mirjana Mimica Radojević je na svom Fejsbuk profilu objavila kako joj je protekao dan u kupovini. Mnoge je ljude je ovo dotaklo pa su se komentari samo nizali ispod posta.

Naime, Mirjana je u postu objavila kako je krenula u kupovinu. Prvo je otišla do pijace kod žene kod koje obično kupuje mlečne proizvode. Kaže da su njeni proizvodi domaći i baš onakvi kakvi trebaju biti. 2 kilograma sira i 300 grama kajmaka platila je 1000 dinara.

- Na pijaci stanje tu i tamo, ništa strašno, nije još vreme zimnice. Dva kg sira i 300 g kajmaka platila sam 1.000 dinara, imam jednu Aranđelovčanku kojoj je sve top i miriše kako treba da miriše, da znate vi koji sir i ono što liči na kajmak kupujete u marketima i verujete da neko uspe toliko "domaćeg" da proizvede da može da opskrbi sve markete u zemlji, objavila je Mirjana.

Pijaca, Cena, Povrće
foto: Filip Plavčić

Zatim je krenula putem ribarnice, a tamo riba paprena. Odatle ode do drugog marketa kad ono još skuplje.

- U ribarnicama riba paprena. Svratimo u jedan market, oni imaju svežu ribu, tamo skuplja nego u ribarnici, rekla je.

- Ajmo u drugi market, imaju dobar izbor ribe, zamrznute doduše, al' 'ajd. Tamo smo se krstili ko da smo u crkvi i ko da ćemo se pričestiti. Sve je papreno. Jedna orada je skuplja nego dve u trećem marketu, pri tom izgleda da je zamrznuta pre tri godine, nema više boju. Kupili smo alvu na akciji i masline na akciji koje su u marketu toliko po redovnoj ceni. Dove kupka skoro 900 dinara. Omekšivač koji inače kupujem u lokalnoj prodavnici - duplo skuplji. Šest flomaster olovki 1.200 i neki dinar, napisala je ona na svom profilu.

1 / 3 Foto: Espreso

Nakon toga stvartila je u drugi lanac marketa.

- Svratimo u četvrti market. Scotti pirinač 889 dinara. Ponovo se prekrstimo. Palenta 100% skuplja. Šećer 89 dinara, fala državi, kupimo jedan kg, da ne budemo kuća bez šećera i jer mesecima nemamo ni zrno. I na kraju kupim ovo fantastično, slatko grožđe po ceni od 199 dinara, u Veru košta 500, na pijaci 300, navela je.

Kako kaže sutra će otići u jedan market po neke sitnice i u drugi po ribu.

Dala je i jedan savet svima koji krenu u kupovinu:

- Savet - pratite akcije i kupujte ono što može da stoji. Kad u septembru poskupi struja, sve ostalo će biti papreno, kaže Mirjana u svojoj objavi.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.