PITALI SMO BEOGRAĐANE ZNAJU LI KOLIKA JE NAJVEĆA PLATA U SRBIJI: Niko nije bio NI BLIZU, šokirala ih ISTINA (VIDEO)
Anketa, Foto: Espreso

anketa

PITALI SMO BEOGRAĐANE ZNAJU LI KOLIKA JE NAJVEĆA PLATA U SRBIJI: Niko nije bio NI BLIZU, šokirala ih ISTINA (VIDEO)

Nisu mogli ni da pretpostave!

Objavljeno:

Najveću platu u Srbiji od 1.500.000 evra mesečno prošle godine primao je biznismen iz Beograda.

On je za godinu dana prihodovao neverovatnih 18 miliona evra! To znači da je dnevno zarađivao čak 53.500 evra, a za te pare svaki dan je mogao da kupi jedan jednosoban stan. Poređenja radi, ovaj Beograđanin zarađuje dva i po puta više od najplaćenijeg srpskog fudbalera Dušana Vlahovića, kome je godišnja plata u Juventusu sedam miliona evra.

Dušan Vlahović
foto: Stefan Jokić, Profimedia

Minimalna zarada u Srbiji trenutno iznosi oko 35 hiljada dinara, dok je prema poslednjem podataku objavljenog od strane Republičkog zavoda za statistiku za maj mesec, prosečna zarada u Srbiji oko 74 hiljada dinara.

Interesovalo nas je da li bi građani mogli da pretpostave cifru koju na mesečnom nivou dobije na računu najplaćeniji Srbin, te smo napravili anketu i postavili pitanje: "Znate li kolika je najveća plata u Srbiji".

1 / 7 Foto: Profimedia

Ekipa Espreso portala dobila je raznolike odgovore, ali nijedan nije bio ni približan cifri od milion ipo evra. A kada smo im saopštili taj podatak, malo je reći da su se šokirali.

Prva od naših sagovornika bila je gospođa koja je na naše pitanje odgovorila oko 430 hiljada dinara, a kada je čula da su u pitanju milioni, i to evri, nije mogla da veruje te je odmah usledilo njeno pitanje.

"A ko ima toliku platu?", pitala nas je gospođa začuđeno.

Drugi naš sagovornik je na naše pitanje odgovorio da naša zemlja dobro prosperira i da su visoke plate koja je tema našeg razgovor znak da nam dobro ide.

Ja mislim da je plata od 400 evra koju ja dajem čistačici za 3 sata rada, znak da nam dobro ide. Pre neku godinu je za isti posao ta plata bila 300 evra i opet bila visoka. Prosečna plata rekao bih da je oko 600 evra", rekao nam je sagovornik.

A kada smo ga pitali šta misli o tome da najveća u plata u Srbiji iznosi neverovatnih milion ipo evra, on je odgovorio da bi voleo da je takvih više.

Taj podatak sam čuo za CEO majstore, i daj Bože da je takvih puno. Znam i za podatak da trenutno u Beogradu postoji nekoliko hiljada milionera, daj Bože da smo sve jači i jači", dodao je za kraj ovaj gospodin.

Sledeća naša sagovornica bila je vidno razočarana kada je čula spornu cifru. Na naše pitanje odgovrila je da pretpostavlja da ima i onih sa platom od 10 hiljada vera, ali kada smo joj saopštili o kojoj brojku se radi, nije krila šta misli o tome.

Baš sam se razočarala. Tu platu imaju oni koji su se našli na položaju koji njima odgovara i koji se međusobno podržavaju, a kao nisu kriminalci", rekla je za Espreso Beograđanka.

Jedna naša sagovornica isprva nije shvatila naše pitanje, ne računajući da se pitanje odnosi na svaku kategoriju ljudi, to jest i onih koji se samostalno bave biznisom, te je burno odreagovala na odgovor svoje prijateljice.

Naime, kada smo pitali dve gospođe, na koje smo naleteli u centru, kolika je najveća plata u Srbiji, jedan nam je odgovorila par hiljada evra, a druga je burno odreagovala na konstataciju prijateljice i rekla nemoguće da je tolika brojka u pitanju za "obične radnike".

A kada smo joj objasnili da se pitanje podnosi na bilo koga u Srbiji, opet nije bila ni približna spornoj brojci.

Druga prijateljica spomenula je da građevinski radnici imaju najveću platu u Srbiji.

Muž moje prijateljice prima 100 evra dnevnicu i radi na građevini, a cene su za sve iste", rekla je za Espreso.

Celu anketu pogledajte u videu ispod:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.