PITALI SMO BEOGRAĐANE DA LI BI ZABRANILI ABORTUS: Jedan odgovor nas je BAŠ ZATEKAO, pominju i CRKVU! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: espreso

PITANJE

PITALI SMO BEOGRAĐANE DA LI BI ZABRANILI ABORTUS: Jedan odgovor nas je BAŠ ZATEKAO, pominju i CRKVU! (VIDEO)

Zvanično, u Srbiji abortus je legalan, ali je ova tema i dalje na marginama društva

Objavljeno:

Hrvatsku javnost potresao je slučaj trudnice koja je nedavno saznala da njena nerođena beba ima tumor, a doktori odbijaju da izvrše abortus.

Bura oko jezivog slučaja se na društvenim mrežama prelila na ceo region, a većina ljudi se zgrožava na neodgovorni i nehumani zdravstveni sistem.

Naime, sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile su da joj obave prekid trudnoće iako su joj lekari priznali da je tumor toliko velik da dete najverovatnije neće dugo poživeti, a i ako hoće, da nikada neće moći da živi normalno.

Tumor se ubrzano razvija pa već sada, u 26. nedelji trudnoće, ima prečnik veći od pet centimetara tako da je deformisao glavicu deteta i pritiska mu mozak.

Tragičan preokret dogodio se u 24. nedelji trudnoće. Na pregledu 19. aprila ultrazvukom je utvrđeno da nešto nije kako treba. Ginekološkinja je trudnicu uputila u bolnicu u kojoj joj je 20. aprila urađena magnetna rezonanca.

Nalaz, kojim je otkriven ogroman maligni tumor, čekala je punih devet dana iako se svi problemi u trudnoći smatraju hitnim.

Lekari kojima se obratila uveravali su je da bi joj rado pomogli, ali tvrde da je u Hrvatskoj obavljanje pobačaja nakon 10. nedelje trudnoće protivzakonito, što, kako navodi pomenuti portal, nije istina jer se prekid trudnoće može obaviti nakon 10. nedelje od začeća "kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske nauke može očekivati da će se dete roditi s teškim urođenim telesnim ili duševnim manama".

Mirela Čavajda
Mirela Čavajdafoto: Printscreen/Instagram, Profimedia

Nakon objave na društvenim mrežama, informacija o ovom slučaju dospela je do hrvatskih i drugih regionalnih medija, a zatim se, kako piše Index.hr, oglasilo Ministarstvo zdravstva Hrvatske.

"Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon deset nedelja ako za to postoje medicinski razlozi", saopštili su iz ministarstva.

Kakva je situacija u Srbiji?

Zvanično, u Srbiji abortus je legalan, ali je ova tema i dalje na marginama društva.

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

Građani naše zemlje imaju podeljena mišljenja o tome, a pred objektiv Espreso kamere malo ko se usudio da stane.

Ipak, probali smo da dobijemo odgovore o ovoj tabu temi, a pitanje glasi - da li ste za zabranu abortusa u Srbiji?

- Jesam za zabranu. Smatram da je greh ubiti svoje dete, ali ako se abortus radi zbog zdravlja žene onda je to u redu, ističe jedna od anketiranih za portal Espreso.

- Nisam za zabranu, jer se abortus može izvršiti iz raznoraznih razloga. Smatram da svako treba da odgovara za svoje postupke, ali ako recimo nezrela deca dobiju decu, onda to nije dobro. U svakom slučaju, treba ostaviti mogućnost izbora. Kod nas je drugačije u odnosu na neke rigoroznije hrišćanske zemlje u kojima je abortus strogo zabranjen. Kod nas definitivno treba ostati legalan, navodi jedan od anketiranih.

Jedna naša sagovornica podsetila je da je bitnije pitanje koliko su mladi upućeni u zaštitu reproduktivnog zdravlja i načina od zaštite od neželjene trudnoće:

Danas je medicina mnogo napredovala i ima dosta sredstava protiv trudnoće, ali nije poželjno uvesti zabranu abortusa. Ja bih više apelovala da se utiče da mlade i neiksuskne devojke nauče kako da se zaštite kako ne bi došlo do neželjene trudnoće, da se u školi više govori o tome ali i da roditelji više posvete pažnju da pričaju sa decom o tome. Treba da se deca usmere i da se sa njima priča. Ne treba zabraniti abortus, i ne treba biti tako rigorozan. Mnogo je razloga zašto žena ne bi mogla da rodi.

Sagovornica Espreso portala
Sagovornica Espreso portala foto: Espreso

- Pitanje abortusa je kompleksno i teško je kratko odgovoriti za ili protiv. U jednu ruku sam za, u drugu sam protiv. Pitanje je i koliko je moralno dati, pa oduzeti život. Ustvari, više sam za zabranu abortusa, nego što sam protiv, napominje naš sagovornik.

Još jedna naša sagovornica naglasila je da je samo bitno kako se žena oseća povodom te odluke i da je samo na njoj da o tome odluči.

To je ipak nešto lično i na svakoj ženi je da odluči da li hoće da abortira ili ne. S druge strane, s obzirom na to da crkva ne podržava abortus, možda ne bi trebalo da ga bude, ali različite su okolnosti u kojima žena ipak odluči da abortira.

Sagovornice Espreso portala
Sagovornice Espreso portalafoto: Espreso

- Nisam protiv abortusa, ali moramo sagledati širu sliku, dosta devojaka su žrtve silovanja, pa usled toga dolazi i do abortusa, plod nije zdrav, opasno po majku, dosta mladih usled neadekvatnog znanja stupa u odnose i dolazi do trudnoće. Ako gledamo sa moralne, verske strane, to nije u redu, ali moramo pogledati sve razloge, kaže za Espreso jedna od prolaznica koja je bila raspoložena za razgovor na ovu temu.

Prolaznica na koju smo naišli i koja nije iz Srbije, rekla je za Espreso portal da je izričito protiv uvođenja zabrane abortusa:

Ja sam protiv uvođenja zabrane abortusa. Mislim da svaka ima svoje pravo da odluči sama kako i šta hoće. Svaka žena ima prava da radi sa svojim telo šta god želi ali i da odlučuje o svom životu.

Sagovornica Espreso
Sagovornica Espreso foto: Espreso

- Ja sam za zabranu, jer je u pitanju nečiji život. Mislim da abortus ne treba da se vrši, osim, naravno, ako je dovedeno u pitanju zdravlje žene ili bebe u stomaku, kaže naša sagovornica.

Druga sagovornica portala Espreso spomenula je da je ipak na ženi da odluči šta će raditi sa svojim telom:

Mislim da je samo bitna slobodna volja, jer postoje situacije u kojima je abortus jedino rešenje i mislim da svako ima pravo da radi sa svojim organizom šta god želi.

Sagovornica Espreso
Sagovornica Espreso foto: Espreso

- Svako sa svojim telom može da radi šta želi. U skladu sa tim abortus treba da bude i ostane legalna stvar, kako bi žena mogla da donese odluku. Ako bi abortus bio zabranjen, to ne znači da se ne bi vršio. Naravno da bi, ali bi uslovi verovatno bili loši i mogli bi ozbiljno da ugroze zdravlje, napominje žena za Espreso.

Srpski zakon dozvoljava abortus svakoj ženi, na njen zahtev, do desete nedelje trudnoće.

Ako je trudnoća starija od deset nedelja, odluku donosi komisija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.