U Novom Sadu će se graditi groblje kućnih ljubimaca
Groblje, Foto: Aleksandra Čolić

SPREMA SE PROJEKAT

U Novom Sadu će se graditi groblje kućnih ljubimaca

Prema projektnom zadatku, groblje će se graditi na području minimalne veličine 1ha, uz zapadnu granicu parcela do Azila za životinje.

Objavljeno: 09:03h

JKP Zoohigijena i veterina Novi Sad raspisao je nabavku projektno-tehničke dokumentacije za gradnju groblja kućnih ljubimaca u Novom Sadu.

Prema projektnom zadatku, groblje će se graditi na području minimalne veličine 1ha, uz zapadnu granicu parcela do Azila za životinje.

Na prostoru je planiran Upravni objekat i objekat spalionice sa pomoćnim prostorom.

Prema azilu je, kako je navedeno, neophodno uraditi široki zeleni pojas i zaštititi prostor groblja od buke i eventualnih mirisa.

Planiran je pešački i kolski pristup spalionici i eventualno pristup u dubinu parcele za ostale sadržaje, pre svega azila i buduće sadržaje u okviru centra za male životinje.

U planu je isključivo kremiranje životinja bez mogućnosti direktnog sahranjivanja. Pepeo će moći da se prospe na zajednički uređen prostor za posipanje pepela, a biće data i mogućnost zakupa grobnog mesta za izradu spomenika, piše eKapija.

Groblje će imati rozarijuma gde će se urna pohranjivati u polje sa sadnicom ruže ili drugih cvetnica, kao i kolumbarijum gde će se urne pohranjivati u otvore u zidu, preko kojih će se stavljati pločica. Predviđa se i mogućnost ustupanja pepela strankama.

Takođe je potrebno predvideti uređene zelene površine i staze, kao i parking za zaposlene sa najmanje osam parking mesta i parking za posetioce sa oko 10 parking mesta. Sve zelene površine treba urediti, navodnjavati, drenirati i osvetliti.

U planu je i ograđivanje i video nadzor prostora i objekata.

Tender ističe 13. decembra.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Ekapija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.