DA LI PRAKTIKUJETE DA SPAVATE SA SVOJIM KUĆNIM LJUBIMCEM? Stručnjak OBJASNIO zbog čega je to DOBRO
Kućni ljubimci, Foto: Profimedia

DOBRA STVAR

DA LI PRAKTIKUJETE DA SPAVATE SA SVOJIM KUĆNIM LJUBIMCEM? Stručnjak OBJASNIO zbog čega je to DOBRO

Za one koji nisu sigurni kako bi spavanje s ljubimcima delovalo na kvalitet njihovog sna, stručnjaci preporučuju da pokušaju da spavaju s njima nekoliko noći zaredom

Objavljeno: 21:12h
  • 1

Najnovija istraživanja pokazuju da i vi i vaš ljubimac imate koristi od zajedničkog spavanja. Uopšte, vrlo je pozitivno za životinje da spavaju sa njihovim vlasnicima, i to zato što ti kućni ljubimci obično imaju viši nivo poverenja i čvršću vezu s njima, prenosi CNN.

To je ujedno i velik iskaz poverenja s njihove strane. Osim toga, psi i mačke koji su čvršće povezani sa svojim vlasnicima imaju dodatne zdravstvene prednosti, uključujući povećanje neurotransmitera kao što su oksitocin i dopamin, odnosno hormona dobrog raspoloženja.

Spavanje s kućnim ljubimcem nekim ljudima pomaže kod zdravstvenih tegoba.

"Ljudi koji boluju od depresije ili anksioznosti mogu imati koristi od toga da njihov ljubimac leži u krevetu jer je kućni ljubimac poput ‘velikog jastuka ili velikog ćebeta’ pa to udobno, umiljato, krzneno stvorenje može da smanji anksioznost", objašnjava stručnjakinja za spavanje doktorka Radž Daskupta, docentkinja kliničke medicine na Kek medicinskom fakultetu na Univerzitetu Južne Kalifornije.

S druge strane, nekim vlasnicima kućnih ljubimaca savetuje se da ne spavaju s njima zbog "mikrobuđenja", odnosno isprekidanog sna i češćih buđenja. Životinje se mogu okretati, lajati i na druge načine ometati san, a sve te aktivnosti mogu da dovedu do fragmentacije sna, upozoravaju stručnjaci. To može uzrokovati i dublje probleme jer ovi mini prekidi ometaju duboki san i uzrokuju oslobađanje hormona stresa kortizola.

Za one koji nisu sigurni kako bi spavanje s ljubimcima delovalo na kvalitet njihovog sna, stručnjaci preporučuju da pokušaju da spavaju s njima nekoliko noći zaredom. I dok su psi po pravilu mirniji tokom noći, mačke bi mogle da budu veći problem jer su "noćne životinje" i češće se pomeraju.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media