OVO SU NAJBOLJI KUĆNI LJUBIMCI ZA STAN! Ako uzmete ove SLATKIŠE, nećete pogrešiti (FOTO)
Psi, Foto: Profimedia

treba da znate

OVO SU NAJBOLJI KUĆNI LJUBIMCI ZA STAN! Ako uzmete ove SLATKIŠE, nećete pogrešiti (FOTO)

Važno ako planirate dete!

Objavljeno: 12:20h

Izbor kućnog ljubimca nije ni malo lagan zadatak. Ponuda je prilično velika, a biti prostorno ograničen samo na stan prilično otežava situaciju. To je najčešće i razlog zašto mnoge porodice odustaju od kućnih ljubimaca.

Bez obzira na sve komplikacije koje isti donose, količina ljubavi i sreće koju životinje unose u dom je nemerljiva i vredna svakog truda. Zato želimo da vam pomognemo i pokažemo koji su najbolji kućni ljubimci za stan.

Odluka počinje od toga da li želite ljubimca sa perjem ili krznom, koliko vremena možete uložiti u njih, jer neki traže mnogo pažnje, a neki vole da su samostalni, i šta želite od njih samih. Neki preferiraju ljubimca koji će biti sklupčan pored njih dok gledaju TV, a neki su ljubitelji “ljubavi na daljinu”, bez preterane interakcije i dodira.

Još jedan segment koji je možda i najbitniji tiče se činjenice da li imate i da li planirate imati decu. Ukoliko je odgovor da, svakako da izbor kućnog ljubimca treba da uskladite sa tom činjenicom.

U nastavku pročitajte koji su najbolji kućni ljubimci za stan i šta ih to čini pogodnim ili nepogodnim.

Najbolji kućni ljubimci – mačke i psi

Najbolji kućni ljubimci su mačke i psi. Tako barem kaže broj porodica koje su odabir svele na ove dve kategorije. Izbor, kao i uvek, zna biti težak, ali mnogi faktori razdvajaju mačke i pse u dve potpuno drugačije kategorije, pa na osnovu toga možete doneti odluku.

Psi su ti koji zahtevaju mnogo više vremena, pažnje ali i novca. Uopšteno se smatraju mnogo društvenijim od mačaka. Sa druge strane, mačke su dosta samostalne, o njima je mnogo lakše brinuti se, prilično su jednostavne i oduzimaju manji deo kućnog budžeta.

Dakle, svoju odluku treba da bazirate na osnovu toga koliko energije možete uložiti u kućnog ljubimca i šta očekujete od njega.

Prednosti i mane pasa

Kao što smo već naveli, psi oduzimaju mnogo više vremena nego mačke. Njih treba redovno šetati, i to ne samo ukoliko živite u stanu, već i ako imate kuću sa dvorištem. Šetnje su im korisne i sa psihološkog i za fizičkog aspekta, a uz to je moguće da ih naučite da u tom periodu obavljaju nuždu kako bi vaš dom uvek bio čist.

Ukoliko živite u stanu, potrebne su barem tri šetnje u toku dana. Vremenski uslovi ne treba da vas sputavaju, pogotovo jer vašem psu neće smetati ni snijeg ni kiša. I ovo zavisi od pasmine, jer su veći psi uglavnom spremni na akciju, dok se manji više vole ušuškati u toplini doma. Uzimajući navedeno u obzir, šetnje treba da budu nešto šta volite, jer ako nisu – teško da ćete se prilagoditi njihovim potrebama i željama, a samim tim pas nije najbolji kućni ljubimac za vas.

Psi
foto: Profimedia

Takođe, psi treba da provode kvalitetno vreme sa vama. Vlasnici pasa su njima sve, a ljubav koju pokazuju i radosno čekanje vašeg dolaska kući je iz dana u dan sve veće. Zato je poželjno i dobro da se igrate sa njima, da ih mazite i da im pokažete jednaku ljubav kao onu koju oni vama pružaju. Psi su vezani za vlasnika, uopšte im nije bitno gdje su dok god su sa vama, dok su mačke vezane za sam prostor, odnosno dom.

Psi vole biti uključeni u sve šta radite. Ma koliko ti možda zvučalo nepogodno, zapravo ima i veliki broj prednosti. Može da vas prati uvijek i svuda, čak i da vam pomogne, ali najviše od svega da bude odlično društvo. S obzirom na veliku želju da udovolje svojim vlasnicima, psi su usljed toga i poslušniji. Nastrojeni su zaštitnički i uvek upozoravaju kada se neko nepoznat kreće po vašoj sredini.

Finansijska zahtevnost je na strani pasa. Oni jedu više hrane, žele više igračaka, često ih treba četkati i kupati. Naravno, bitno je postaviti granice i okvire, uvesti ustaljene mjere i pravila, jer oni su ti koji vas slušaju i prilagođavaju se vašem životu u domu.

Pas je veoma inteligentna životinja sa kojom nećete imati mnogo problema. Možete ga naučiti zgodnim trikovima, a one najinteligentnije i do 200 reči i naredbi. Uvek možete potražiti i profesionalne trenere da ih obuče, pa se i najživahniji i najtvrdoglaviji mogu obuzdati. Sve u svemu, psi su najbolje i najzahtevnije životinjsko društvo koje možete imati.

Mačke za stan: da ili ne?

Sumirajući sve možemo zaključiti da su mačke potpuno drugačije od pasa. One vas neće upozoriti na nepoznate ljude u bližoj okolini, većina mačaka ne voli šetati sa vlasnicima, žive svojim tempom i potpuno su samostalne. Mačke ne teže tome da uče trikove i zadovoljavaju svoje vlasnike, odnosno prilično su narcisoidne, samodovoljne i fokusirane na lične želje.

Nuždu obavljaju unutar stana, tako da je svakodnevno čišćenje i te kako potrebno, a sam miris nije nimalo ugodan. Jednom sedmično se mora mijenjati pijesak gdje obavljaju nuždu. Tu se ogleda prednost pasa koje možete naučiti da sve obavljaju vani za vreme šetnje.

Mačka
foto: Facebook

Nezavisnost mačke kao kućnog ljubimca zna biti i prednost, jer nećete morati brinuti kada napustite stan zbog posla i obaveza. Ne zavise od vas, ali vas zbog toga i ne iščekuju željno da dođete kući.

Iako i mačke vole igru, ne traže toliko energije kao psi, niti će sami pohrliti prema vama da se družite. Više su noćni tip, što znači da su tada najaktivnije. Cijeli dan uglavnom ljenčare i spavaju, a zabavu traže tokom noći, kada padne mrak. Vrlo je moguće da, ako imaju prostora za napuštanje doma, nazad vrate neki plen, što i nije najbolje ukoliko imate decu.

Kako onda izabrati?

Ukoliko ste aktivni i volite šetnje i boravke u prirodi – pas je idealna opcija za vas.

Razmotrite šta bi voleli ostali članovi vaše porodice. Možda neko ima neki strah ili ličnu preferencije.

Da li volite čistoću? I psi i mačke se linjaju tako da dlaka mora biti posvuda, ali psi se ipak nešto više linjaju.

Ako želite da se osjećate voljenim i željenim, pas je pravi odabir. Pseća sreća kada dođete kući nakon posla biće uvek velika i samo će rasti, a mačke vrlo brzo počinju da vas ignorišu.

Mačke sebe smatraju ravnopravnim članom porodice, tako da sa njima ne možete upravljati, dok su psi pogodni sa dresuru i prilagođavanje porodici.

Najbolji psi za stan

Suštinski svaki pas, bez obzira na to koliki je i koje rase, može živjeti i u stanu. To naravno podrazumijeva da se o njemu brinete i da ga redovno izvodite u šetnju, jer oni kao životinje traže aktivnosti, prirodu, društvo itd.

Američki kinološki savez sastavio je listu pasa koji su idealni za život u stanu, a ovim putem je prenosimo u celosti. Pogledajte koji su najbolji psi za stan.

Većina pasa sa ove liste spada u kategoriju malih, odnosno samo je hrt iz skupine pasa srednjeg ili većeg rasta. Moramo istaknuti da je ovo potpuno pogrešno shvatanje, jer veličina psa nije presudna u odabiru, iako je reč o životu u stanu. Određena količina kretanja van stana, šetnji i obilazaka parkova može biti dovoljna da pas podnese i najmanji mogući stan.

Psi
foto: Profimedia

Ponekad su varijante u kojima psi žive u stanu mnogo bolje od dvorišnih. Takvi psi su često zavezani, usamljeni, nemaju društvu, a postojanje dvorišta čini da vlasnici nemaju osećaj da pas treba u šetnju po naselju.

Najpametnije je voditi se karakterom. Svaku rasu odlikuju drugačije osobine, što znači i da svaka rasa ima svoje prednosti i mane. U skladu sa tim treba da izaberte ono što odgovara vašim preferencijama i potrebama.

Ptice kućni ljubimci: 6 razloga zašto su idealne

Ako vam je prva pomisao bila ona – ptice kućni ljubimci?! – mi kažemo glasno da. Kada pričamo u kućnim ljubimcima uvijek razgovor svodimo na izbor između mačke i psa, a zapravo postoji još mnogo životinja koje mogu biti odlični ljubimci. Među njima nalaze se i ptice.

Ptice su zabavne, nisu nimalo komplikovane, a uz to ne prave ni mnogo nereda. Mnogi zapravo misle du su ove životinje prljave i naporne, kao i da je mnogo bolje da su u divljini, ali to nije tačno. One su zapravo simpatične i inteligentne, i mogu biti sjajan životni saputnik u svakom stanu. Savršen su odabir za sve koji ne žele da imaju mačku ili psa, a žele ljubimca sa kojim mogu imati interakciju.

Papagaj
foto: Profimedia

Kako bismo dočarali lepotu i prednosti ptica kao kućnih ljubimaca, u nastavku pročitajte 6 velikih prednosti koje ih krase.

Ptice su veoma inteligentne

Iako to mnogima nije poznato, ptice spadaju u najinteligentnija stvorenja životinjskog sveta. Mnoge od njih, poput afričkog sivog papagaja, papigice tigrice, kakadua, vrane i drugih, mogu naučiti i da govore, tačnije da imitiraju ljudski govor. Ovo nije karakteristično ni za jednu drugu životinju.

Pticama ne treba mnogo brige i nege

I ovo doduše zavisi od vrste ptice, jer postoje i one koje oduzimaju mnogo vremena, ali za razliku od npr. pasa, njih nije potrebno izvoditi u šetnju, naučiti ih da obavljaju nuždu ili ih zabavljati sa ovim ili onim trikovima. One se čak i same čiste, tako da nema potrebe za kupanjem u kadi ili šišanjem.

Ptice ne iziskuju mnogo finansija

Iako ptice znaju dosta koštati, kao uostalom i rasni psi, njihovo održavanje je dosta povoljnije. Potrebno im je mnogo manje hrane i vode u toku dana. Osim specijalizovane hrane, ptice mogu jesti voće i povrće, a avokado, luk, čokolada, pečurke i semenke jabuke su veoma štetne namirnice i treba da ih izbjegavate. Osim manje količine hrane, ptici je potrebna još i krletka, ali sve to zajedno košta mnogo manje nego sve potrebne stvari za ostale kućne ljubimce.

Pticama je dovoljno malo prostora

Pticama je dovoljna njihova krletka i nikakav dodatni prostor, tako da je malen stan sasvim pogodan za njih. Sa druge strane psima i mačkama je često potreban prostor za trčanje i razonodu. Zato ptice imaju još jedan plus.

Ptice žive duže

Globalno gledano, životni vijek ptica je mnogo veći nego kod ostalih kućnih ljubimaca. Neke vrste papiga i ptica mogu dosegnuti i 100 godina. Kakadu živi preko 65, crveno-modra ara 80…Sve u svemu, mogu provesti dosta vremena uz vas i sa vama.

Ptice su veoma druželjubive i zabavne

Vjerovali ili ne, ptice su veoma društvene i za vlasnika mogu da se vežu više od pasa ili mačaka. Mnoge ne podnose razdvojenost od vlasnika. Sa pravilnim odgojem i posvećenošću, možete da ih naučite raznim trikovima, tako da je i zabava zagarantovana.

Hrčak kao kućni ljubimac

Pripadnici porodice glodavaca, hrčci, su takođe veoma popularni kao kućni ljubimci. Spadaju u red najpopularnijih u svijetu. Slatki su, čisti, razigrani i ne zahtijevaju mnogo brige i truda. Sve to ih čini idealnim izborom za ljubimce.

Hrčak kao kućni ljubimac nije zahtijevan. On uglavnom spava danju, a aktivan je noću. Najveća mana jeste ta da mu je životni vek prilično kratak – hrčci obično žive svega 2-3 godine. To zna biti stresno za klince, ali isto tako omogućava da nauče ponešto o odgovornosti, ljubavi, pažnji, ali i životnim procesima.

Važno je da kupite mladog hrčka, da pazite živahnost, na sjaj dlake i vedrinu očiju. Zdravog hrčka karakteriše dlaka koja leži uz tijelo a koža mu je uglavnom veoma pomična.

Hrčak
foto: Profimedia

Kavez u kojem hrčak boravi ne smije biti manji od 35 x 25 x 20 cm, a nakon nabavljanja hrčka i kaveza, potrebno je dva dana ostaviti ljubimca na miru kako bi se navikao na sredinu. Hrčci su spretni i lako beže, tako da izbegavajte kaveze na kojima su vratašca na bočnim stranama.

Važno je znati da se odrasli hrčci ne podnose između sebe. Oni se mnogo kreću, pa je poželjno da postoji neki kotač ili bubanj kako bi mogli da se izmore i istrče. Za razliku od većine sisavaca, oni uopšte ne smrde, tako da je potrebno samo da čistite kavez svakih 3-5 dana.

Ove životinje vole spavati, uglavnom su u toku dana u snu, osim ako ih ne uznemirite. Karakteriše ih i letni san, odnosno stanje obamrlosti, koje se javlja pri temperaturi od 21 do 27 stepeni. U ovom stanju mu se i nožice počnu trzati. Isto može da se desi i sa “zimskim snom” koji se javlja kada je hrčak izložen niskoj temperaturi. Utopljavanje pomaže kod ovog fenomena.

Akvarij s ribicama

U današnjem užurbanom dobu, kada malo ko ima vremena za brigu o životinjama, a ipak zbog velike količine stresa i umora želi neku mirnu oazu, ljudi često posežu za akvarijumom sa ribicama. Sam akvarijum i njegova zelena boja djeluju veoma smirujuće, u kombinaciji sa kretanjem ribica u vodi. Iz tog razloga se dosta pažnje posvećuje pozicioniranosti samog akvarija i njegovom uređenju.

Ribe su česti kućni ljubimci, a najviše iz razloga što oko njih ne treba mnogo truda i posla. Međutim, i njima treba posvetiti nešto vremena kako bi imali što prirodnije uslove i ugodniju atmosferu.

Razlikujemo hladnovodne i morske ribe od toplovodnih riba. Hladnovodne žive u slatkoj vodi čija je temperatura od 18 do 23 stepena Celzijusa. Takav akvarij ne treba grejače i poželjno je da bude zatvoren. U njima borave i zlatne ribice, a u jednom akvarijumu moguće je mešati više vrsta ali je bitno da budu iste ili približne veličine.

Sa druge strane toplovodne ribice obuhvataju najviše ribljih vrsta. One žive u slatkoj vodi, na temperaturi između 25 i 30 stepeni Celzijusa. U ovim akvarijumima je potreban grejač i mnogo bilja, kao i posebna rasveta.

Ribice ne jedu mnogo, ne zahtijevaju pažnju kao ostale životinje, nisu bučne i kao takve predstavljaju idealnu opciju kućnog ljubimca za poslovne ljude i samce, odnosno osobe koje žive same. Ipak, akvarijum s ribicama možda neće biti najpogodniji porodicama sa djecom, jer oni uglavnom traže ljubimce sa kojima mogu da se igraju i zabavljaju.

Akvarijum
foto: Printscreen/Youtube

Kornjače kao kućni ljubimci

Kornjače kao kućni ljubimci su veoma jednostavne. One su od samog rođenja sposobne za samostalnost, a hrane se uglavnom mesnatom i biljnom hranom. Vodu ne piju, odnosno dovoljno je ono šta dobiju kroz povrće.

Pripremanje prostora za kornjaču u stanu nije preterano zahtevno – dovoljna joj je veća kutija/sanduk sa dnom, ali je istu potrebno svakodnevno čistiti i otklanjati izmet i ostatke hrane. Njihov životni vek je dugačak, a što su starije to sporije rastu. Mogu doživeti i 100 godina života...

Kornjače su veoma zanimljive, ali opet ne mnogo popularne kao kućni ljubimci. Oko njih ne treba brige kao oko pasa, ali opet zahtevaju redovno čišćenje i brigu. Osim toga, morate paziti na njihovo kretanje po stanu, jer su prilično malene pa mogu da se zagube (naravno, zavisno od vrste).

Kornjača
foto: Profimedia

Na kraju, ne zaboravite sve ono šta smo naveli na početku. Svaka životinja traži brigu i pažnju, a ako ne možete da istu pružite, nije najpametnija opcija uopšte uzimati kućnog ljubimca za stan. Ukoliko ipak želite i trebate nekoga za saživot, držite se osnovnih karakteristika svih životinja i toga kakva vam energija treba. Na osnovu toga ćete napraviti pravi izbor. Uostalom, jednom kada postane deo vašeg doma i vaše porodice, zavolećete je, koje god vrste bila.

(Espreso / Dominfo.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.