DA LI PSIĆIMA ZAISTA TREBA OBLAČITI ODELCA PREKO ZIME? Nekima može i da NAŠTETI
Šilkingtoni, Foto: Profimedia

SLATKI LJUBIMCI

DA LI PSIĆIMA ZAISTA TREBA OBLAČITI ODELCA PREKO ZIME? Nekima može i da NAŠTETI

Pitanje deluje krajnje loigično, ali mogu se naći negativni odgovori, kako je u pitanju samo pomodarstvo i kako nema svrhe oblačiti ljubimca

Objavljeno:

Vlasnici pasa se često pitaju da li je zimi potrebno da obuku svoje ljubimce, s obzirom na to da ljudima nekad ni kaput ili jakna, sa sve kapom i šalom preko nosa, nisu dovoljna zaštita od hladnoće.

Pitanje deluje krajnje loigično, ali mogu se naći negativni odgovori, kako je u pitanju samo pomodarstvo i kako nema svrhe oblačiti ljubimca.

Istina je, naravno, negde između. Činjenica je da nije svim psima neophodna zimska garderoba, čak i kada je napolju vrlo hladno. Nekim psima, čak, garderoba može i da našteti.

Ponekad je odluka o kupovini džemperčića i jakni, čisto emotivna. Vlasnici osećaju sažaljenje, kada pomisle kako njihovim mezimcima može biti hladno.

Sa druge strane, pomodarstvo i trendovi su učinili svoje, pa veliki broj ljudi kupuje kaputiće, jakne, pa čak i obuću za svoje pse, čisto iz pomodarskog poriva.

Ukoliko razmišljate o ovome, najbolje rešenje je da posmatrate kako se vaš pas ponaša kada ga izvedete u šetnju. Ukoliko primetite da drhti, hoda sporo i deluje kao da će se srušiti od hladnoće, to je znak da bi mu sloj garderobe dobro došao.

Takođe stariji, bolesni psi, pa i štenci, mogu imati velike koristi od odeće.

Što se tiče manjih rasa, one imaju veću površinu kroz koju gube hladnoću od većih pasa, tako da je njima potrebnija zimska garderoba. Maltezeri, terijeri, čivave i pinčevi spadaju u rase kojima je odeća potrebna.

Mršavim psima, poput hrtova, takođe može dobro doći dodatni sloj odeće. Rasama koje imaju veoma kratku dlaku, tanko krzno, ili nemaju krzno uopšte, zimska garderoba je neophodna.

(Espreso / Novosti Magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.