SVE VIŠE MLAĐIH OSOBA OBOLEVA OD KORONE: Dr Adžić Vukičević o simptomima, 2 stvari su zajedničke!
Tatjana Adžić Vukićević, Foto: Printscreen/youtube

pandemija

SVE VIŠE MLAĐIH OSOBA OBOLEVA OD KORONE: Dr Adžić Vukičević o simptomima, 2 stvari su zajedničke!

Da su mladi mahom hospitalizovani u novom epidemijskom talasu, povtrdila je za "Blic" i direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević

Objavljeno:

Da mladi obolevaju od kovida svima je bilo jasno do početka, ali doskoro je čini se važilo pravilo da nema mnogo onih koji imaju ozbiljne posledice. Ipak, sa delta sojem u ovom četvrtom talasu izbila je epidemija mladih po kovid bolnicama. To potvrđuju i stručnjaci.

Poslednji slučaj u nizu koji je zabrinuo Srbiju bio je onaj o devojci koja ima samo 20 godina i leži u kovid bolnici u Batajnici. Pored toga što je mlada, ona je iz Beograda, apotekarka je i nevakcinisana. Ako uporedimo podatke koji stižu iz kovid crvenih zona, jasno je da se ona potpuno uklapa u profil pacijenta u četvrtom talasu.

Da su mladi mahom hospitalizovani u novom epidemijskom talasu, povtrdila je za "Blic" i direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević.

- Najviše imamo mladih nevakcinisanih ljudi, više muškog pola nego ženskog pola - kaže doktorka Aždić Vukičević.

Otežano disanje, ekstremna malaksalost, ne javljaju se lekaru...

Ona je dalje pojasnila i u kakvom stanju dolaze.

- To su osobe između 30 i 40 godina starosti. Dolaze u ekstremno narušenom opštem stanju, sa povišenom temperaturom, otežanim disanjem i ekstremnom malaksalošću. Više dana leže kod kuće i ne javljaju se lekaru. Niko od njih nije vakcinisan - pojašnjava direktorka najveće kovid bolnice u Srbiji.

Ona je istakla da su njihove kliničke slike teške i dramatične, preko 20 odsto zahteva prijem u jedinicu intenzivne nege.

- Sve više među prijemima imamo godišta 1993, 1997, 1982, potom 1978, 1972. Manje od 10 odsto bolesnika su vakcinisani, a preko 90 procenata nevakcinisani - ističe doktorka.

Kako objašnjava, među zaraženima u bolnici su i stariji bolesnici u veoma teškom stanju, te da oni imaju pridružene bolesti i obično su zaraženi od mlađih ljudi.

"Nazire se tračak nade"

Stanje najmlađe pacijentkinje, apotekarke od 20 godina je, prema rečima doktorke, izuzetno teško.

- Međutim, nazire se tračak svetlosti na kraju tunela. Posle provedenih 12 sati u pron-poziciji (okrenuta da lezi na stomaku) uz svu neophodnu terapiju, ona je znatno bolje. Svi se borimo za nju, svim srcem - kaže direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Podsećamo, direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da je kao lekara, čoveka i rukovodioca ove bolnice ova situacija brine, jer samo može da nasluti šta će biti za pet ili deset dana.

"Bolnica je prilično puna, od 700 bolesnika 620 je u jedinicama poluintenzivne nege, a 80 u jedinicama intenzivnog lečenja. Otvorena je još peta – jedinica spasa. Preko 20 odsto bolesnika zahteva intenzivnu negu, broj prijema svakog dana je između 40 i 70", rekla je doktorka Adžić Vukičević.

Bonus video:

01:44

KORONA I DALJE POGAĐA USLUŽNE DELATNOSTI: Evo kako se ugostitelji snalaze i šta predlažu kao REŠENJE

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.