DEVOJKA (20) U KOVID BOLNICI U BATAJNICI IMA "ZACEMENTIRANA PLUĆA": Dr Adžić objasnila šta to tačno ZNAČI!
Dr Tatjana Adžić Vukičević, Foto: RTS printscreen

KORONA VIRUS

DEVOJKA (20) U KOVID BOLNICI U BATAJNICI IMA "ZACEMENTIRANA PLUĆA": Dr Adžić objasnila šta to tačno ZNAČI!

Ova zastrašujuća vest odjeknula je juče Srbijom

Objavljeno: 22:24h

Devojka stara 20. godina, apotekar iz Beograda, nevakcinisana, bez pridruženih bolesti, ali sa "zacementiranim plućima" od korone - u najkraćem to je opis najmlađeg pacijenta u kovid bolnici u Batajnici na respiratoru. Ova zastrašujuća vest odjeknula je juče Srbijom. Ona je samo još jedan dokaz koliko je ova bolest nepredvidiva.

Kada je direktorka kovid bolnice u Batajnici iz intenzivne nege najveće kovid bolnice u Srbiji pokazala sliku pluća ove mlade devojke, neki su se možda uplašili, a većina se svakako zapitala šta su to "zacementirana pluća" i koliko može biti opasno?

Odgovore smo potražili upravo od doktorke Tatjane Adžić Vukičević koja je ovom vešću uputila i poslednji apel svima onima koji uporno odbijaju da prime vakcinu.

- Što se tiče mlade devojke, njeno stanje je izuzetno teško, međutim, nazire se tračak svetlosti na kraju tunela. Posle provedenih 12 sati u pron-poziciji (okrenuta da lezi na stomaku) uz svu neophodnu terapiju, ona je znatno bolje. Svi se borimo za nju, svim srcem - rekla je dr Adžić Vukčević za "Blic".

Ona je objasnila i šta tačno znači termin "zacementirana pluća" u ovom slučaju.

- Termin "zacementirana" pluća objašnjava stručni termin ARDS-a, odnosno "distres sindroma" pluća, što znači da u najdistalnijim vazdušnim putevima u plućima postoji "blok" razmeni gasova, koji je uslovljen Kovid 19 infekcijom, odnosno zapaljenjem, akumulacijom zapaljenskim ćelijama i tečnočću, zbog čega je onemogućena razmena gasova, odnosno dotok kiseonika u pluća i odatle u krvotok i u ceo organizam - objasnila je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Podsećamo, direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da je, u danu za nama kada je dijagnostikovano više od 5.000 novoobolelih, kao lekara, čoveka i rukovodioca ove bolnice ovi podaci brinu, jer samo može da nasluti šta će biti za pet ili deset dana.

"Bolnica je prilično puna, od 700 bolesnika 620 je u jedinicama poluintenzivne nege, a 80 u jedinicama intenzivnog lečenja. Otvorena je još peta – jedinica spasa. Preko 20 odsto bolesnika zahteva intenzivnu negu, broj prijema svakog dana je između 40 i 70", rekla je doktorka Adžić Vukičević.

"Za osamnaest meseci koliko se borimo sa pandemijom i deset meseci rada kovid bolnice nismo imali težeg mlađeg pacijenta. Devojka stara 20 godina, apotekar iz Beograda, nevakcinisana, nema nijednu pridruženu bolest. Juče je intubirana, ona nema pluća, diše sa levim vrhom pluća, njena pluća su zacementirana", kaže ona.

Navodi da od deset pacijenata u jedinici intenzivne niko nije vakcinisan.

"Kada anketiramo sve ljude u bolnici, preko 90 odsto nisu vakcinisani", rekla je Adžić Vukičević, dodajući da to brine.

Ne znam koju poruku da kažem, da smo krenuli lepo da se vakcinišemo sigurno da ovakvog scenarija ne bi došlo", rekla je ona.

Ovo je požar i mnogo je gore nego u decembru prošle godine kad je bolnica otvorena, rekla je doktorka.

Od pojave prvih simptoma do prijema u bolnicu u proseku treba pet do sedam dana, a ovakva klinička slika mlade devojke nastaje za devet dana, kod nekih i brže, za četiri.

Bonus video:

01:59

U VOJVODINI ĐACI NA OKUPU, SA MASKAMA I U STRAHU OD KORONE

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.