SELAKOVIĆ: Bratski odnosi i slovenski koreni su TEMELJI budućih odnosa Srbije i Rusije
Nikola Selaković, Foto: Beta/Branislav Božić

Ministar spoljnih poslova srbije

SELAKOVIĆ: Bratski odnosi i slovenski koreni su TEMELJI budućih odnosa Srbije i Rusije

Ministar je kazao da kod Srba postoje velika očekivanja od Rusije

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da su bratski odnosi, slovenski koreni i pravoslavna vera čvrsti temelji za buduće odnose Srbije i Rusije, čemu je ključni doprinos dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić stvarajući odnos ličnog poverenja s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Selaković je na konferenciji ''Rusija na Balkanu: Pogled u budućnost'' u Beogradu kazao da je teško govoriti o budućnosti rusko-srpskih odnosa i o Rusiji na Balkanu u budućnosti, ako se ne govori i o prošlosti.

''Neretko i jedni i drugi znamo da budemo površni i da govorimo da odlično poznajemo Rusiju, ruski narod i rusku politiku, ali da je slično i sa Rusima kada govore o Srbiji. Održavanje ovakvih skupova ima ozbiljan strateški značaj jer smo svedoci napokon stabilizovanih odnosa Srbije i Rusije'', rekao je Selaković na skupu u Ruskom domu u organizaciji međunarodnog diskusionog kluba ''Valdaj''.

Ministar je kazao da kod Srba postoje velika očekivanja od Rusije, ali da nisu retke situacije da takva očekivanja postoje i sa ruske strane prema Srbiji, što je dokaz istorijskog poverenja koje se mora iskoristiti za budućnost.

Ključni značaj i doprinos stabilizaciji odnosa Rusije i Srbije dao je Aleksandar Vučić, prvo kao premijer, a zatim kao predsednik Srbije, i da je to poverenje stvoreno u ličnom odnosu Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je Selaković.

On je kazao da je baza rusko-srpskih odnosa uvek bilo slobodarstvo i ljubav prema slobodi i da je Rusija na Balkanu neretko bila prisutna kao podržavalac i protagonista slobodarskih ideja.

''Onaj koji je pomogao drugima da se izbore za svoju slobodu i ko nije tu borbu uslovljavao bilo čim drugim. Naši bratski odnosi, slovenski koreni, pravoslavna vera, čvrsti su temelji za naše buduće odnose'', poručio je Selaković.

Naglasio je da je Rusija najčvršći oslonac Srbiji u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji i da je ta podrška od suštinske važnosti za nastavak borbe za očuvanje Srbije i srpskog naroda.

''Rusija je bila i ostala saveznik u borbi protiv stigmatizacije srpskog naroda, a rusko ''njet'' 2015.godine u Savetu bezbednosti je sprečilo stigmatizaciju Srba kao genocidnog naroda, a i dokazalo posvećenost Srba i Rusa multilateralizmu kao nečemu što se zasniva na poštovanju međunarodnog prava i vladavine prava'', rekao je šef srpske diplomatije.

Naveo je da su ekonomski odnosi savremeni okvir odnosa dve zemlje, posebno u oblasti energetike, nauke, vojnotehničke saradnje, kulture, sporta...

Selaković je kazao da je Srbija na evropskom putu, ali ne po cenu prekidanja, već snaženja i unapređenja odnosa sa tradicionalnim prijateljima, pre svega sa Rusijom.

Kako je rekao, Srbija je spremna na konstruktivnu saradnju sa svim partnerima bez obzira na kojoj su strani sveta, ali da, ukazao je, postoji nešto što je genetski kod.

''Onaj ko želi da promeni poziciju Srbije po pitanju vojne neutralnosti i neuvođenja sankcija Rusiji, mora prvo da promeni predsednika Vučića sa čela države. Dok je on na čelu Srbije, ta se pozicija neće menjati. Predsednik Vučić je ođek toga, a ko želi da to promeni, mora da promeni narod'', rekao je Selaković.

Bonus video:

01:44

Otišli smo da proverimo kako je građanima koji na plus 40 moraju da rade NAPOLJU, PRIZOR NAS JE IZNENADIO

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.